ANALIZĂ | Consultantul politic Joshua R. Kroeker: ”Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care guvernează cu o mână de fier”

ANALIZĂ | Consultantul politic Joshua R. Kroeker: ”Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care guvernează cu o mână de fier”

Revolta de weekend a mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin, ”Bucătarul lui Putin” din alte vremuri, a scos în evidență, potrivit multor analiști politici, și ceea ce s-ar putea numi ”slăbiciunea lui Vladimir Putin”. Impetuos, cu ani în urmă, considerat un ”șahist” pe eșicherul politicii mondiale, ”Țarul” pare să reacționeze din ce în ce mai greu, iar imaginea de ”bărbat macho” este ciobită.

Joshua R. Kroeker, cercetător independent și consultant politic, analist la proiectul de analiză politică R.Politik – consideră că a început să se fisureze imaginea pe care Vladimir Putin și-a promovat-o de mai bine de două decenii, cu toate că – pentru un observator extern – ”Țarul” se bucură, încă, de sprijin național și ar fi ”pe val” după revolta eșuată pusă la cale de Evgheni Prigojin.

După rebeliunea din 23-24 iunie, echipa de PR de la Kremlin a trecut la acțiune pentru a demonstra că nu există slăbiciuni și că totul este sub control. Dar, spune Joshua R. Kroeker, sub această ”pojghiță” se ascunde o realitate certă, anume aceea că nu merge totul conform planurilor întocmite la Kremlin.

În data de 7 iulie, sondajul independent Levada Center a publicat statistici de la sfârșitul lunii iunie, susținând că revolta și marșul lui Evgheni Prigojin asupra Moscovei nu au afectat negativ ratingul Kremlinului.(…) Deși există o serie de probleme metodologice cu sondajele din timpul războiului – și cu sondajele din Rusia, în general – cifrele Centrului Levada sunt probabil reprezentative pentru succesul autorităților ruse în controlul spațiului media.

VladimirPutin – comparat, de multe ori, cu un actor, cântărește posibilitățile pe care i le oferă consilierii săi și puținii oameni rămași care încă mai au acces la el, planificându-și meticulos următoarele mișcări. Cu toate acestea, la doar câteva zile după rebeliune, Putin se plimba prin mulțimile din Derbent, Daghestan, se amesteca cu cetățenii obișnuiți, își făcea selfie-uri și se comporta ca și cum ar fi fost în campanie electorală.

Pentru un președinte care și-a petrecut ultimii doi ani distanțandu-se de toți cei din jurul său, forțându-i pe cei pe care îi va vedea în persoană să se plaseze în carantină timp de două săptămâni – și concentrându-și o mare parte din domnia sa deasupra oamenilor de rând – coborârea în mulțime reprezintă o ruptură notabilă față de acțiunile din trecut”, notează consultantul politic Joshua R. Kroeker.

”Peste 23 de ani, Putin a creat un sistem de guvernare în care cel mai puternic iese în frunte”

Joshua R. Kroeker susține că, în acest moment, în scenariu a intrat un Vladimir Putin carer se dorește a fi ”reactiv”, spre deosebire de vechiul Putin care era ”cool și distanțat”.

Pe de altă parte, o astfel de atitudine a ”Țarului” poate permite ”actorilor” din jurul său să își dezvolte propriile planuri pe termen mediu și lung, iar luptele politice interne ar putea trece într-o fază superioară.

Acest nou Putin reactiv, spre deosebire de fostul șef cool și distanțat, este mult mai susceptibil la manipulare din partea celor din jur. Distanțarea și detașarea lui Putin de majoritatea evenimentelor actuale din Rusia, inclusiv atacurile cu drone ucrainene asupra Moscovei, ar putea permite actorilor apropiați președintelui să-și dezvolte propriile agende, escaladând astfel luptele politice interne la noi niveluri destabilizatoare.

În al doilea rând, în ciuda gravității crimelor comise de Prigojin și Wagner în ridicarea împotriva statului, Kremlinul nu face nimic pentru a-i pedepsi pe cei responsabili pentru ceea ce a constituit cea mai mare amenințare la adresa guvernării lui Putin în ultimii 23 de ani.

Acțiunile recente ale lui Putin au deschis porțile disidenței între cercul său interior și forțele de securitate ale țării, care se află într-o permanentă luptă pentru influență. Peste 23 de ani, Putin a creat un sistem de guvernare în care cel mai puternic iese în frunte. Să arate slăbiciune nu va fi de bun augur pentru el”, mai scrie consultantul politic în analiza sa publicată de The Moscow Times.

”Nici măcar pensula lui Stalin nu va putea șterge această gafă din amintirile rușilor”

Timp de decenii, mai scrie Joshua R. Kroeker, Vladimir Putin a cultivat personajul bărbatului rus arhetipal: dur, exigent, cu pieptul gol și chiar nemilos.

Pe tot parcursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și, în primul rând, în urma rebeliunii Wagner și a reacțiilor lui Putin, această imagine a început să se fisureze.

Dacă Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care stăpânește situația și guvernează cu o mână de fier, ci mai degrabă pe cea a unui pensionar care răspunde slab la lumea din jurul său, imaginea lui atent îngrijită începe să se prăbușească. (…) În astfel de condiții, deziluzia este la orizont pentru foarte mulți dintre ruși.

În cele din urmă, pentru cercul interior al lui Putin, pentru ruși, pentru întreaga armată ucraineană și Occident, rebeliunea lui Prigojin s-a petrecut sub privirile lui Putin. Tancurile au trecut prin Rostov-pe-Don, soldații Wagner au mărșăluit spre Moscova, iar cea mai mare țară din lume a fost blocată de câteva sute de militanți înarmați. Statisticile nu vor masca această realitate. Nici măcar pensula lui Stalin nu va putea șterge această gafă din amintirile rușilor.

Deși acest lucru poate să nu aibă implicații politice imediate, deschide ușa către o provocare semnificativă pentru Putin însuși și pentru sistemul său de control de stat semi-totalitar în viitor. Regimul odinioară infailibil și imaginile atent promovate pe care le-a creat au început să se prăbușească”, încheie consultantul politic Joshua R. Kroeker.


Citește și:

Alexandru Petrescu (PSD Sector 1): ”Indolența proverbială a primarului Clotilde Armand se resimte și în calitatea serviciilor de asistență socială”

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

ANALIZĂ | Sociologul Alexandra Prokopenko: ”Revolta Wagner a lovit în cei doi piloni ai puterii lui Putin, propaganda și serviciile de securitate”

ANALIZĂ | Jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo: ”Cum a trăit elita rusă REBELIUNEA lui Evgheni Prigojin?”

Alexei Navalnîi, după revolta eșuată a mercenarilor Wagner: ”Vladimir Putin, cea mai mare amenințare la adresa Rusiei

ANALIZĂ | Scriitorul Damian Kudryavtsev, deportat de Putin: ”Sancțiunile impuse Rusiei nu sunt suficiente, se va îndrepta și mai mult spre China”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă pe litoralul Mării Negre. Specialiștii care au cercetat zona au aflat ce e "substanța...
A cerut-o de soție după prima noapte petrecută împreună! ”M-am dus la toaletă, m-am dezbrăcat...
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
Unde pot găsi pensionarii plicul cu decizia de recalculare a pensiei, dacă nu sunt acasă...
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din...
Fără INHIBIȚII la plajă! Are 78 de ani și a arătat tot într-un costum de...
Un proiect uriaş de pe litoral trebuie demolat. Investitorul l-a deschis pentru turişti, în loc...
Ei sunt clujeni găsiți morți în curtea casei. Asta le-a adus sfârșitul
Cine sunt victimele din Cluj care au murit electrocutate în piscina gonflabilă. Au intrat să...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Uleiul se verifică la CALD sau la RECE? Cum se face completarea?
Kim Jong Un promite sprijin total pentru Rusia
Marele ORAȘ PIERDUT, regăsit după MII de ani! Reacția arheologilor
Ungurii sunt la ani lumină de România. Ungaria ne dă lecții. Trebuie să luăm notițe
Revine „Balena Albastră”? Un nou joc al morții face victime în toată Europa
David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, proba de...
„Înfricoșător!” Descoperire sinistră făcută de o femeie în imaginile din vacanță, chiar din hotel! A...
Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”
Andreea Bălan și George Burcea îngroapă securea războiului! Motivul real pentru care artista a renunțat...
BANCUL ZILEI. Mare concurs de full contact. În finală, Bulă şi un chinez, se bat,...
Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților
×