LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 347: Cancelarul german Olaf Scholz anunță că există un „consens” cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de Occident să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 347: Cancelarul german Olaf Scholz anunță că există un „consens” cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de Occident să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus
Publicat: 05/02/2023, 07:30
Actualizat: 05/02/2023, 09:47

Război în Ucraina, ziua 347. Cancelarul german Olaf Scholz anunță că există un „consens” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de Occident să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus. „Există un consens asupra acestui punct”, a declarat Olaf Scholz. Aliaţii Ucrainei au depăşit noi praguri în sprijinul militar acordat Ucrainei, angajându-se să furnizeze în special tancuri grele şi rachete cu rază mai lungă de acţiune.

UPDATE 3: Două rachete ruseşti au lovit centrul oraşului Harkov

Două rachete ruseşti au lovit centrul Harkovului, capitala administrativă a regiunii din nord-estul Ucrainei, una dintre ele lovind o clădire rezidenţială, a declarat duminică primarul oraşului.

„În acest moment, se ştie că este un incendiu într-una dintre clădirile rezidenţiale şi o persoană rănită”, a spus primarul Ihor Terekhov pe platforma de mesagerie Telegram, , scrie Reuters, citat de News.ro.

UPDATE 2: Canada a trimis Ucrainei primul tanc Leopard 2

Canada a expediat sâmbătă primul tanc Leopard 2 din cele pe care le-a promis Ucrainei, a anunţat ministrul apărării, Anita Anand, citată de AFP.

Un avion al forţelor aeriene canadiene „a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă Leopard 2 pe care îl donăm Ucrainei”, a scris ministrul pe Twitter.

„Canada este solidară cu Ucraina şi vom continua să oferim forţelor armate ucrainene echipamentul de care au nevoie pentru a câştiga”, a adăugat ministrul, citat de Agerpres.

„Tancurile de luptă sunt drum pentru a ajuta Ucraina. Primul Leopard 2 canadian a plecat. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este de neclintit”, a declarat ministrul într-un alt tweet, însoţit de o înregistrare video arătând încărcarea tancului şi plecarea avionul care îl transportă.

UPDATE 1: Situația Ucrainei pe front devine din ce în ce mai dură, spune Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că situația de pe frontul din estul țării devine din ce în ce mai dură, iar Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă, scrie Reuters.

Kremlinul a făcut presiuni pentru o victorie semnificativă pe câmpul de luptă, după luni de eșecuri, forțele ruse încercând să închidă controlul asupra orașului Bakhmut și luptând pentru controlul unei rute importante de aprovizionare din apropiere pentru forțele ucrainene.

Trupele rusești încearcă, de asemenea, să captureze orașul minier Vuhledar, situat la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Bakhmut, tot în regiunea estică Donețk.

„A trebuit să spun de multe ori că situația de pe front este dificilă și devine din ce în ce mai dificilă, iar acum este din nou momentul. … Invadatorul își pune tot mai multe forțe pentru a sparge apărarea noastră”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, citat de Mediafax.

„Este foarte dificil acum în Bakhmut, Vuhledar, Lyman și în alte direcții”, a continuat el.

Fără atacuri cu arme occidentale asupra teritoriului rus, afirmă cancelarul Scholz

Există un „consens” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.

„Există un consens asupra acestui punct”, a declarat Olaf Scholz. Aliaţii Ucrainei au depăşit noi praguri în sprijinul militar acordat Ucrainei, angajându-se să furnizeze în special tancuri grele şi rachete cu rază mai lungă de acţiune.

Aceste rachete GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) ar putea aproape dubla raza de acţiune a forţei de lovitură ucrainene, potrivit Pentagonului care a anunţat vineri că vor fi incluse într-un nou pachet de ajutor militar american.

Aceste dispozitive de diametru mic trase de la sol pot atinge o ţintă situată la 150 de kilometri distanţă şi astfel ameninţă poziţii ruseşti din spatele liniilor frontului.

Tancuri grele de concepţie occidentală au fost, de asemenea, promise Kievului care se aşteaptă să primească „între 120 şi 140” din diferite ţări. Germania va livra 14 tancuri Leopard 2 luate din echipamentul armatei sale.

Vladimir Putin: „Tancurile germane ne ameninţă din nou”

„Tancurile germane ne ameninţă din nou”, a declarat joi Vladimir Putin, făcând o paralelă între campania sa militară din Ucraina şi războiul împotriva nazismului, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva armatelor lui Hitler la Stalingrad.

„Cuvintele lui se înscriu într-o serie de comparaţii istorice absurde pe care le foloseşte pentru a-şi justifica atacul asupra Ucrainei”, a comentat Olaf Scholz în Bild, citat de Agerpres.

„Or, nimic nu justifică acest război”, a adăugat el.

„Împreună cu aliaţii noştri, furnizăm Ucrainei tancuri de luptă pentru ca aceasta să se poată apăra. Am cântărit cu atenţie fiecare livrare de arme, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri, începând cu America. Această abordare comună face posibilă evitarea unei escaladări a războiului”, a dat asigurări cancelarul german.

Ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele zile

Război în Ucraina, ziua 346: Statele Unite vor folosi banii confiscați de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina / SUA furnizează pentru prima dată Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune

Război în Ucraina, ziua 345: Vladimir Putin ar fi pregătit 500.000 de soldaţi pentru un nou asalt / Ucraina avertizează că trupele ruse se adună la graniţe, iar o nouă invazie este iminentă

Război în Ucraina, ziua 344. Cel puțin trei morți după un atac asupra Kramatorsk

Război în Ucraina, ziua 343. Kievul, nemulțumit de declarațiile președintelui Croației referitoare la Crimeea

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...