Alexei Navalnîi, despre gulagul sovietic ”reactualizat”: ”DEZUMANIZARE, batjocorire și servirea instrucțiunilor ilegale ale conducerii de la Kremlin”

Alexei Navalnîi, despre gulagul sovietic ”reactualizat”: ”DEZUMANIZARE, batjocorire și servirea instrucțiunilor ilegale ale conducerii de la Kremlin”
Alexei Navalnîi | Foto - Profimedia Images
Publicat: 01/02/2023, 11:12
Actualizat: 04/02/2023, 13:48

Disidentul rus Alexei Navalnîi continuă ”lupta” cu Vladimir Putin și din spatele gratiilor, acolo unde are de ispășit o pedeapsă de nouă ani pentru fraudă și este pasibil de o altă condamnare – douăzeci de ani – pentru așa-zise ”activități teroriste”.

Navalnîi și-a petrecut jumătate din perioada pe care trăit-o, până acum, în închisoare, în sistem ”izolare”, fiind pedepsit de unsprezece ori pentru diferite ”abateri” disciplinare pe care le-a etichetat drept ”șicane” ale conducerii penitenciarului de maximă siguranță IK-6 Melekhovo – ”iad al torturii și al umilințelor”.

Cum încă nu i s-a interzis dreptul la lectură, Navalnîi face o paralelă între sistemul penitenciar marca ”Stalin” și cel marca ”Putin”, concluzia sa fiind că ”gulagul sovietic” există și – chiar dacă suntem în anul 2023 – continuă să adopte o politică de dezumanizare și batjocorire a celor care se opun conducerii de la Kremlin.

Pornind de la cartea ”Mărturia mea”, scrisă de disidentul rus Anatoly Tikhonovich Marchenko – cel care a murit în 1986, după greva foamei, la vârsta de 48 de ani, și care a fost închis o perioadă îndelungată în închisorile comuniste din Rusia din cauza ideilor sale contrare regimului -, Alexei Navalnîi ajunge la concluzia că, din păcate, nu s-a schimbat nimic în Rusia lui Vladimir Putin.

Anatoly Tikhonovich Marchenko a primit, post-mortem, în 1988 – în același timp fiind premiat și Nelson Mandela -, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, înființat de Parlamentul European.

”Vom ucide și vom spune că deținutul a murit din cauza unei pneumonii”

”Umanizarea” sistemului penitenciar din Rusia, după moartea lui Stalin, s-a transformat, încetul cu încetul, doar într-o sintagmă lipsită de conținut, transmite Navalnîi, iar scopul în sine nu este reeducarea infractorilor, ci doar punerea în practică a unor ”instrucțiuni ilegale” ale conducerii Rusiei și înfrângerea disidenților politice care contestă acțiunile lui Vladimir Putin.

Gulagul sovietic încă există, avertizează Alexei Navalnîi, iar oponenții regimului se află într-un pericol major, în fiecare zi.

Da, sistemul penitenciar sovietic a trecut printr-o anumită umanizare după moartea lui Stalin, care a ordonat crearea unor lagăre ale morții, dar după aceea a rămas neschimbat. Nu are nimic de-a face cu reeducarea infractorilor, are ca scop doar dezumanizarea, batjocorirea și servirea instrucțiunilor ilegale ale conducerii politice a țării. «Dacă e nevoie – eliberăm, dacă e nevoie –  putem găsi cu ușurință un motiv pentru prelungirea termenului de încarcerare, dacă ne ordonați, atunci vom ucide și vom spune că deținutul a murit din cauza unei pneumonii».

Deci sistemul penitenciar al Rusiei este același gulag sovietic, chiar dacă tocmai au adăugat câte o biserică în fiecare zonă. Acest sistem nu este supus niciunei reforme și, în Frumoasa Rusie a Viitorului, trebuie reconstruit complet”, spune Alexei Navalnîi.


Citește și: 

Alexei Navalnîi, despre propaganda deșănțată a Rusiei: ”Cui ne vom plânge că și copiii ruși trebuie să încălzească mâncarea pe flacăra lumânării?”

Motivul pueril pentru care disidentul Alexei Navalnîi a fost plasat, din nou, într-o ”celulă de pedeapsă”: ”Nici nu înțeleg cum membrii comisiei au reușit să nu izbucnească în râs”

ANALIZĂ | Maxim Samorukov, expert Carnegie: ”Reputația Rusiei este deja în zdrențuri, Putin a devenit reticent și imprevizibil în deciziile sale”

Politicianul rus Ilya Yashin, mesaj din închisoare pentru Vladimir Putin: ”Oamenii fug de tine, domnule președinte, nu vezi? Numele tău este asociat cu moartea și distrugerea!”

ANALIZĂ | Dr. Leonid Gozman, despre prăbușirea regimului Putin: ”Revoluția este imposibilă. Un colaps rapid al guvernului sau o lovitură de stat?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ce îl LEAGĂ pe presupusul ucigaș al doctoriței din Brăila de victima sa. E ireal...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie...
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Jucătoarele de fotbal ale Australiei au ajuns la Paris fără bagaje și echipament medical