Evgheni Prigojin și noua ”agendă” a mercenarilor Wagner: ”Ce se întâmplă pe front e o rușine, nu vrem să facem parte din asta!”

Evgheni Prigojin și noua ”agendă” a mercenarilor Wagner: ”Ce se întâmplă pe front e o rușine, nu vrem să facem parte din asta!”

Revolta eșuată a mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin – ”Bucătarul lui Putin” – a dus la șuntarea relațiilor, și așa tensionate, cu conducerea de la Kremlin, iar planurile pe termen scurt ale grupării nu includ și o revenire pe frontul din Ucraina.

Evgheni Prigojin se declară dezamăgit și revoltat de ceea ce se întâmplă pe frontul din Ucraina, motiv pentru care a transmis, sec, că mercenarii săi nu mai doresc să facă parte din acest scenariu.

”Am făcut multe pentru Rusia. Ceea ce se întâmplă acum pe front este o rușine. Nu vrem nicio parte din asta”a spus Prigojin la prima sa apariție după revolta eșuată de weekend.

Potrivit Politico, trupele paramilitare Wagner vor fi staționate în Belarus, nu se vor întoarce să lupte în Ucraina și vor antrena trupele locale. Prigojin a fost filmat cu un telefon mobil, purtând pe cap o șapcă de baseball și adresându-se unor luptători Wagner care, din când în când, îl aplaudă.

”Prin urmare, am luat decizia de a sta în Belarus pentru o perioadă. În acest timp, vom transforma armata belarusă în a doua cea mai puternică din lume și, dacă va fi nevoie, îi vom lua locul”, a spus Prigojin, trimițând o ”săgeată” către Rusia lui Putin, care are în prezent a doua cea mai mare armată din lume.

Dmitri Utkin: ”Bine ați venit în iad!”

Evgheni Prigojin a sugerat și că trupele sale ar putea merge, mai târziu, în Africa, acolo unde mercenarii  Wagner au fost prezenți în Mali și Republica Centrafricană.

Dmitri Utkin – adjunctul lui Evgheni Prigojin, a declarat că nu se poate vorbi despre ”sfârșuit”, ci doar despre un alt început, ndu-spunându-le luptătorilor Wagner că urmează să înceapă ”cea mai mare sarcină din lume”.

”Acesta nu este sfârșitul. Acesta este începutul. Cea mai mare sarcină din lume va începe foarte curând”, a spus Dmitri Utkin, apoi a preferat limba engleză și a transmis: ”Bine ați venit în iad!”

”Atâta timp cât Putin este relativ puternic, Evgheni Prigojin este departe de a fi periculos”

Evgheni Prigojin, la acest moment, nu este pregătit să-l provoace pe Vladimir Putin. Dar – și este vorba despre un ”dar” important, conchide Tatiana Stanovaya – este greu să rămâi ”sănătos și liniștit” când ai pierdut o mare parte a armatei tale personale din cauza ”mașinii de tocat carne a războiului”.

Atâta timp cât Putin este relativ puternic și capabil să mențină echilibrul între diferitele grupuri de influență, Evgheni Prigojin este departe de a fi periculos, ”însă cea mai mică schimbare l-ar putea determina pe Prigojin să provoace autoritățile: poate nu însuși Putin, la început”.

Relația de lungă durată a lui Prigojin cu administrația prezidențială începe, de asemenea, să se spargă. Supraveghetorilor politicii interne nu le place demagogia lui politică, atacurile sale asupra instituțiilor oficiale sau amenințările voalate, prin intermediul trolilor, că vor forma un partid politic, ceea ce ar fi o bătaie de cap pentru toată lumea din Kremlin.

Cu alte cuvinte, Prigojin nu duce lipsă de dușmani. Acum, serviciile de securitate – pentru care armata privată a lui Prigojin, plină de criminali, este un impediment major – s-au alăturat atacurilor duse împotriva lui, fapt dovedit de creșterea bruscă a criticilor la adresa omului de afaceri și a Grupării Wagner”, a notat, într-o analiză, Tatiana Stanovaya, fondatoarea proiectului de analiză politică R.Politik. (mai multe detalii AICI)


CITEȘTE ȘI:

UPDATE | Ucraina stabilește o nouă rută a cerealelor, prin apele teritoriale ale României: ”O minimizare a riscurilor”

ANALIZĂ | Turcia și Rusia, echilibru instabil: ”Erdogan pivotează către Occident, de dragul stabilității economice, iar Putin joacă la așteptare”

Asasinarea lui Oleg Horjan | Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol, discuție cu ambasadorul UE în R. Moldova: ”Ancheta este sub controlul meu”

ULTIMA ORĂ | Oleg Horjan, liderul opoziției din Transnistria, ucis în propria locuință

ANALIZĂ | Sinologul Mihail Korostikov: ”Devine Rusia lui Putin, cu adevărat, marioneta și vasalul Chinei?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO