Asasinarea activistului Oleg Horjan, în atenția Comisiei Unificate de Control. Delegația Republicii Moldova condamnă ”acțiunea criminală”

Asasinarea activistului Oleg Horjan, în atenția Comisiei Unificate de Control. Delegația Republicii Moldova condamnă ”acțiunea criminală”
Oleg Horjan, liderul opoziției din Transnistria, asasinat în satul Sucleia

În data de 20 iulie s-a întrunit Comisia Unificată de Control (CUC), iar delegația Republicii Moldova a condamnat, cu fermitate, ”acțiunile violente” care au dus la asasinarea activistului civic Oleg Horjan.

Comisia Unificată de Control este o forță trilaterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună, formată din trimiși ai Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei, care operează în ”zona de tampon” de la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina.

Teritoriul disputat este controlat de așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană.

  • Comisia a fost creată în scopul asigurării realizării în continuare a prevederilor corespunzătoare ale Acordului cu privire la principiile reglementării pașnice ale Conflictului din Transnistria, semnat de Republica și Rusia în data de 21 iulie 1992.

Potrivit informațiilor publicare pe site-ul Guvernului Republicii Moldova, Ședința Comisiei Unificate de Control a avut loc la Bender.

”Comandamentul Militar Întrunit a prezentat raportul privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna precedentă. Comisia a confirmat în funcție doi observatori militari din partea Republicii Moldova.

Au continuat discuțiile pentru luarea unei decizii pe problematica posturilor ilegale ale structurilor de forță transnistrene și eliminarea acestora din Zona de Securitate”, s-a transmis pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.

”Delegația Chișinăului a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE”

Asasinarea lui Oleg Horjan a dus la declanșarea a două anchete paralele, una făcută de autoritățile de la Chișinău, iar cealaltă de autoritățile de la Tiraspol.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE, dar și prezența la fața locului a ”specialiștilor din cadrul organelor de aplicare a legii pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală”.

”În atenție a fost adus cazul morții violente a activistului civic Oleg Horjan, care s-a produs în satul Sucleia situat în perimetrul Zonei de Securitate. Delegația Republicii Moldova a condamnat cu fermitate acțiunile criminale care au luat viața unui om.

Având în vedere Principiile de cooperare între Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control în Zona de Securitate, semnate la 10 decembrie 2004, delegația Chișinăului a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE.

De asemenea, s-a cerut acces la fața locului pentru specialiștii din cadrul organelor de aplicare a legii pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în conformitate cu legislația”, s-a mai precizat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.

Sursa foto – stiri.md


Citește și:

Șeful CNAIR pune presiune pe constructorul Centurii de Sud a Craiovei, aflat în întârziere. Vrea rapoarte săptămânale!

EXCLUSIV| Un al doilea Parchet știa de patru luni de azilele groazei. Cum s-a plimbat de la Corpul de control la procurori prima plângere către Ciucă

Evgheni Prigojin și noua ”agendă” a mercenarilor Wagner: ”Ce se întâmplă pe front e o rușine, nu vrem să facem parte din asta!”

ULTIMA ORĂ | Premierul trimite Corpul de control la CSA Steaua! Marcel Ciolacu cere verificări cu privire la administrarea stadionului Ghencea

ANALIZĂ | Turcia și Rusia, echilibru instabil: ”Erdogan pivotează către Occident, de dragul stabilității economice, iar Putin joacă la așteptare”

60.000 $ cash, hărți militare și o beție cruntă. Omul dorit de Putin la comanda Wagner a ”cucerit” un spital: ”Nu a putut spune cum îl cheamă!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost...