Medicii legiști, în război cu Ministerul de Interne din cauza testelor antidrog greșite de Poliția Rutieră. „Facem eforturi supraomenești!”

Medicii legiști, în război cu Ministerul de Interne din cauza testelor antidrog greșite de Poliția Rutieră. „Facem eforturi supraomenești!”
Medicii legiști susțin că un sfert dintre șoferii testați pozitiv cu aparatul DrugTest sunt nevinovați
Publicat: 06/01/2024, 16:11
Actualizat: 06/01/2024, 17:01

Consiliul superior de medicină legală a publicat o analiză a cauzelor din spatele rezultatelor eronate înregistrate de aparatele DrugTest ale Poliției Rutiere, cu efecte extrem de neplăcute pentru șoferii nevinovați. Totodată, medicii legiști au afirmat că, pe fondul lipsei de bani pentru reactivi, au ajuns să facă „eforturi supraomenești”, după ce Ministerul Afacerilor Interne ar refuza, în mod repetat, să aprobe mărirea tarifelor medico-legale.

Reprezentanții Consiliului superior de medicină legală au reacționat după ce, în presă, au apărut reacții ale unor reprezentanți ai Poliției care au lăsat de înțeles că diferențele mari între testele pozitive din stradă, realizate cu aparatele DrugTest și rezultatele din laboratoarele unităților de medicină legală ar ascunde, în realitate, acte de corupție.

Ca urmare, specialiștii în medicină legală au explicat că, în primul rând, rezultatele de laborator au o precizie de sută la sută, în timp ce rezultatele obținute de polițiștii rutieri depind, exclusiv, de nivelul de performanță al aparatelor pe care le folosesc. Totodată, aceste rezultate sunt influențate, spun medicii legiști, de o mulțime de factori, care variază de la caz la caz.

Ce medicamente pot fi confundate cu amfetaminele de aparatele Poliției

Conform documentului citat, unul dintre acești factori poate fi, de exemplu, timpul scurs de la consum: fie prea scurt, situație în care încă nu se excretă substanța în salivă, fie prea lung (drogul este sub limita cut-off a testului).

Un alt factor poate fi modificarea de pH a probei biologice sau consumul, de către șofer, al unor banale medicamente sau chiar conservanți alimentari, produse pentru cosmetică sau igienă orală. În ce privește, însă, medicamentele, legiștii au oferit și unele exemple.

Astfel, medicamentele pentru diabet, împotriva grețurilor, antibiotice și antialergice, pot fi confundate de aparatele Poliției cu amfetaminele.

Antibioticele pot fi interpretate drept opiacee, antiviralele drept barbiturice

În continuare, legiștii au arătat că șoferii care au luat pastile antiinflamatorii, antivirale pot ieși pozitivi la canabis și barbiturice, în timp ce persoanele răcite, care iau antibiotice, pastile pentru răceală sau chiar și medicamente pentru potență, pot fi ieși pozitivi la opiacee.

De aceea, spun medicii legiști, există și diferențe așa de mari între numărul persoanelor identificate în trafic ca fiind drogate și rezultatele finale oferite de unitățile de medicină legală.

Aceștia au întocmit și un tabel, defalcat pe fiecare județ în parte din care rezultă că, din totalul șoferilor aduși pentru analize, aproximativ un sfert erau nevinovați.

Cu această ocazie, legiștii au anunțat că  instituțiile medico-legale se confruntă cu probleme deosebite de logistică determinate de creșterea exponențială a numărului de solicitări de efectuare a testelor pentru substanțe psihoactive și de apariție a unor noi substanțe psihoactive, a căror determinare necesită echipamente de înaltă performanță, extrem de costisitoare.

Instituțiile medico-legale au rămas fără bani

„Aceste probleme de logistică sunt cauzate primar de lipsa cronică de finanțare a acestei activități (în particular), dar și a sistemului medico-legal (în general), lipsă de finanțare care este în bună măsură generată chiar de refuzul repetat al Ministerului Afacerilor Interne de a aproba mărirea tarifelor medico-legale (care sunt la același nivel din 2006, deci de aproape 20 de ani), în condițiile unei creșteri extrem de mari a costurilor cu reactivi, materiale și echipamente;

Cu toate acestea, în cadrul instituțiilor medico-legale, personalul de specialitate face eforturi supraomenești să minimizeze timpii de așteptare și totodată să asigure analize care să aibă valoare probatorie maximă în justiție, fără însă a putea trece peste timpii și procedurile extrem de stricte de administrare, prelucrare și interpretare a acestor probe fapt ce, coroborat cu cele menționate la punctul anterior, duc la apariția unor întârzieri în prelucrarea probelor;

În ultimii ani, sistemul medico-legal a solicitat, în mod repetat, achiziționarea de echipamente ultraperformante, care să permită realizarea mai rapidă a acestor testări și care să identifice și substanțe psihoactive de generație nouă, solicitări cărora nu li s-a răspuns pozitiv până în momentul de față”, a anunțat Consiliul superior de medicină legală.

CITIȚI ȘI:

Surpriză pentru polițiștii care au acuzat un șofer că a luat droguri. Omul se tratase cu… paracetamol

MAI propune PEDEPSE mărite pentru consumatorii de droguri și șoferii drogați. Mașinile în care se găsesc droguri ar putea fi confiscate

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog