Primul angajament major al Reginei Elisabeta a II-a, la o unitatea de cercetare militară. Pentru prima ei ieșire publică, i s-a alăturat nepotul ei, prințul William

Primul angajament major al Reginei Elisabeta a II-a, la o unitatea de cercetare militară. Pentru prima ei ieșire publică, i s-a alăturat nepotul ei, prințul William
Publicat: 15/10/2020, 15:31
Actualizat: 15/10/2020, 15:57

Regina Elisabeta își desfășura joi primul angajament major de la blocarea coronavirusului în martie, vizitând unitatea de cercetare militară din Porton Down care a fost implicată în gestionarea unui atac cu agentul nervos Novichok din 2018.

Monarhul în vârstă de 94 de ani, care a petrecut blocarea națională a Marii Britanii la castelul Windsor, și-a îndeplinit îndatoririle oficiale de la distanță prin video sau telefon sau la palatul ei, de când au fost introduse restricții sociale. Pentru prima ei ieșire publică, i s-a alăturat nepotul ei prințul William.

Un agent folosit pentru a-l ataca fostul spion rus Sergei Skripal

Vizita a marcat pentru prima dată când doar Regina Elisabeta și Prințul William au făcut o apariție comună din 2017, când au vizitat Turnul Grenfell din Londra, după ce un incendiu a ucis peste 70 de persoane.

Laboratorul top secret de știință și tehnologie al apărării, din Porton Down, în sud-vestul Angliei, a identificat un agent folosit pentru a-l ataca fostul spion rus Sergei Skripal și fiica sa Yulia Skripal în orașul apropiat Salisbury în urmă cu doi ani.

Marea Britanie a acuzat doi agenți ruși susținuți de Moscova că au efectuat atacul, o acuzație pe care Kremlinul a respins-o.

În timpul călătoriei lor, membrii Casei Regale trebuiau să se întâlnească cu personalul din Porton Down și cu alți militari care au fost implicați în operațiunea de clarificare Novichok, împreună cu oamenii de știință care au ajutat la răspunsul la pandemia COVID-19.

Scopul formal al călătoriei a fost deschiderea noului centru de analiză energetică al laboratorului, unde Reginei și prințului li se va oferi o demonstrație a unei investigații criminalistice a explozibililor.

De asemenea, trebuiau să viziteze incinta energetică a laboratorului pentru a vedea o expunere de arme și tactici folosite în contrainteligență.

Porton Down a fost fondat în 1916 ca laborator britanic de arme chimice și biologice, unde oamenii de știință ai ministerului apărării au efectuat experimente secrete care au implicat aproximativ 20.000 de militari, ducând la moartea unuia din cauza expunerii la gazul nervos sarin.

Din anii 1960, s-a concentrat pe dezvoltarea contramăsurilor și a tehnologiei de apărare și securitate, deși structura sa secretă a dus întotdeauna la speculații cu privire la activitățile sale.

„Niciun străin, în viață sau mort, nu a fost dus vreodată la Porton Down”, spune site-ul guvernului.

Din martie, singurele apariții publice ale monarhului au avut loc la Windsor pentru o ceremonie militară în iunie cu ocazia zilei de naștere a acesteia și pentru o ceremonie pentru strângerea de fonduri de caritate, căpitanul Tom Moore, în vârstă de 100 de ani.

De asemenea, a efectuat vizite private la Castelul Balmoral din Scoția și la Sandringham din estul Angliei, reședințele sale private.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?