EXCLUSIV | Analist financiar: „Plătim cu vârf şi îndesat factura crizei COVID, doi ani în care ni s-a spus să stăm acasă şi statele lumii au tipărit bani fără acoperire. Suntem victime de serviciu într-un război economic global”

EXCLUSIV | Analist financiar: Plătim cu vârf şi îndesat factura crizei COVID, doi ani în care ni s-a spus să stăm acasă şi statele lumii au tipărit bani fără acoperire. Suntem victime de serviciu într-un război economic global
Publicat: 06/10/2022, 17:23

Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind prețurile la energie, în cadrul căreia se cer țărilor europene, prin altele, măsuri imediate pentru ca oamenii să nu ajungă în situația să aleagă între mâncare și încălzire. Analistul financiar Adrian Negrescu susține că deși măsurile propuse de Parlamentul European sunt salutare, ele sunt tardive, pentru că acum, în al 13-lea ceas, este greu ca UE ”să mai plafoneze preţurile gazului importat din Norvegia, Azerbaidjan, SUA şi din alte ţări”.

Rezoluția Parlamentului European referitoare la răspunsul UE la creșterea prețurilor la energie este importantă pentru oameni în perspectiva iernii care urmează și despre care analiștii economici susțin că va fi cea mai costisitoare din ultimii 60 de ani.

Iniţiativa europeană este salutară, dar vine prea târziu. Ideea de a-ţi coordona măsurile din zona de energie la nivel european reprezenta o măsură eficientă în primăvară, indiferent de război, atunci când ştiam deja că producătorii de energie vor da drumul creşterilor de preţuri pentru a-şi recupera banii pierduţi în pandemie.

Acum, în al 13-lea ceas, nu văd cum va putea de exemplu UE să plafoneze preţurile gazului importat din Norvegia, Azerbaidjan, SUA şi alte ţări. De gazul rusesc nici nu se mai pune vorba. Nu cred că va fi producător internațional care să vrea să vândă în Europa la un preţ sub cel al pieţei”, a spus, pentru Gândul, analistul financiar Adrian Negrescu.

„Populația și firmele pierd, iar producătorii de gaze îşi văd veniturile crescând până la cer

Analistul financiar a nominalizat marii câștigători și marii perdanți ai acestei crize energetice care a resetat și a repoziționat pe harta lumii economiile marilor puteri, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

”Câştigătorii sunt producătorii de gaze, care îşi văd veniturile crescând până la cer. Şi statele au de câştigat, din taxele şi impozitele aferente. De pierdut, pierdem noi, populaţia şi firmele.

Plătim, din păcate, cu vârf şi îndesat, factura crizei COVID, cei doi ani în care ni s-a spus să stăm acasă şi statele lumii au tipărit bani fără acoperire. Acum, aceşti bani se scot din piaţă prin inflaţie, prin aceste preţuri tot mai mari, mai ales la energie, pe care suntem nevoiţi să le plătim”, a spus Adrian Negrescu.

„Am liberalizat piaţa de energie în cel mai prost moment”

În acest peisaj al crizelor – de la cea economică până la cea a gazelor și a energiei  -, România arată ca o ”victimă de serviciu”, care, prin deciziile de creștere a prețurilor la energie, și-a tăiat ”craca de sub picioare”.

România este victima propriilor sale decizii economice eronate. Am liberalizat piaţa de energie în cel mai prost moment, am venit cu tot felul de ordonanţe care mai de care mai proaste, ne-am tăiat singuri craca de sub picioare din punct de vedere economic prin creşterea artificială a preţurilor la energie şi gaze, în condiţiile în care ne producem mare parte din gaze şi energie în ţară, cu producători de stat.

Suntem victime de serviciu într-un război economic global în care, în absenţa unei strategii coerente de protejare a economiei, de susţinere a puterii de cumpărare, ne-am săpat singuri groapa. Statul a câştigat mai mulţi bani, dar a fost un câştig de etapă, pentru că recesiunea îl va afecta semnificativ”, susține analistul Adrian Negrescu.

Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind prețurile la energie

Dimensiunea socială, protecția consumatorului, transparența prețurilor de achiziție și consolidarea capacității fiscale se numără printre pilonii acestei Rezoluției privind prețurile la energie, adoptată de PE  în contextul războiului din Ucraina, situație care a și determinat Comisia Europeană, dar și statele membre să ia în considerare noi opțiuni, cum ar fi plafonarea prețurilor sau prețuri separate la gaze și energie electrică.

În ultimele luni, Parlamentul European și Consiliul au adoptat un plan de urgență pentru alimentarea rezervelor de gaze. De asemenea, Comisia Europeană a lansat planul RepowerEU, precum și măsuri la nivelul UE de reducere a consumului de gaze.

PE: Accesul la încălzire și energie la un preț accesibil, un drept fundamental care trebuie apărat

Parlamentul European solicită luarea de măsuri imediate pentru a apăra dreptul fundamental de a avea încălzire și energie electrică mai curată și la prețuri accesibile, pentru ca oamenii să nu trebuiască să aleagă între mâncare si încălzire.

PE consideră că gospodăriile și consumatorii vulnerabili nu ar trebui în niciun caz să fie privați de aprovizionarea cu gaze pe care o utilizează pentru încălzire și subliniază că nimeni nu ar trebui să poată profita în mod nejustificat și excesiv de pe urma unei situații de urgență în detrimentul oamenilor obișnuiți, punând totodată în pericol securitatea energetică, arată Corina Crețu.

Parlamentul European avertizează asupra faptului că gospodăriile vulnerabile care se află în pericol de sărăcie sau sub pragul sărăciei trebuie să fie protejate de sărăcia energetică. În acest sens, PE invită Comisia Europeană să prezinte o directivă privind sistemele de venit minim cu scopul de a proteja dreptul la o viață decentă și de a eradica sărăcia.

Europarlamentarii subliniază că fiecare persoană din UE ar trebui să fie acoperită de un sistem de venituri minime și că pensiile ar trebui să asigure un venit superior pragului de sărăcie.

Parlamentul European este preocupat că actuala criză va exacerba și mai mult situația copiilor care trăiesc în sărăcie sau sunt expuși riscului de sărăcie și invită Comisia și statele membre să accelereze punerea în aplicare a Garanției europene pentru copii, astfel încât fiecare copil din UE să aibă acces deplin la servicii medicale, educație și servicii de îngrijire gratuite și de calitate, să trăiască într-o locuință decentă și să aibă o alimentație adecvată.

Prin urmare, Parlamentul își reiterează apelul pentru o majorare urgentă a finanțării Garanției europene pentru copii, inclusiv o linie de finanțare specifică de cel puțin 20 de miliarde de euro, pentru a se asigura, printre altele, că niciun copil nu se confruntă cu sărăcia energetică în UE.

Von der Leyen: „Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gaze naturale, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, precum și să folosească un sistem comun de achiziţie a energiei.

Ursula von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor europeni, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații