De necrezut! Câți lei primește un preot pentru o cununie religioasă în România, acum, în 2022

De necrezut! Câți lei primește un preot pentru o cununie religioasă în România, acum, în 2022
Câți lei primește un preot pentru o cununie religioasă în România / Sursă Foto: Cancan
Publicat: 15/06/2022, 16:55
Actualizat: 15/06/2022, 16:56

Din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 în anii trecuți, numărul tinerilor care vor să se căsătorească a crescut considerabil. Odată cu trecerea timpului s-au majorat și prețurile pe care unii preoți le solicită pentru oficierea cununiilor.

În plus, nunta trebuie anunțată din timp. Preoții le recomandă tinerilor care vor să se căsătorească anul acesta să facă o programare cu cel puțin trei luni înainte, pentru a se asigura că nu există probleme.

Taxa care trebuie achitată bisericii pentru cununie

Taxa de cununie depinde de mai mulți factori, precum mărimea bisericii sau zona geografică.

Dacă pentru o cununie religioasă desfășurată la o biserică mică, taxa de cununie începe de la 500 de lei, pentru o nuntă organizată într-o biserică mare, miri vor trebui să scoată din buzunare chiar și 2.500 de lei.

Alături de această taxă mai trebuie suportate și costurile pentru alte servicii, precum un cor, sau mai mulți preoți. Aceste servicii costă în jur de 300 de lei, dar pot fi și mai mari, în funcție de biserică.

Mirii trebuie să știe și faptul că, înainte de a se cununa, trebuie să se spovedească și împărtășească. În același timp, atunci când merg la preot pentru a stabili detaliile, ei trebuie neapărat să prezinte certificatul de căsătorie eliberat în urma cununiei civile. De asemenea, nașii trebuie să fie botezați și cununați ortodox.

În general, costurile de la biserică sunt acoperite de miri, dar există cazuri în care nașii se oferă să suporte ei aceste cheltuieli.

Care sunt actele necesare la cununia civilă?

Înainte ca mirii să se cunune la biserică, aceștia sunt nevoiți să meargă la Starea Civilă pentru a se căsători civil.

Documentele necesare pentru cununia civilă sunt:

  • actul de identitate al viitorilor soți, în original și în copie;
  • certificatul de naștere al viitorilor soți, în original și în copie;
  • certificatul prenupțial – acesta este un certificat medical care atestă starea de sănătate a mirilor, este valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii și trebuie obligatoriu să
  • conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători.
    dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și
  • copie (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație);
  • declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.