VIDEO EXCLUSIV | Povestea neștiută a primei Academii din România. A fost înființată în anul 1409 de către un rege polonez și a funcționat vreme de un secol

Publicat: 30/01/2023, 14:15
Actualizat: 30/01/2023, 14:17

Istoria școlii românești își are originile într-o perioadă extrem de îndepărtată, care se pierde aproape în negurile timpului. Deși anumite izvoare stabilesc începuturile învățământului elementar în anul 1380, când este menționată oficial existența primei școli de pe teritoriul României de astăzi – undeva în regiunea Sibiului -, în realitate, se pare că rădăcinile buchiei cărții în cazul comunităților care trăiau în acele vremuri între granițele carpato-danubiano-pontice sunt mult mai adânci, existând premise ale unui învățământ elementar chiar în preajma anilor 1030, când Sfântul Gerard, primul episcop catolic de Cenad (o localitate din Banatul acelor timpuri), a întemeiat o școală unde învățător era magistrul Valter, care preda gramatica latină și muzică. Primii absolvenți ai acestei școli au devenit și primii canonici ai eparhiei catolice care se întindea în Banat. Evident că, în acele timpuri, nu se putea vorbi despre un instrument pedagogic elaborat în limba română, ci mai degrabă despre unul sintetizat în limba maternă a diferitelor nații, mai răsărite, care conviețuiau în spațiul geografic cunoscut azi sub numele de România.

Indiferent de vechimea acelor instituții care asigurau hrana spirituală pentru cei care doreau să fie instruiți, un lucru este cert: Clujul se numără printre primele orașe care a dat României de acum o școală elementară. Și printre primele în care au fost puse bazele unei școli superioare, ai cărei elevi ajungeau să își definitiveze pregătirea la cele mai luminate și mai bine cotate universități europene din acea vreme.

Școala în limba latină vs. cea în limba vernaculară

Dacă, în perioada de după 1380, limba latină era cea care făcea legea în școlile de pe cuprinsul Transilvaniei, nu același lucru se întâmpla cu mai bine de 100 de ani în urmă, în anii 1200 – 1100 chiar, spre sfârșit -, când dascălii acelor vremuri își instruiau elevii în limba lor maternă. Erau așa numitele instituții de învățământ verniculare, ale căror baze fuseseră posibile în primul rând pentru că urbea (formată din sași sau secui) era una avută și avea cârmuitori puternici și influenți.

Începuturile neștiute ale învățământului pe teritoriul României de azi

Preoții, în special, erau cei care gestionau deprinderea în arta cititului și a scrisului. A instruirii, la urma urmei. Și tot ei, oameni ai bisericii, au fost și printre primii responsabili de apariția germenului școlilor superioare. Nicăieri în altă parte decât în Cluj.

Fondată de un rege polonez

Omul pe seama căruia este pus actul de înființare a școlii superioare din Cluj a fost nimeni altul decât Ștefan Bathory, viitorul rege al Poloniei, personalitatea politică a acelor vremi care s-a ambiționat să creeze unul dintre cele mai puternice lăcașuri de învățământ ale vremii. Lăcaș căruia i-a acordat un privilegiu pe măsura faimei pe care și-o dorea.

O bibliotecă seculară

Așa cum era și firesc, din planul de construcție al unei academii de o asemenea anvergură, nu putea lipsi ideea unei biblioteci. Una ticsită, dacă e să-i dăm crezare reputatului doctor în istorie clujean Lukacs Jozsef, cu volume de mare valoare în acele timpuri, capabile să asigure hrana spirituală a viitorilor candidați la titlul de absolvent magna cum laude a respectivei academii.

Vezi pe Youtube reportajul video despre povestea primei școli superioare de pe teritoriul României de astăzi

Înființată cu sute de ani în urmă de către viitorul rege al Poloniei Ștefan Bathory, decăzută mai apoi din rang și redusă la dimensiunile unei simple școli elementare, readusă, în sfârșit, la viață la final de secol XVIII și transformată într-una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din acea vreme, Academia clujeană este, cu întreaga ei istorie zbuciumată, dovada clară a faptului că buchia cărții a fost, din cele mai vechi timpuri, una din preocupările de căpătâi ale românilor de pretutindeni.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Povestea terifiantei execuții publice a haiducului Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, și blestemul cumplit al Clujului

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ |  Povestea fabuloasă a filmului ținut în seif. Doi clujeni au refăcut traseul celebrei Expediții Belgica din Antarctica, de acum 120 de ani, a lui Emil Racoviță

EXCLUSIV VIDEO | „Am avut sute de mașini de epocă, dar n-o găseam pe cea a comisarului Moldovan”. Povestea fascinantă a colecției de mașini de poliție unică în România a lui Viorel Burcea

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului