Nicușor Dan, unul dintre marii VINOVAȚI din dosarul „Roșia Montană”. Dovezile ZDROBITOARE

Nicușor Dan, unul dintre marii VINOVAȚI din dosarul „Roșia Montană”. Dovezile ZDROBITOARE
Publicat: 08/03/2024, 11:05
Actualizat: 08/03/2024, 17:04

Gândul prezintă, în exclusivitate, DOVEZI ZDROBITOARE care demonstrează că Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, a dus o luptă acerbă și permanentă împotriva proiectului minier „Roșia Montană”, scopul său final, bine ascuns în spatele declarațiilor publice persuasive, fiind nu numai blocarea acestui proiect important, dar și crearea Uniunii Salvați România (USR). Suplimentar, Nicușor Dan a urmărit, asiduu, captarea atenției publice, metamorfozarea sa într-un adevărat „simbol” și trasarea unei linii directoare care avea la capăt, ca punct de destinație, accederea în Parlamentul României, într-o primă fază, iar apoi „confiscarea” funcției de primar general al Capitalei.

Tribunalul arbitral din Washington – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID) – va da, vineri, 8 martie 2024, verdictul în mega-procesul „Roșia Montană”, după ce procedura de arbitraj a fost inițiată de Gabriel Resources – în baza  tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, după ce compania s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier – în data de 21 iulie 2015.

România ar putea fi obligată, astfel, să plătească daune de miliarde de dolari, iar pe o listă lungă a vinovaților pentru această situație dezastruoasă se află și Nicușor Dan.

  • Gabriel Resources Ltd. Canada deține pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858% la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) – înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba – restul fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.
  • România ar putea fi obligată la plata unor daune de miliarde de dolari, pe lista lungă a vinovaților aflându-se nu numai oameni politici care au condus România, de-a lungul anilor, ci și actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, cel care, declarativ, luptă permemanent pentru salvarea mediului și a lovit, potrivit specialiștilot, la temelia urbanismului din București.
  • Dar Nicușor Dan are „state vechi de serviciu” în războiul declanșat împotriva proiectului minier Roșia Montană, iar Gândul prezintă informații devastatoare pentru actualul primar general al Capitalei.

Implicarea lui Nicușor Dan în blocarea proiectului Roșia Montană a început încă din anul 2011 și a continuat până cel puțin în anul 2016, anul fondării oficiale a mișcării Uniți Salvăm România.

De la bun început, Nicușor Dan a încercat să explice implicarea lui nu este una destinată strict blocării proiectului minier, ci este parte dintr-o strategie mai amplă de coagulare a unei rețele mai mari.

  • Acesta rețea foarte bine pusă la punct a dus, într-un final, la formarea partidului Uniunea Salvați România (USR).
  • Scopul final, aflat în spatele unei „perdele de fum” media, a fost confirmat de-a lungul timpului chiar de Nicușor Dan, prin diverse postări în mediul online, acolo unde actualul primar general al Capitalei a fost o prezență constantă.

Un scenariu care a fost construit, pas cu pas, de Nicușor Dan

Implicarea lui Nicușor Dan în blocarea proiectului Roșia Montană, ca și implicarea în protestele de la Pungești și blocarea Chevron, a fost mai degrabă un simbol destinat creării unei anumite imagini și construirii, treptate, a unui renume care îi permită, apoi, crearea unui partid politic cu șanse de a intra în Parlament și chiar de a conduce România.

În subsidiar, Nicusor Dan a urmărit și obținerea unui renume personal, care i-a servit în accederea în funcția de deputat în Parlamentul României și apoi de primar general al Bucurestiului.

Totuși, trebuie menționat că Nicușor Dan nu a acționat singur în acest scenariu. A mobilizat în jurul lui diverse persoane și entități cu interese comune, care au acționat în paralel cu Nicușor. Acest lucru s-a întâmplat, pe de o parte, pentru a acționa pe mai multe planuri, iar pe de altă parte pentru a da impresia unei comunități multmai mari decât era ea de fapt.

Gândul prezintă și numele celor – persoane / entități – au fost în „tabăra” lui Nicușor Dan în acest război pe care l-a declarat proiectului „Roșia Montană”:

  • Ștefania Simion – a fost consilier juridic la asociația Salvați Bucureștiul, înființată chiar de Nicușor Dan. În paralel, Ștefania Simion a fost „consilier juridic” și la Asociația Alburnus Maior, principalul exponent al luptei contra proiectului Roșia Montană. Aceeași Ștefania Simion a fost consilier juridic și la Mining Watch, o organizație cu același profil de luptă împotriva proiectelor miniere, în general, sau la Centrul Independent de Mediu, organizație care avea, firește, profil. În anul 2021, Ștefania Simion a fost numită consilier personal al lui Nicușor Dan la Primăria București, iar din anul 2022 este director al Administrației Parcului Văcărești, aflată tot în subordinea primăriei București.
  • Asociația Salvați Bucureștiul – principal ul ONG condus de Nicușor Dan, prin care acesta a acționat în instanță împotriva proiectelor Roșia Montana, Pungești și a multor proiecte din București.
  • Matei Păununul dintre finanțatorii campaniei lui Nicușor Dan și a USR; este cel care a coordonat strângerea de fonduri pentru mai multe campanii electorale. În același timp, Matei Păun este asociat profesional cu companii care operează în Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice. Atât implicarea lui Matei Păun în campaniile lui Nicușor Dan, cât și apropierea de Rusia au fost recunoscute public de acesta și publicate în presă, iar persoane apropiate de USR l-au acuzat pe Matei Păun de colaborare cu ONG-urile din rețeaua Soros. (exemple AICI, AICI, AICI).
  • Erwin Albu și Willy Schuster au colaborat cu NicuȘor Dan în protestele de la Pungești și cele organizate contra proiectului Roșia Montană. Erwin Albu a format Uniunea pentru Codlea, prin care a și candidat pentru primăria Codlea. Ulterior, uniunea pentru Codlea a fuzionat cu USR.

Implicarea lui Nicușor Dan în litigiile deschise împotriva proiectului „Roșia Montană”

Gândul prezintă, în exclusivitate, o cronologie devastatoare pentru Nicușor Dan, informațiile prezentate demonstrând, fără echivoc, o implicare activă a actualului primar general al Capitalei, o luptă dusă cu o perseverență demnă de o cauză mai bună.

Nicușor Dan, prin Asociația Salvați Bucurestiul – al cărui președinte și fondator este – s-a implicat în mai multe litigii contra proiectului Roșia Montană, respectiv:

  • Între 2011 – 2022 – litigiu anulare Certificat de descărcare arheologică 9/2011
  • Între 2012 – 2014 – litigiu suspendare Certificat de descărcare arheologică 9/2011
  • Între 2013 – 2016 – litigiu privind anulare Certificat de Urbanism 47/2013
  • Între 2014 – 2015două litigii legate de rectificarea Listei Monumentelor Istorice, care conținea prevederi neclare privind Roșia Montană și care include imobile pentru care nu s a emis în prealabil un ordin de clasare ca monument istoric
  • Între 2014 – 2015 – litigiu privind suspendare aviz de mediu la Planul Urbanistiz Zonal (PUZ) Zona Industrială Roșia Montană
  • Între 2014 – 2016 – litigiu privind anularea avizului de mediu la PUZ Zona Industrială Roșia Montană
  • Între 2014 – 2016 – litigiu privind anularea hotărârilor de consiliu local din 2002, care aprobau PUG și PUZ Roșia Montană.

Implicarea lui Nicușor Dan în proteste și evenimente dedicate blocării proiectului Roșia Montană și proiectelor Chevron de la Pungești

Anul 2012

În luna iunie a anului 2012, Nicușor Dan a candidat la Primăria Municipiului București, unde s-a clasat pe locul 4, cu 8.5% din voturi. Nu a reușit obțină nici mandat de Consilier General.

Pentru a-și creste notorietatea în vederea alegerilor din anii următori, începând cu vara anului 2012, Nicușor Dan s-a implicat activ în numeroase evenimente și proteste destinate blocării proiectului Roșia Montană și proiectelor de exploatare a gazelor de șist, ale Chevron, de la Pungești.

Unul din primele evenimente în acest sens a fost organizat în perioada 16-19 august 2012, la Roșia Montană, în timpul festivalului Fan Fest. Încă de atunci, Nicușor Dan a precizat scopul implicării lui nu se restrânge la Roșia Montană, ci este „un proiect mult mai complex, interesant pentru oricine este interesat de implicarea în viața publică, indiferent de opinia în problema Roșia Montană prefațând, practic, formarea mișcării Uniți Salvăm și a partidului politic Uniunea Salvați România.

Articol publicat de Nicușor Dan pe site-ul Voxpublica – 9 august 2012

Ulterior, imaginile postate de organizatorii FanFest îl înfățișează pe Nicusor Dan în mijlocul participanților.

Nicușor Dan, ultima „redută” a lui Soros

Anul 2013 a fost unul de maximă implicare a lui Nicușor Dan în protestele contra proiectelor Roșia Montană, Certej și Pungești.

Încă de la început a fost evidentă apropierea sa față de diverse ONG uri, cum ar fi Fundația Soros. Fundația Soros era, la acel moment, unul din principalii opozanți ai proiectului Roșia Montană.

  • Miliardarul George Soros și-a creat în România, prin diverse ONG-uri, o adevărată armată care s-a opus proiectului Roșia Montană. Iar Soros era cel care susținea financiar organizațiile „ecologiste” ale societăţii civile, finanţarea fiind una consistentă, de sute de mii de dolari.
  • George Soros a investit enorm în domeniul minier. Începând cu martie 2011, acesta şi-a schimbat planurile de afaceri, vânzând acţiunile pe care le avea în cadrul unei firme care produce echipament pentru industria minieră.
  • Totodată, Soros a vândut şi acţiunile pe care le avea în Newmont Mining Corp, companie care deţine 20% din Gabriel Resources, firma înregistrată în Canada care vrea să dezvolte proiectul minier de la Roşia Montană.
  • Peste trei luni însă, în iunie 2011, acesta răscumpără acțiuni de la aceleași companii, şi, în plus, la alte 20 de companii cu profil minier.

În acest context, după cum se poate observa mai jos, Nicușor Dan a organizat o conferință de presă chiar la sediul Fundației Soros. Practic, actualul primar general al Capitalei a acționat ca o unealtă a lui Soros, cel care dorea să pună mâna pe Roșia Montană și nu a reușit. De altfel, tot ceea ce se întâmplă acum în lume este și o dovadă că a sosit sfârșitul Fundației Soros, care, de zeci de ani, a încercat să își impună controlul la nivel mondial.

Nicușor Dan, iată, a reușit – pentru Fundația Soros – să distrugă proiectul minier de la Roșia Montană, iar statul român riscă să plătească despăgubiri uriașe, de miliarde de dolari.

În 2010, Gabriel Petrescu, Directorul Fundației Soros, a descris scopul Fundației fiind „o organizație care susține persoanele care se opun proiectului minier Roșia Montană”.

Până în luna august a anului 2013, majoritatea pozițiilor publice ale lui Nicușor Dan erau legate de proiecte în București și de protejare a monumentelor istorice din Capitală.

Dar, începând cu luna august a anului 2013, recunoscând potențialul de expunere publică și mediatică, Nicușor Dan s-a implicat activ în organizarea protestelor contra proiectelor Roșia Montană și de exploatare a gazelor de șist.

Începând cu luna septembrie a anului 2013, majoritatea pozițiilor publice ale lui Nicușor Dan exprimate zilnic sau chiar de câteva ori pe zi, se referă la proiectele Roșia Montană și/sau Pungești.

Tot în luna septembrie a anului 2013, Nicusor Dan vorbește în numele Alburnus Maior și a altor ONG-uri care protestau impotriva Roșiei Montane, făcând apel la neparticiparea la consultările publice.

Implicarea lui Nicușor Dan în protestele Roșia Montană a continuat și în octombrie – decembrie 2013, împreună cu promovarea de acțiuni de gherilă / intimidare a politicienilor și oficialilor statului român.

De asemenea, au continuat și acțiunile legate de blocarea proiectelor Chevron și acțiunile în instanță împotriva proiectului de la Certej.

Anul 2014

Implicarea lui Nicușor Dan a continuat în anul 2014, într o măsură mai redusă, având în vedere proiectul Roșia Montană a fost definitiv blocat la finalul anului 2013.

Scopul implicarii lui Nicușor Dan in protestele Roșia Montană

Toate aceste informații punctuale prezentate, cronologic, de Gândul, arată că scopul implicarii lui Nicușor Dan in protestele Roșia Montană a fost expunerea mediatică mare, pentru a ajuta la formarea USR.

Nicușor Dan a explicat, în mai multe ocazii, preferă se focalizeze pe un singur subiect, Roșia Montană, deși mai sunt și altele importante în societate.


Scopul final, așa cum a reieșit din postările lui Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei care „vânează” un al doilea mandat la PMB, este acela de „a avea un cuvânt de spus”, în general, în toate subiectele, acest lucru fiind încă o indicație asupra mișcării politice care urma se formeze în 2015-2016.


Citește și:

Arhitectul-șef de la S4, după ce Nicușor Dan a scos posturi-cheie din PMB la concurs: „Nu cred că Bucureștiul este într-o situație de RECICLARE”

Bucureștenii primesc apă caldă cu țârâita, Nicușor Dan trăiește într-o „TERMOFICARE PARALELĂ”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar