LIVE UPDATE | Ziua 309 de război: Ucraina ar fi fost atacată „masiv” de armata lui Vladimir Putin. Peste 120 de rachete de croazieră au fost lansate asupra țării, cu trei zile înainte de Anul Nou

LIVE UPDATE | Ziua 309 de război: Ucraina ar fi fost atacată „masiv” de armata lui Vladimir Putin. Peste 120 de rachete de croazieră au fost lansate asupra țării, cu trei zile înainte de Anul Nou
Atac cu rachete în Ucraina / Sursa foto: Twitter Nexta
Publicat: 29/12/2022, 13:50
Actualizat: 29/12/2022, 13:53

Ziua 309 de război între Ucraina și Rusia. Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor, în mesajul adresat miercuri seară, să dea dovadă de solidaritate şi de compasiune faţă de semenii lor, arătând că urmează un an „dificil” şi numai aşa se poate ajunge la victorie. Preşedintele ucrainean a spus că miercuri fost o zi „a bilanţului acestui an şi a planurilor pentru anul viitor”.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 13:00 – Ucraina denunţă un atac rus ”masiv”, cu peste 120 de rachete de croazieră

Forţele Aeriene ucrainene denunţă joi atacuri ruse ”masive” cu rachete de croazieră, în mai multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, iar 90% din oraşul Liov (vest) a rămas fără curent în urma atacului, relatează AFP, citată de News.ro.

”Inamicul atacă Ucrana pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră trase din avioane şi de pe nave”, anunţă pe reţele de socializare Forţele Aeriene ucrainene.

În toiul iernii, cu doar câteva zile înainte de Anul Nou, Liovul, un oraş important situat în vestul Ucrainei, a fost privat joi în proporţie de 90% de electricitate

UPDATE ora 10:00 – O rachetă ar fi lovit o clădire din Kiev și ar fi provocat un incendiu

O rachetă ar fi lovit o clădire din Kiev și ar fi provocat un incendiu. „Încărcați telefoanele și alte dispozitive. Faceți provizii de apă” – a avertizat primarul Vitali Klitschko.

Există informații neconfirmate, inclusiv prin intermediul postului de televiziune 5 Kanal, potrivit cărora resturile unei rachete au lovit o clădire din Kiev și au provocat un incendiu, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Deocamdată, singura confirmare oficială din partea primarului Vitali Klitschko este că în capitală au avut loc explozii.

Klitschko tocmai a postat pe Telegram: „Este posibil să existe pene de curent în Kiev. Încărcați telefoanele și alte dispozitive. Faceți provizii de apă”.

UPDATE ora 09:00 – Sirenele răsună iar în Kiev și Herson

Joi dimineața alarmele de raid aerian au sunat din nou în capitala ucraineană Kiev, precum și în regiunile sudice Herson și Mykolaiv și în regiunea vestică Zhytomyr.

„O alertă aeriană a fost anunțată în capitală! Vă rugăm să mergeți la adăposturi!”, a postat pe Telegram Administrația militară a orașului Kiev.

Deocamdată, nu au fost confirmate atacuri, scrie Mediafax.

Miercuri, Statul Major General al forțelor armate ucrainene declara că Rusia a bombardat peste 25 de așezări din jurul Hersonului și Zaporojiei, provocând victime civile și deteriorând infrastructura civilă din orașul și regiunea Herson, potrivit Reuters.

Forțele rusești au bombardat aripa de maternitate a unui spital din Herson, deși nimeni nu a fost rănit, a declarat Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Zelenski, pe Telegram.

Luptele au fost deosebit de intense în jurul orașului strategic Bakhmut din estul provinciei Donețk și Svatove, mai la nord, în provincia Luhansk, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Analistul militar Oleh Zhdanov, cu sediul la Kiev, a precizat că orașul și regiunea Harkov au suferit atacuri grele, iar o conductă de gaz regională a fost avariată.

UPDATE ora 08:00 – Lavrov respinge „formula de pace” a lui Zelenski 

Rusia nu va folosi „formula de pace” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca bază pentru negocieri şi consideră că Kievul nu este încă pregătit pentru discuţii de pace reale, a declarat joi agenţia rusă de presă RIA Novosti, citată de ministrul de Externe Serghei Lavrov, scrie The Guardian, citat News.ro.

Lavrov a mai spus pentru RIA că ideea Kievului de a alunga Rusia din estul Ucrainei şi din Crimeea cu ajutorul occidental a fost „o iluzie”.

Kremlinul a insistat că orice propunere de a pune capăt conflictului trebuie să ţină cont de ceea ce numeşte „realităţile de astăzi” din patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat unilateral parte a Rusiei.

Într-o întâlnire periodică cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins planul de pace în zece puncte al lui Zelenski, care include restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune şi garanţii de securitate pentru Ucraina,

UPDATE ora 07:00 – Zelenski: Îmbrăţişaţi-vă familia mai des. Spuneţi-le mai des prietenilor voştri cât de mult îi apreciaţi. Sprijiniţi-vă mai des colegii. Mulţumiţi-le mai des părinţilor voştri. Bucuraţi-vă cu copiii mai des

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor, în mesajul adresat miercuri seară, să dea dovadă de solidaritate şi de compasiune faţă de semenii lor, arătând că urmează un an „dificil” şi numai aşa se poate ajunge la victorie.

Preşedintele ucrainean a spus că miercuri fost o zi „a bilanţului acestui an şi a planurilor pentru anul viitor”.

„Am avut o întâlnire cu oficialii specializaţi în relaţii internaţionale cu privire la evenimentele şi planurile pentru luna ianuarie. M-am întâlnit cu ministrul apărării din Franţa, care a sosit în Ucraina. Am discutat despre cooperarea pe parcursul anului, despre reconstrucţia ţării noastre şi despre încă un pas în consolidarea apărării noastre aeriene. (…)  M-am întâlnit cu oficiali guvernamentali şi şefi de comisii parlamentare. Am discutat despre soluţiile care sunt în curs de pregătire. De asemenea, astăzi am transmis mesajul anual către Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) privind situaţia externă şi internă a Ucrainei, despre cum noi toţi – toţi ucrainenii – am schimbat lumea în acest an şi ce vom face anul viitor”, a detaliat Volodimir Zelenski.

El a spus că ar vrea să adauge un mesaj „apolitic” la tot ceea ce s-a făcut şi s-a spus miercuri şi le-a adresat compatrioţilor un îndemn emoţionant la solidaritate şi la sprijin, subliniind că poporul ucrainean trebuie să arate că nu şi-a pierdut umanitatea, chiar dacă a trecut prin „luni teribile” şi chiar dacă urmează „un an dificil”.

„Indiferent de ceea ce se întâmplă şi de ceea ce gândiţi, susţineţi-vă unii pe alţii. Neapărat (…). Vom ajunge la victorie. Şi trebuie să o facem cu adevărat împreună”, a arătat Zelenski, citat de News.ro.

„Vă rog să vă faceţi timp pentru a le spune cuvinte frumoase celor apropiaţi. Chiar dacă nu sunt persoane apropiate vouă, ci doar altor ucraineni. Vă rog să găsiţi o ocazie şi un moment pentru a mulţumi pentru muncă, pentru a lăuda un efort sau altul, pentru grijă. Iar dacă o persoană se află într-o situaţie dificilă, într-un moment atât de dificil, rămâne singură şi, din anumite motive, nu are rude, vă rog să o întrebaţi dacă are nevoie de ajutor. Sau pur şi simplu ajutaţi-o, fără măcar să o întrebaţi.

Dacă ştiţi că o persoană îşi aşteaptă fiul sau fiica de la război, vă rog să fiţi atenţi: salutaţi, ascultaţi, ajutaţi.

Îmbrăţişaţi-vă familia mai des. Spuneţi-le mai des prietenilor voştri cât de mult îi apreciaţi. Sprijiniţi-vă mai des colegii. Mulţumiţi-le mai des părinţilor voştri. Bucuraţi-vă cu copiii mai des. Nu uitaţi să sunaţi atunci când rudele vă aşteaptă, chiar şi numai pentru a auzi un ce mai faci? Nu uitaţi să le scrieţi mesaje prietenilor şi cunoştinţelor măcar din când în când – nu trebuie să pierdeţi legătura acum. Şi nu uitaţi să mulţumiţi atunci când aţi fost ajutat”, a transmis Volodimir Zelenski.

El a subliniat că solidaritatea şi susţinerea morală sunt elemente esenţiale care fac parte din puterea Ucrainei de a se apăra şi de a obţine victoria în războiul declanşat de Rusia.

„(…) Cuvintele noastre care îi pot încălzi pe cei din jurul nostru atunci când evenimentele sunt prea reci şi grija noastră reciprocă atunci când circumstanţele sunt dificile – toate acestea fac parte şi ele din apărarea noastră comună. Nu ne-am pierdut umanitatea, chiar dacă am trecut prin luni teribile. Şi nu o vom pierde chiar dacă ne aşteaptă în continuare un an dificil. Vom ajunge la victorie. Şi trebuie să o facem cu adevărat împreună. Aveţi grijă de Ucraina, apreciaţi-vă unii pe alţii şi faceţi totul pentru a-i ajuta pe luptătorii noştri! În fiecare zi – până la victorie”, a îndemnat preşedintele Ucrainei.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 308 de război: Planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski / Oficialii de la Kiev cer bisericii moscovite din Ucraina să se dezică de Rusia: „Spuneți că Putin este Satana, iar Patriarhul Kiril un diavol!”/ Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute

Ziua 305 de război: Volodimir Zelenski, în mesajul din Ajun: „Speranţa va veni după disperare, iar moartea va fi învinsă de viaţă. Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti”

Ziua 304 de război: Cinci morți și 20 de răniți într-un bombardament al Rusiei în centrul Hersonului, în Ajunul Crăciunului / Volodimir Zelenski: „Asta e teroare, e ucidere pentru a intimida şi a-ţi (satisface) plăcerea” / FOTO CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Ziua 303 de război: Vladimir Putin numește pentru prima dată luptele din Ucraina „război” și spune că „obiectivul nostru este să îi punem capăt” / Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Poloniei, la întoarcerea din America: „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului