CTP, despre Dosarul 10 august făcut de DIICOT: „Este instigare la omor!”

CTP, despre Dosarul 10 august făcut de DIICOT: „Este instigare la omor!”
Publicat: 05/08/2020, 07:46
Actualizat: 05/08/2020, 07:47

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că, referitor la redeschiderea Dosarului 10 august, cercetarea trebuie făcută de procurorii militari și că procurorii DIICOT au de răspuns pentru modul în care au redactat ordonanța de clasare.

În opinia lui CTP, compararea acțiunii jandarmilor contra manifestanților din Piața Victoriei cu cea de „întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă” este instigare la omor.

„În ce privește această structură, DIICOT, ea ar avea de răspuns și pentru alte lucruri, decât ancheta privind ce s-a întâmplat la 10 august. De pildă, pentru ce a aăprut scris negru pe alb de către procurorii DIICOT în legătură cu justificarea abandonării oricărei urmăriri penale a șefilor Jandarmeriei”, a declarat Cristian Tudor Popescu marți, la Digi24.

Gazetarul a făcut trimitere la un celebru pasaj din ordonanța de clasare a dosarului, care justifica intervenția dură a jandarmilor: „Acțiunea de intervenție în forță pe timpul desfășurării unei adunări publice care și-a pierdut caracterul pașnic nu poate avea semnificația unei activități de plivit buruieni într-un răsad de panseluțe, ci mai degrabă pe cea de întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă”.

CTP: „Înseamnă băgarea în pământ a participanților la protest”

„Ce înseamnă asta? Înseamnă băgarea în pământ, în mod nediferențiat, a participanților la manifestație. Asta înseamnă. Când o cultură este putrezită, în agricultură, atunci se vine cu lama plugului, se întoarce brazda peste ea și cultura respectivă este reciclată ca îngrășământ în pământ. Deci aceasta este o instigare la omor în masă din partea procurorilor DIICOT care au redactat acest document oficial de justificare a respectivei decizii”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Trebuie să răspundă acești indivizi, respectivii procurori, pentru ce au scris și au semnat acolo. Inspecția Judiciară ce face în legătură cu așa ceva?”, s-a întrebat CTP.

„Dosarul nu avea ce să caute la DIICOT”

Jurnalistul este de părere că Dosarul 10 august „nu avea ce să caute la DIICOT”.

„Care crimă organizată, care terorism? Nici vorbă de așa ceva. A fost invenția lovituri de stat, invenția lui Dragnea și a șefilor Jandarmeriei care au făcut plângere la DIICOT pentru așa-zisă lovitură de stat, astfel încât să ajungă dosarul la DIICOT, că ar fi un atentat lasiguranța națională. Deci nu avea ce să caute dosarul acolo. Important este acum ca dosarul să fie refăcut de procurori militari, nu de procurori de la DIICOT. Iar domnii procurori de la DIICOT să răspundă pentru instigarea la omor din acel document”, a mai declarat gazetarul.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase