Grindeanu, în urma negocierilor cu PNL: „Vrem să taxăm luxul. Vrei yacht? Plătești în plus”

Publicat: 10/11/2021, 15:44
Actualizat: 10/11/2021, 22:19

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat, miercuri, că social-democrații au propus un set măsuri în scopul creșterii veniturilor statului. Potrivit politicianului, una dintre ele ar fi „taxarea luxului”, despre care Grindeanu spune că e o intenție și nu o impunere în negocierile cu PNL privind programul de guvernare la capitolul economie.

Potrivit lui Grideanu, de la 1 ianuarie se dorește majorarea salariului minim. El a mai spus că și pensia minimă ar putea fi mărită de la 800 la 1000 de lei.

„Prima întâlnire de azi a fost concentrată pe lipsa resurselor bugetare într-o perioadă în care statul trebuie să fie alături de cetățeni. Vedem cum scade nivelul de trai al românilor iar noi ne dorim să venim cu venituri în plus la bugetul de stat, nu doar să facem cheltuieli.

Ne dorim să creștem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 la 1000 de lei, să mărim cu 11% punctul de pensie iar alocațiile să fie conform legii. Pentru asta, am venit cu propuneri care vor fi discutate în perioada următoare pentru a crește veniturile statului.

Prima dintre ele ar fi pentru taxarea luxului. Aici nu e un lucru pe care îl inventăm noi. Toate țările civilizate au o asemenea taxare a luxului. Vrei yacht? Plătești în plus.Vrei mașini de sute de mii de euro? Plătești în plus. E o intenție pe care am declarat-o azi, nu e niciun fel de impunere. Urmează să o detaliem și nu este o condiție pe care o dă PSD.

Tot pentru creșterea veniturilor, știm că România are cea mai mică rată de colectare la nivelul UE. Este un lucru care e absolut necesar să-l corectăm. Dacă vreți, putem să aplicăm și soluții pe care văd că le-au aplicat colegii noștri de la sud de Dunăre, care au adus experți străini și a crescut rapid rata de colectare.

E nevoie de un efort național pentru combaterea evaziunii fiscale. Este inadmisibil ca și acum la ani buni, vă dau un exemplu, scannerele pe care tot statul român le-a luat stau nefolosite iar contrabanda este în floare în România”, a afirmat Sorin Grindeanu, la Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase