Zelenski a spus că este dispus să discute cu Putin, însă respinge un acord care „să salveze fața” președintelui rus

Zelenski a spus că este dispus să discute cu Putin, însă respinge un acord care „să salveze fața” președintelui rus
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa Foto: Facebook
Publicat: 12/05/2022, 20:58

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că este „dispus să discute” cu  Vladimir Putin, „dar fără ultimatumuri”. De asemenea, liderul de la Kiev respinge orice acord care să-i „salveze faţa” acestuia sau să ofere „o ieşire pentru Rusia” din situaţia în care aceasta a intrat prin agresiunea împotriva Ucrainei.

Ucrainenii trebuie să câştige războiul cu Federația Rusă pentru că „nu au dreptul să-l piardă după zecile de mii de morţi” în urma invaziei ruse, a declarat Zelenski în cadrul unui interviu acordat postului italian RAI.

„Pentru noi, victoria înseamnă să ne recuperăm lucrurile, pentru ei înseamnă să fure ceva. Nu suntem pe picior de egalitate, Rusia este mai puternică, dar omenirea este alături de noi şi simţim că, puţin câte puţin, noi câştigăm”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski: „Știu că Putin dorea un rezultat, dar nu l-a obţinut”

Acesta a mai spus că armata rusă trebuie să plece cât mai repede din Ucraina şi să răspundă pentru ce a făcut.

„Ştiu că Putin dorea un rezultat, dar nu l-a obţinut. Să ni se propună ceva pentru a salva faţa preşedintelui rus nu este corect. Ucraina nu va salva faţa cuiva plătind” cu propriile sale teritorii, a spus Zelenski, care a respins ideea că s-ar putea căuta „o ieşire pentru Rusia” sau că Ucraina ar putea „recunoaşte independenţa Crimeii”.

Președintele ucrainean a mai declarat că negocierile cu Federația Rusă sunt dificile pentru că „în fiecare zi, ruşii ocupă localităţi, mulţi oameni şi-au părăsit casele, au fost asasinaţi de ruşi”, iar cetăţenii ucraineni suferă „torturi şi asasinate”, ceea ce „complică mult lucrurile”.

Negocierile ruso-ucrainene continuă prin teleconferinţă, dar fără să înregistreze progrese. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. În timp ce Ucraina acuză Rusia că trupele sale au comis atrocităţi în teritoriile ocupate, Rusia acuză Ucraina că a revenit asupra unor propuneri formulate la Istanbul şi consideră că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.