Ludovic Orban, despre eliminarea pensiilor speciale: „Parlamentul care a instituit un drept poate elimina acel drept”

Ludovic Orban, despre eliminarea pensiilor speciale: „Parlamentul care a instituit un drept poate elimina acel drept”
Ludovic Orban, despre eliminarea pensiilor: „Parlamentul care a instituit un drept poate elimina acel drept”
Publicat: 17/02/2021, 20:02
Actualizat: 06/04/2021, 15:02

Liderul PNL, Ludovic Orban, afirmă că proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor este constituțional: „Parlamentul României, care este cel care a instituit un drept, este cel care poate elimina acel drept, chiar și pentru cei care beneficiază astăzi de acest drept”.

„Pensia specială pentru parlamentari reprezenta un privilegiu”

Întreba de jurnaliști dacă proiectul care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor este aplicat și pentru plățile indemnizațiilor aflate în prezent în plată, Orban a răspuns afirmativ.

„Așa cum este proiectul de lege adoptat, pe de o parte anulează dreptul foștilor parlamentari de a beneficia la împlinirea vîrstei de pensionare de pensie specială, de asemenea, actualii beneficiari de pensii speciale nu vor mai benefecia de această pensie imerdiat ce legea va intra în vigoare. E o decizie foarte serioasă a Parlamentului României. Pensia specială pentru parlamentari reprezenta un privilegiu”, afirmă Orban.

Fostul premier apreciază proiectul votat miercuri ca fiind constituțional.

„Parlamentul României care este cel care a instituit un drept este cel care poate elimina acel drept, chiar și pentru cei care beneficiază astăzi de acest drept”, adaugă liderul PNL.

Liderul liberal mai spune că supraimpozitarea pensiilor speciale nu este posibilă.

„Nu poți să impozitezi numai anumite categorii de venituri”, conchide Ludovic Orban.

Ludovic Orban îl contrazice pe Kelemen Hunor: Impozitarea pensiilor speciale nu este o soluție

Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat miercuri că nu este de acord cu ideea impozitării pensiilor speciale.

Declarația acestuia vine în contextul în care, anterior, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a propus impozitarea pensiilor mari mari decât salariul președintelui, informează Digi24.

„Nu este o soluție. Nu poți să impozitezi doar veniturile din pensii. Există principii constituționale privind justa distribuție a sarcinei fiscale. Când impozitezi, impozitezi veniturile în sine, nu veniturile dintr-o anumită natură. Nu poți să impozitezi diferențiat doar pensiile și celelalte venituri din salarii sau dividente să nu le impozitezi”, a declarat Orban.