Marius Chirca, la GÂNDUL LIVE, despre controalele la DSV-uri și adăposturi: Unele firme capturează și de câte 4-5 ori aceiași 50 de câini / Cum ajunge ketamina din cabinetele veterinare pe piața neagră pentru consum – VIDEO

Marius Chirca, la GÂNDUL LIVE, despre controalele la DSV-uri și adăposturi: Unele firme capturează și de câte 4-5 ori aceiași 50 de câini / Cum ajunge ketamina din cabinetele veterinare pe piața neagră pentru consum - VIDEO
Marius Chirca, la GÂNDUL LIVE, despre controalele la DSV-uri și adăposturi: Unele firme capturează și de câte 4-5 ori aceiași 50 de câini / Cum ajunge ketamina din cabinetele veterinare pe piața neagră pentru consum
Publicat: 20/08/2020, 12:29
Actualizat: 20/08/2020, 16:03

Marius Chirca, de la  Asociația pentru Protecția Animalelor Kola Kariola, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre ce se întâmplă în unele adăposturi pentru animale unde câinii sunt eutanasiați ilegal, în condiții improprii, dar și despre „afacerea” firmelor private angajate de primărie să captureze câinii vagabonzi din acea localitate. 

„Salut inițiativa ministurlui Vela. Flacăra speranței s-a reaprins. Cred că acțiunea dispusă de domnul ministru Vela e cam la punct ochit, punct lovit. Informațiile noastre din teritoriu sunt că acei câini care sunt eutanasiați în adăpoturile publice nu sunt eutanasiați conform legii.

Asta se întâmplă și de pe vremea când ASPA eutanasia masiv în București. Operațiunea de eutanasie a unui câine bolnav, care nu opune rezistență, poate dura până la 30 de minute. În adăposturile de la ASPA reușeau să eutanasieze conform documentelor publice și aproape 200 de câini în decurs de câteva ore. Există modul legal de a eutanasia câinele – se face o sedare ușoară, intravenos, și ulterior se face substanța… (n.r. de eutanasiere)

Dar din informațiile pe care le avem noi de la adăposturile publice, de la oameni care s-au dus să lucreze efectiv acolo, în spijinul animaelelor, aflăm că sunt eutanasiați în moduri cumplite. Cele mai bune controale care pot fi dispuse sunt – fiecare ecarisaj raportează numărul de câini capturați, eutanasiați și trebuie substanțele care se folosesc pentru această operațiune criminală, dar din păcate legală, trebuie verificate. Trebuie să vedem dacă toate substanțele achiziționate corespund numărului de câini. Și, la fel, dacă după ce sunt eutanasiați, sunt duși la firme care incinerează. Acolo se raportează per kilogram.

Am primit de la diferite primării și DSV-uri, în urma solicitărilor, și calculelele pe care le-am făcut, reieșea că au avut câini și de 1250 de kilograme bucata.

Contractele hingherinrilor privați sunt de câte 5.000 de euro, deci nu mai e nevoie de SEAP, și fiind de această sumă se face achiziție directă. O firmă care capturează câini într-o localitate nu face un contract pe un an de zile, pe o sumă mare, sparge cotnractele în câte 5.000 de euro. Cu 5.000 de euro se capturează 50 de câini pe care îi trimit la moarte. Degeaba capturezi 50 de câini, pe care oricum nu-i poți gestiona ca număr, nimeni din primărie nu stă să vadă câți câini s-au capturat, dacă nu cumva au fost aruncați în altă parte, dacă nu cumva au fost abandonați într-o altă localitate – și informații din acestea avem din teritoriu: sunt hingheri care capturează într-o localitate șli încasează banii de la primărie și apoi îi abandonează în altă localitate unde are contract cu primăria. Și așa prind aceiași 50 de câini de câte 4-5 ori.

Degeaba prindem 50 de câini și lăsăm în teritoriu 200 de femele care pe parcursul unui an, pot lăsa o mie de pui, pentru că au două perioade de gestație pe an.

Domnul Vela, înainte de acestea controale, poate da un ordin și să solicite adăposturilor publice, prin intermediul DSVSA-urilor, următorul aspect care este legal – H. 1059/20112, art.5: eutanasierea câinilor sănătoși nu se poate face legal decât pentru câinii din adăposturile publice, prin decizia împuternicitului primarului. Împuternicitul primarului emite decizii de eutanasiere exclusiv pentru câinii fără stăpân din adăposturile publice admnistrate de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Toți câinii din adăposturile private trebuie microcipați și înregistrați în REX, la intrarea în adăpost.

Doar așa putem verifica dacă aceste firme private care gestionează câinii fără stăpân funcționează legal și nu se înfruptă din banul public. Este singurul mod de a ține o evidență a câinilor. Și atunci, pe număr de microcip, pot face declarațiile către primărie etc. Ei nu fac asta, nu îi microcipează, încalcă legea.

Nu există alt mijloc de indentificare autorizat de DSV în afară de de microcip. Spune legea. Avem legea în vigoare, dar niciun adăpost nu o respectă. Aici ar trebui să meargă domnul Vela., Aici le-ar opri infracțiunile. Ai capturat de pe domeniul public, i-ai băgat înb adăpost, i-ai înregistrat pe toți. Dacă vine DSV-ul și te prinde cu ei nemicrocipați, ai încălcat legea, ai făcut o infracțiune. Te-am penalizat. este simplu. Ceea ce fac ei, eutanasiază câini nemicrocipați, este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, a delcarat Marius Chirca la GÂNDUL LIVE.

Ketamina, o afacere pentru cabinetele care eutanasiază: Cum ajunge pe piața neară, pentru consum

„În România funcționează o federație, se numește Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului, ei au câteva animale în îngrijirie, dar duc o luptă teribilă pe partea legală împăotriva acestui hingherit pe bani publici. Deja sunt instanțe care s-au pronunțat definitiv și au declarat că aceste contracte ale hingherilor, ale unora, sunt ilegale, ba chiar prin decizia judecătorului trebuie restituite toate sumele pe car eprimăriile le-au alocat pentru aceste contracte ilegal. Mai nou, avem recent, adăpostul de la Făurei, s-a dovedit și acolo infracțiunea, ilegalitatea, și au fost amendați cu 10.00 de lei, este extrem de puțin față de cotnractele și sumele care se învârt în jurul acestor biete animale. Dar este și ăsta un început.

I-am dat ieri un mesaj domnului ministru Vela, i-am mulțumit din suflet că a reluat demersurile pentreu ceea ce înseamnă Poliția Animale, și acele controale sunt unice, nu am mai văzut o acțiune cu DSV și cu Poliție, de asemenea amploare, fără să existe sesizări făcute de noi.

De obicei mergeam noi într-un adăpost, făceam sesizări, venea Poliția, DSV-ul, total neinteresați.

Multă din ketamina, sau o parte, pentru tranchilizarea câinilor, se pare că ajunge pe piața neagră, potrivit informațiilor din teritoriu. Eu știu un medic veterinar din cadrul unui DSVSA de județ care era anchetat penal pentru furt la 2 litri de ketamină. Cu 2 litri de ketamină cred că prăbușești jumătate de București. Unul dintre cabinetele veterinare cu care eu colaborez a fost atacat de doi băieți la un moment dat, veniseră să fure ketamină. Dacă autoritățile nu verifică ce se întâmplă cu ketamina care este folosită la tranchilizarea câinilor, fie la capturarea lor pe stradă, fie înainte de eutanasiere, căci așa e normal, trebuie anesteziați total, ca să fie fără durere. Multă ketamină ajunge pe piața neagră pentru consum.

Fac niște campanii de sterilizate. Avem un proiect în derulare, îl lansăm pe 4 septembrie și va fi permanent. Am ales o primărie și împreună, cu primarul, viceprimarul, cu Poliția, cu preoptul, vreau să dau un exemplu, într-o comună din România, să arătăm că pe termen mediu și scurt putem să nu mai avem câini pe stradă, fără ca statul să aloce niciun ban, ci făcută o chestie cu forța grupului”, a explicat Marius Chirca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”