Șeful Poliției Locale Drobeta Turnu Severin și soția acestuia, duși la audieri într-un caz de evaziune – UPDATE

Șeful Poliției Locale Drobeta Turnu Severin și soția acestuia, duși la audieri într-un caz de evaziune - UPDATE
Publicat: 21/11/2013, 11:06
Actualizat: 02/09/2019, 20:40

UPDATE Șeful Poliției Locale Drobeta Turnu Severin și soția acestuia au fost ridicați, joi, de polițiști de la locuința lor și duși la audieri, în urma perchezițiilor din județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Timiș, Dâmbovița și municipiul București, care vizează o rețea specializată în evaziune fiscală.

Șeful Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micșoniu, și soția acestuia au fost ridicați de oamenii legii de la locuința lor din Drobeta Turnu Severin, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ieșirea din casă, Nicolae Micșoniu a salutat jurnaliștii, refuzând să facă declarații.

El și soția lui au fost duși la audieri.

Oamenii legii au descins și la sediul firmei de pază deținute de familia șefului Poliției Locale Drobeta Turnu Severin – Vigilent Security.

Vigilent Security, cu sediul în Drobeta Turnu Severin, are contracte de prestări servicii cu instituții publice, între care Spitalul Județean din municipiu și Regia Autonomă pentru Activități Nucleare.

Procurorii DIICOT și ofițerii de la Crimă Organizată fac, joi dimineață, 85 de percheziții în județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Timiș, Dâmbovița și municipiul București, fiind vizată o rețea specializată în evaziune fiscală.

Surse din cadrul anchetei declarau că în rețea ar fi implicați mai mulți oameni de afaceri, precum și familia șefului Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micșoniu, care are o firmă de pază în municipiu.

Membrii grupării înregistrau facturi fictive la firmele pe care le aveau în calitate de acționari majoritari sau asociați.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat mai mulți agenți economici interesați să-și diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidențele contabile a unor documente aferente unor operațiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operațiuni economice reale către acestea”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Potrivit comunicatului, grupul infracțional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

„Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleași zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective și după reținerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deținute”, se precizează în comunicat.

Conform DIICOT, astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel și-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situație care a dus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 de lei, constând în TVA și impozit pe profit deduse în mod nelegal.

„S-a reținut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unități bancare, au fost încasați aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracțional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,borderouri achiziții fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcționarilor bancari”, mai precizează DIICOT.

Procurorii ar urma să pună în aplicare 38 de mandate de aducere. Între persoanele care vor fi audiate se numără oamenii de afaceri Constantin Bădescu, Constantin Izvoranu, soția șefului Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, dar și avocatul omului de afaceri Constantin Bădescu, Sorin Crudiu, au precizat sursele din cadrul anchetei.

Acțiunea este coordonată de DIICOT Mehedinți în colaborare cu Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Mehedinți, participând aproximativ 300 de forțe de intervenție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase