VIDEO | STB: Mai multe vehicule sunt blocate în depouri şi autobaze. Sindicaliştii STB au întrerupt lucrul joi dimineaţa / Directorul STB: Greva este ilegală

Publicat: 20/01/2022, 07:25
Actualizat: 20/01/2022, 09:37

Sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au „paralizat” Capitala joi dimineaţa, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze.

Update: Directorul STB: Suntem deschiși dialogului. Bucureștenii nu trebuie să sufere

„Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte și nu au luat în calcul situația reală.

Angajații noștri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să își îndeplinească obligațiile.

Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite.

Suntem deschiși dialogului. Angajații trebuie să știe că au și obligații. Bucureștenii nu trebuie să sufere.

Această grevă este ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale și va fi contra unor lideri de sindicat. Angajații sunt manipulați de către sindicat.

Cred că angajații vor să își păstreze locul de muncă. Dacă vor majorări salariale trebuie să presteze activitatea.

Azi a ieșit un troileibuz de la Vatra Luminoasă. A fost sunat de liderii de sindicat și a trebuit să se întoarcă la depou.

La ora 8 trebuiau să fie în trafic 1.450 de mijloace de transport. Acum circulă doar concurența care știe să eficientizeze.

La ora 9.00 vom sesiza tribunalul pentru suspendarea acestei greve ilegale”, a declarat, joi dimineața, Adrian Criț, directorul STB, potrivit Digi24.ro.

STB SA: Greva este ilegală

Conducerea societăţii STB transmite că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.

STB SA se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului, transmite Agerpres.

„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană”, se menţionează în anunţul societăţii postat pe site-ul propriu.

STB îşi cere scuze bucureştenilor pentru inconvenienţele create şi îi asigură că depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.

Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, cerând demisia directorului general.

Joi seara, Vasile Petrariu, șef sindicat al transportatorilor din București, a declarat, pentru GÂNDUL, că „există mari șanse ca șoferii STB sa nu iasă în trafic de dimineață”.

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a explicat că angajaţii sunt nemulţumiţi deoarece bugetul STB pe anul în curs prevede un fond de salarii mai mic decât cel din 2021.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult