Nicușor Dan a MINȚIT în direct la Antena 3 că nu a luat bani de la Fundația Soros. Documentele care îl contrazic flagrant

Publicat: 08/03/2024, 18:15
Actualizat: 08/03/2024, 18:17

Nicușor Dan – primarul general al Capitalei și candidat pentru un nou mandat la PMB – a susținut, vineri după-amiază, în direct la Antena 3, că nu a primit bani de la Fundația Soros. Edilul a încercat să explice, în timpul emisiunii, că nu a fost finanțat de Fundația Soros nici pentru organizarea protestelor împotriva proiectului minier „Roșia Montană”. Gândul vă prezintă însă documentele care îl contrazic flagrant.

Criticile la adresa lui Nicușor Dan vin într-un context mai larg, în care edilul a fost acuzat și că s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, o unealtă a lui George Soros, chiar și în războiul prelungit pe care l-a purtat – inclusiv din sediul Fundației Soros – cu statul român și cu proiectul minier „Roșia Montană”.

Gândul a prezentat informații devastatoare pentru Nicușor Dan – toate detaliile AICI – în legătură că proiectul „Roșia Montană”, iar România riscă – vineri, 8 martie 2024 – să plătească miliarde de dolari către compania canadiană Gabriel Resources, verdictul în această speță complicată urmând a fi dat, în cursul zilei de vineri, de tribunalul arbitral de la Washington – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID).

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a fost invitat în emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3 și a fost întrebat dacă a primit bani de la Fundația Soros pentru a organiza protestele față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Nicușor Dan spune că NU a luat bani de la Fundația Soros

Edilului Capitalei i s-a adus aminte – așa cum a specificat și Gândul – că a organizat o conferință de presă anti-proiectul minier Roșia Montană chiar în sediul Fundației Soros, în anul 2013.

  • ÎNTREBARE: Domnule Nicușor Dan, ați luat bani de la Fundația Soros pentru a organiza protestele pentru Roșia Montană în România?
  • NICUȘOR DAN: Nu… nu…

Eu sper să nu plătească (n.red. – referitor la despăgubirile uriașe pe care riscă să le plătească România). Dacă va plăti, responsabili sunt acei oameni care s-au angajat, la începutul anilor 2000, s-au angajat față de compania cu care s-au angajat, că proiectul este unul legal și vor da toate autorizațiile.

Și s-a dovedit, fără ca ei să facă analiza, fără ca în contractul pe care ei l-au făcut la începutul anilor 2000 să prevadă dacă nu se respectă condițiile de mediu, dacă nu se respectă condițiile de protejare a patrimoniului, proiectul acesta nu poate fi realizat.

Trebuia, în momentul în care s-au făcut acele angajamente, ca nu doar statul român să își asigure riscurile, ca investitorul, așa cum își asumă oriunde în lumea asta, să-și asume riscurile”, a spus Nicușor Dan la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3.

„Nu mai țin minte ce s-a întâmplat în momentul ăla”

Întrebat ce legătură avea Fundația Soros cu protestele din Capitală, Nicușor Dan a susținut că nu a găsit altă sală decât pe cea a fundației pentru a organiza o conferință de presă, în acel moment.

Noi eram un ONG, împreună cu alte ONG-uri, care n-avem un sediu în 2013, mai ales un sediu în care să poți să inviți 50 de jurnaliști sau 20 de jurnaliști, și acești oameni – care erau o fundație ca și noi – aveau o sală în care am făcut această conferință de presă la care și eu am participat.

Nu mai țin minte ce s-a întâmplat în momentul ăla (n.red. – de la cine a venit propunerea pentru organizarea conferinței de presă). Erau, cred, 30 – 40 de ONG-uri care erau active pe subiectul ăsta, inclusiv ONG-ul în care eu eram, Asociația Salvați Bucureștiul, și probabil că în consultările pe care le-am avut atunci, informal, unde să facem conferința de presă s-a dovedit că acolo, la Fundația Soros e o sală care se… (n.red. – pretează)

  • ÎNTREBARE: Deci n-ați luat niciun ban de la Soros?
  • NICUȘOR DAN: Fără discuție.

USR-ul s-a înființat în urma USB-ului și USB-ul s-a înființat în urma Asociației Salvați Bucureștiul, pe care eu am înființat-o și a fost implicată și aici. Nu (n.red. – nu a organizat protestele în legătură cu Roșia Montană pentru a-și face partid). Am organizat aceste proteste din conștiință, din responsabilitate pentru protecția mediului din România, că puteau să fie afectate toate localitățile din jur.

Am făcut mai mult decât spuneți dvs. Am fost inclusiv în instanțele din România care au anulat la rând zeci de acte ale acestor ale acestei investiții”, a mai declarat Nicușor Dan la Antena 3.

În 2016, Nicușor Dan a recunoscut legăturile financiare cu Fundația Soros, dar a încercat să „dreagă busuiocul”

Potrivit lui Nicușor Dan oamenii, în general, și cei care îl acuză – în special – nu înțeleg foarte bine „mecanismul” financiar prin care Fundația Soros ar ajuta cu sume consistente așa-zisa „dezvoltare a societății civile”.

Nicușor Dan spune că Fundația Soros dă bani către FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), iar apoi sunt organizate concursuri pentru proiecte unde participă asociații civice. Cum s-ar spune, banii nu ar ajunge direct în mâna cuiva, respectiv a sa, a ținut să precizeze Nicușor Dan la Antena 3.

E un mecanism pe care oamenii trebuie să îl înțeleagă. Există o Fundație Soros care contribuie la o altă fundație, CEE Trust, unde contribuie și Fundația Ford, Fundația Marshall și multe alte fundații americane foarte prestigioase.

Această fundație vine cu niște bani în România la o altă fundație, FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), iar aici asociații cum e a noastră participă la concursuri de proiecte. Nu sunt bani pe care Soros îi dă în mână cuiva.

Sunt oameni care fac proiecte, cum a fost în cazul nostru să învățăm ONG-urile să facă o activitate în urbanism, construcții, partajarea spațiului verde și al patrimoniului, și un board care nu are nici o legătură cu Soros și care atribuie bani asociațiilor în mod contractual”, spunea Nicușor Dan în anul 2016.

“Eu însumi am luat, ca probabil 10.000 de oameni, în anii ’90 o finanţare de 400 de dolari de la Fundaţia Soros pentru a-mi plăti biletul de tren pentru o conferinţă la o şcoală de vară de matematică, în Italia. Nu aveam banii ăia în anii ’90. M-am dus, m-am întors, am profitat de aceea şcoală pentru cariera mea. Nu sunt dator nimănui”

Nicușor Dan – 2016 – Agerpres

Cum a primit Nicușor Dan bani de la miliardarul George Soros

Tot în anul 2016, Nicuşor Dan – candidatul USB la Primăria Capitalei – a mărturisit, la Adevărul Live, că a fost sponsorizat de două ori de Fundaţia Soros.

  • Prima dată personal, ca matematician.
  • A doua oară, Nicușor Dan a primit bani în numele fundaţiei pe care o conducea.

Întrebat dacă este finanţat de miliardarul american George Soros, Nicuşor Dan a răspuns a explicat legătura financiară controversată, ceea ce înseamnă că a recunoscut că a luat bani de la Soros.

Asta în contextul în care, la Antena 3, a declarat, cu doar câteva ore în urmă, că nu a primit bani de la miliardarul George Soros:

În anul 1991 sau 1992, am primit de la Fundaţia Soros România 300 sau 400 de dolari pentru a mă duce la o şcoală de matematică în Italia. Asociaţia Salvaţi Bucureştiului (n.red. – condusă, la acel moment, de Nicușor Dan) a avut finanţări de la mai mulţi donatori, dar o dată a avut o finanţare de 5.000 de euro de la o fundaţia americană – CEE Trust- cu un scop precis: să facem un manual de bună practică pentru urbanism. Fundaţia CEE Trust are, la rândul ei, 7 finanţatori, printre care şi Fundaţia Soros. Aceasta este toată relaţia pe care eu am avut-o vreodată cu domnul Soros“, spunea Nicușor Dan în 2016.

Primarul general al Capitalei, activist sponsorizat de George Soros

Ulterior, Nicușor Dan s-a lansat în campania pentru fotoliul de primar general al Capitalei, numai că au apărut semnele de întrebare legate de relația cu miliardarul George Soros.

  • Nicușor Dan a înființat platforma politică Uniunea Salvați Bucurestiul (USB), trecând astfel de la statutul de activist la cel de politician. Nicușor Dan s-a descurcat de minune din punct de vedere financiar, în campania electorală din 2012. Dar s-a pus întrebarea: Pe ce bani? Și asta pentru că Nicușor Dan nu descoperise vreo formulă-minune. Și nici nu ar fi rezistat în scenariu numai din donații.
  • Nicușor Dan a figurat pe lista unor finanțări respectabile. Este vorba de așa-numitul FOND ONG, “manageriat” de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), o suveică-mamut autodescrisă drept o “organizație pentru organizații”, împreună cu Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, “o organizație neguvernamentală, independentă și non-profit, fondată în anul 1999 de Fundația pentru o Societate Deschisă” (Soros), care „sponsorizează” ONG-uri de pe întreg mapamondul și care, firește, sunt „dependente” de sponsor.

Unul dintre „parteneriatele” despre care vorbește Nicușor Dan este cu Centrul de Resurse pentru participare publică, prin care a și realizat un proiect care a fost „sponsorizat” de Fundația Soros.

Centrul de Resurse pentru participare publică primește bani, constant, de la Fundația pentru o Societate Deschisă, respectiv de la George Soros.

Deși Fondul ONG a fost înființat de Comisia Europeană, cele trei organizații au reușit stabilească un monopol asupra sumelor imense, de zeci de milioane de euro, transferându-le către organizații cu aceleași deziderate ale lor, care formează “network”-ul lui George Soros din România.

În cazul lui Nicușor Dan, pentru inițierea a două proiecte , Asociația Salvați Bucureștiul a primit, dintr-un foc, o finanțare de nu mai puțin de 120.000 de euro.

Iată ce declara Nicusor Dan despre sursele lui de finanțare:

„În momentul de față, am strâns cam 150-170 de mii de euro de la oameni de afaceri și mai avem niște promisiuni până undeva spre 300.000 de euro. În 2012, am strâns vreo 25.000 de euro eu, ca independent, din donații online”.

Se poate observa că Nicușor Dan nu spune absolut nimic de banii veniți de la miliardarul George Soros.


Citește și:

EXCLUSIV | Ultimele informații din procesul ”Roșia Montană”. Acțiunile Gabriel Resources cresc pe măsură ce se apropie sentința: ”Băieții deștepți speculează conjunctura”

ROȘIA MONTANĂ. Gabriel Resources Ltd i-a „strecurat” la mapă președintelui Iohannis o scrisoare în care lansează amenințări voalate: „Vă îndemnăm insistent să nu luați măsuri drastice! Ar fi grav…” (EXCLUSIVITATE)

Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO. Klaus Iohannis: ”Trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei

Eugen Furdui, primar Roșia Montană: ”Propunere pe repede-înainte. Decizia UNESCO nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?