VIDEO | DISCURSUL prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la Gala „Women in Economy”

Publicat: 06/03/2023, 20:23
Actualizat: 06/03/2023, 20:24

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, la Gala „Women in Economy”, că egalitatea de gen şi drepturile femeilor trebuie să rămână un obiectiv prioritar pe agenda politică naţională şi europeană.

Egalitatea de gen şi drepturile femeilor trebuie să rămână un obiectiv prioritar pe agenda politică naţională şi europeană, transmite Nicolae Ciucă.

„În numele Guvernului României, îmi revine onoarea de a vă adresa felicitările, dar şi mulţumirile noastre pentru aportul dumneavoastră substanţial la tot ceea ce a devenit societatea românească în ultimii ani: o societate tot mai incluzivă, mai coezivă, deschisă către inovare şi progres, şi nu în ultimul rând cu un respect crescut faţă de egalitatea de gen.

Vă mulţumesc totodată, stimate doamne, pentru implicarea susţinută în economia României şi în educaţia copiilor noştri, dar şi pentru valorificarea oportunităţilor oferite de politicile şi fondurile europene de care România a beneficiat în ultimii ani.

Aş dori să subliniez faptul că România este profund angajată în promovarea şi implementarea politicii europene privind egalitatea de şanse, a Agendei Europene privind femeile, pacea şi securitatea, precum şi a Convenţiei ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor”, a afirmat Nicolae Ciucă, luni la Gala „Women in Economy”, ediţia a cincea, eveniment organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.

Acesta a mai spus că „Europa a traversat în ultimii ani provocări fără precedent, care întăresc mai mult decât oricând nevoia de unitate şi solidaritate la nivel european şi de abordare orizontală a problematicii egalităţii de şanse”.

„De altfel toate crizele curente – criza energetică, creşterea preţurilor, războiul din Ucraina – implică aspecte de gen, care afectează cu precădere femeile, ceea ce dovedeşte că egalitatea de gen şi drepturile femeilor trebuie să rămână un obiectiv prioritar pe agenda politică naţională şi europeană.

Zeci de mii de femei au fost sprijinite până în prezent prin schemele de granturi finanţate din fonduri europene aferentei perioadei de programare 2014-2020, aşa încât numărul femeilor antreprenor a crescut cu peste 100.000 din anul 2014 până în prezent, ceea ce ne încurajează să credem în acest potenţial uriaş, să încurajăm valorificarea capitalului uman feminin la toate nivelurile şi în toate domeniile de activitate”, a completat şeful Executivului.

Premierul a reamintit că, prin PNRR, 9 miliarde euro sunt dedicate mediului de afaceri pentru investiţii în activităţi care favorizează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

„Pentru perioada 2021-2027, România a urmărit valorificarea tuturor oportunităţilor atât prin crearea cadrului strategic naţional în domeniul egalităţii de şanse şi violenţei domestice, cât şi prin intervenţiile dedicate la nivelul programelor finanţate din fonduri europene.

Prin Politica de Coeziune şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dedicăm peste 9 miliarde de euro mediului de afaceri pentru investiţii în activităţi care favorizează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă durabile, din care peste 100 de milioane euro sunt ţintite direct pentru sprijinul femeilor în sfera antreprenoriatului, în domeniul educaţiei sau a incluziunii sociale.

Aceste intervenţii vor conduce la creşterea participării femeilor pe piaţa muncii, cât şi creşterea competenţelor şi valorificarea potenţialului acestora în domenii economice prioritare”, a completat Ciucă.

„Ne-am dorit foarte mult ca ceea ce am discutat să se pună în practică”

De asemenea, Nicolae Ciucă a oferit asigurări că Guvernul va avea aceeaşi deschidere pentru dialog cu mediul de afaceri.

„În încheiere, aş dori să mulţumesc tuturor actorilor instituţionali implicaţi în acest proces, precum şi partenerilor noştri din mediul economic şi asociativ, pentru implicarea activă în promovarea şi implementarea măsurilor propuse.

În cuvântul introductiv, doamna preşedintă a menţionat activităţile pe care le-am desfăşurat împreună, la nivelul Guvernului, cu CONAF.

Vreau să vă mulţumesc şi să vă asigur în continuare de aceeaşi deschidere spre dialog, pentru că tot ceea ce am discutat şi angajamentele pe care ni le-am asumat, am dorit să nu rămână doar scheme pe hârtie şi planuri pe care să le facem public în urma acestor întâlniri.

Ne-am dorit foarte mult ca ceea ce am discutat şi am agreat împreună să se pună în practică.

Sper ca în continuare, pe diverse subiecte, aşa cum am stabilit şi la ultima noastră întâlnire, să continuăm să instrumentalizăm toate aceste obiective şi proiecte comune, astfel încât Guvernul României împreună cu mediul asociativ, împreună cu entuziasmul doamnelor să poată într-adevăr să ducă la bun sfârşit ceea ce ne-am asumat.

Doresc, de asemenea, să adresez mulţumiri doamnei comisar european pentru politica incluzivă promovată la nivel european şi pentru sprijinirea României în aplicarea principiilor şi valorilor europene în domeniul egalităţii de şanse.

Felicitări doamnelor premiate astăzi – eroii noştri cu care ne mândrim – şi daţi-mi voie să vă urez de astă seară un sincer şi călduros „La mulţi ani” tuturor doamnelor şi domnişoarelor!”, a transmis  Nicolae Ciucă.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun