60.000 $ cash, hărți militare și o beție cruntă. Omul dorit de Putin la comanda Wagner a ”cucerit” un spital: ”Nu a putut spune cum îl cheamă!”

60.000 $ cash, hărți militare și o beție cruntă. Omul dorit de Putin la comanda Wagner a ”cucerit” un spital: ”Nu a putut spune cum îl cheamă!”
Publicat: 18/07/2023, 09:49
Actualizat: 18/07/2023, 10:37

După revolta de weekend organizată de Evgheni Prigojin, liderul Wagner, Vladimir Putin pregătește o mutare-surpriză care i-ar oferi controlul total asupra grupării de mercenari. Precedentul periculos care s-a concretizat printr-un marș amenințător către Moscova l-a determinat pe ”Țar” să reconsidere relația cu Progojin, iar în pole-position pentru ocuparea funcției de comandă se află un fost colonel rus de artilerie, supranumit ”Sedoi” (”Căruntul”).

Andrei Troshev a reușit ”performanța” de a șoca medicii unui spital, în anul 2017, atunci când a apărut intempestiv, având asupra sa – potrivit The Telegraph – 5 milioane de ruble (55.319 de dolari) și 5.000 de dolari în numerar, hărți militare ale Siriei, dar și chitanțe pentru arme.

Troshev este apropiat de mai multe personaje-cheie din Grupul Wagner, printre care fondatorul Dimitriy Utkin, un fost ofițer de informații militare GRU și comandanții Aleksandr Sergeevich Kuznetsov și Andrey Bogatov.

Totul s-a întâmplat chiar în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, dar și al lui Andrei Troshev, în vârstă de 61 de ani. Omul pe care Putin îl dorește la comanda grupării de mercenari Wagner era atât de beat încât nici numele nu a reușit să și-l spună.

”Nu a putut spune cum îl cheamă!”, au declarat medicii spitalului, înainte de a chema poliția.

La cinci zile după revolta eșuată a Grupului Wagner de la sfârșitul lunii iunie, Vladimir Putin s-a întâlnit cu Evgheni Prigojin și cu mai mulți luptători de rang înalt Wagner, conform ziarului rus Kommersant, iar în discuții a apărut numele ”Căruntului” Troshev ca eventual înlocuitor al ”renegatului” Progojin.

Andrei Troshev, Erou al Federației Ruse

Colenelul în retragere Andrei Troshev a condus un atac Wagner împotriva grupării Stat Islamic,în Siria, care a dus la eliberarea orașului antic Palmyra, fiind recompensat cu titlul de Erou al Federației Ruse.

Dar Troshev nu este doar un veteran atât al războiului Uniunii Sovietice din Afganistan din anii `80, ci și al războaielor Rusiei purtate în Cecenia în anii `90 și începutul anilor 2000.

Andrei Troshev este comandant-senior al Grupului de mercenari Wagner și provine din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin.

  • A luptat în Afganistan, în timpul războiului de zece ani al Uniunii Sovietice în această țară, iar după colapsul URSS a servit în Caucazul de Nord, în armata rusă. Ulterior, a fost comandant în SOBR, o unitate de forțe speciale de reacție rapidă a Ministerului rus de Interne.
  • Andrei Troshev a fost decorat de două ori cu Ordinul Steaua Roșie pentru serviciul său în Afganistan și a primit cea mai înaltă medalie a Rusiei, Erou al Rusiei, în 2016, pentru asaltul asupra orașului Palmyra din Siria.

Troshev este ”directorul executiv (șef de stat major) al grupului Wagner” și membru fondator al acestuia.

”Andrei Troșev este direct implicat în operațiunile militare ale Grupului Wagner în Siria”, s-a precizat într-un document UE din anul 2021.

Ce au găsit procurorii ruși în locuința lui Prigojin

Procurorii ruși au găsit în locuința lui Evgheni Prigojin, percheziționată săptămâna trecută, un document de pus în ramă care arată, cel puțin în acte, cine este „comandantul” grupării de mercenari Wagner.

Cu toate că multă lume îl consideră pe Evgheni Prigojin personajul-cheie al grupării de mercenari, documentul găsit demonstrează altceva. Prigojin a apărut în centrul discuțiilor puterii de la Kremlin, după ce acesta – deși, era considerat omul de încredere al Putin – a incitat la rebeliune armată, cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus.

Cercetătorul independent Chris Owen, citând informațiile apărute pe canalele de Telegram din Rusia, lansează pe pagina sa de Twitter o informație care îl poziționează altfel pe Progojin în sfera de influență a temutei grupări de mercenari.

Mai exact, documentul semnat pe 1 mai 2014 pare să fie actul constitutiv al grupării de mercenari, acesta numindu-l pe Prigojin ”directorul” organizației paramilitare Wagner, în timp ce Dmitri Utkin, un fost militar al forțelor speciale rusești, este descris drept ”comandantul” celor din gruparea Wagner. (mai multe detalii AICI)


Citește și:

ULTIMA ORĂ | Oleg Horjan, liderul opoziției din Transnistria, ucis în propria locuință

ANALIZĂ | Consultantul politic Joshua R. Kroeker: ”Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care guvernează cu o mână de fier”

ANALIZĂ | Sociologul Alexandra Prokopenko: ”Revolta Wagner a lovit în cei doi piloni ai puterii lui Putin, propaganda și serviciile de securitate”

ANALIZĂ | Jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo: ”Cum a trăit elita rusă REBELIUNEA lui Evgheni Prigojin?”

Alexei Navalnîi, după revolta eșuată a mercenarilor Wagner: ”Vladimir Putin, cea mai mare amenințare la adresa Rusiei”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple