Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, apel către Guvernul Orban: ,,Dați drumul descentralizării în sensul adevărat al noțiunii! Nu mimați descentralizarea!”. Cum îi afectează pe elevi și profesori întârzierea deciziilor guvernamentale

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, apel către Guvernul Orban: ,,Dați drumul descentralizării în sensul adevărat al noțiunii! Nu mimați descentralizarea!”. Cum îi afectează pe elevi și profesori întârzierea deciziilor guvernamentale
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, apel către Guvernul Orban: ,,Dați drumul descentralizării în sensul adevărat al noțiunii! Nu mimați descentralizarea!”. Cum îi afectează pe elevi și profesori întârzierea deciziilor guvernamentale. Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 13/09/2020, 17:17

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a lansat un apel către Guvernul Orban, prin care cere ca descentralizarea să nu fie „mimată”.

Solicitarea sa vine după ce inspectoratele au respins numeroase propuneri din partea școlilor de a deschide în scenarii diferite fie pe clase, fie pe cicluri, respectând măsurile de prevenție COVID-19.

,,Dați drumul descentralizării în sensul adevărat al noțiunii! Nu mimați descentralizarea! Dați-le voie celor care pot să facă scenariul 1 și nu-i obligați să treacă în scenariul 2. Sunt școli în București care își doresc acest lucru, îndeplinesc condițiile sanitare și cărora le refuzați cursurile față în față cu toți copiii”, a declarat Iulian Cristache pentru Edupedu.ro.

Cristache: ,,Dați voie să combine scenariul 1 cu scenariul 2”

Reprezentantul părinților spune că, la clasa fiicei sale, în urma ședinței de joi, 10 septembrie, singura nemulțumire a Insepctoratului a fost referitoare la începerea școlilor după scenariul roșu, pentru prima săptămână.

,,Noi am făcut ședința joi, pe 10 septembrie, iar singura nemulțumire a Inspectoratului a fost că școala începe în scenariul roșu, pentru prima săptămână. Însă directorul a explicat că motivul este unul de natură obiectivă: nu au avut timp fizic să monteze despărțitoarele din plexiglas, pentru că banii alocați de Consiliul Local au venit târziu, pentru simplul fapt că ordinul de ministru care reglementează montarea acestor despărțitoare a sosit târziu. În lipsa ordinului, Consiliul Local nu avea baza legală să aloce școlii sumele necesare cumpărării sistemului plexiglas.

Dați voie să combine scenariul 1 cu scenariul 2, pentru că unele școli au decis să facă disciplinele de examen față în față, iar pe celelalte să le facă în online, astfel încât timpul petrecut de elevi la școală cu măștile pe față să fie cât mai scurt. Mă refer la absolut toate clasele. Să lase decizia descentralizată și la nivelul claselor, iar directorul să facă un efort de construire a orarului pe baza deciziilor fiecărei clase, la nivelul unității de învățământ, bineînțeles în urma înțelegerii cu corpul profesoral”, a explicat Cristache.

Nemulțumiri din partea părinților referitoare la întârzierea deciziilor guvernamentale

Deși Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență le-a acceptat unor școli din Capitală să facă la clasele primare și clasele a VIII-a și a XII-a ore în sistem hibrid (50% dintre elevi la clasă și 50% în online, prin rotație), pentru că nu aveau spații în care să îi aducă integral pe copii, nici plexiglas și nici nu puteau respecta distanțarea, sunt școli în țară cărora acest scenariu le-a fost refuzat.

,,Sunt inclusiv clase pregătitoare și din anii terminali (a VIII-a și a XII-a) care vor să facă 50-50% la clasă și online și care nu sunt lăsate, deși nu au condițiile necesare din ghiduri. În cazul elevilor din anii terminali de liceu, sunt unele zile în care au 7 ore și nu cred că pot suporta masca atât de multe ore”, a precizat Iulian Cristache.

Cristache: ,,A reușit să aducă haosul la nivelul societății, în special părinți, profesori și elevi”

Acesta a explicat modul în care școala la care învață fiica sa, aflată în clasa a IX-a, a descentralizat decizia: ,,La prima întâlnire cu părinții la care am fost invitat în calitate de reprezentant al Federației, având în vedere nemulțumirea părinților cu privire la timpul petrecut de un elev cu masca pe față, am propus ca disciplinele de examen să fie făcute obligatoriu față în față de toți anii de liceu, urmând ca celelalte discipline – în urma discuțiilor cu profesorii – să fie făcute online sau într-un procent mai mic față în față. S-a acceptat în primă ședință. I-am propus de asemenea directorului ca decizia să o lase și la nivelul fiecărei clase și să nu avem o abordare unitară, rugând directorul să facă efortul pentru întocmirea orarului modular”.

Iulian Cristache a declarat că, în cadrul unei întâlniri organizate la Ministerul Educației cu reprezentanții guvernului, i-a ”mulțumit” domnului secretar de stat de la Ministerul Sănătății.

,,I-am «mulțumit» domnului secretar de stat de la Ministerul Sănătății că, prin deciziile luate și neasumate de către societatea civilă, a reușit să aducă haosul la nivelul societății, în special părinți, profesori și elevi”, a transmis reprezentantul părinților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari