Avocatul Elenei Udrea, despre procesul în care fostul ministru cere desființarea condamnării din dosarul „Gala Bute”: „Speranța mea este că acest recurs în casație va fi soluționat favorabil”

Avocatul Elenei Udrea, despre procesul în care fostul ministru cere desființarea condamnării din dosarul „Gala Bute”: „Speranța mea este că acest recurs în casație va fi soluționat favorabil”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/05/2022, 17:56
Actualizat: 16/05/2022, 18:23

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus, luni, pentru Gândul, că fostul ministrul a refuzat să participe la primul termen din dosarul în care se judecă cererea acesteia de desființare a condamnării la 6 ani de închisoare, din dosarul „Gala Bute”. Motivul invocat de fostul demnitar este acela al simplificării procedurilor. Instanța spune, însă, că o astfel de cerere poate fi transmisă doar de autoritățile din Bulgaria. Totuși, Veronel Rădulescu afirmă că este „optimist” în privința soluționării recursului în casație în favoarea clientei sale.

Apărătorul Elenei Udrea, care o reprezintă în recursul în casație introdus la ICCJ și care vizează posibila desființare a deciziei de condamnare pentru care fostul ministru al Turismului se află în faza de judecare a extrădării din Bulgaria, este optimist în ce privește soarta acestei căi extraordinare de atac.

Contactat de jurnaliștii Gândul, avocatul Veronel Rădulescu a spus că a discutat cu Elena Udrea chiar luni, înainte de a intra în sala de judecată, la termenul acordat de instanța, și că Elena Udrea i-a transmis că refuză să participe la judecată prin videoconferință.

„Elena Udrea și-a exprimat refuzul de a participa la ședința de judecată de azi (luni – n.red.) prin videoconferință, pentru că procedura este mai complicată, iar ea dorește că judecarea să se facă cât mai repede. Dar instanța nu a achiesat la această cerere a sa decât dacă va sosi la dosar o cerere a Elenei Udrea pe calea autorităților, din Bulgaria către ICCJ. Așa că a dat termen o săptămâna, până pe 23 mai pentru această procedură. Oricum, speranța mea este că acest recurs în casație va fi soluționat favorabil”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, avocatul Veronel Rădulescu

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au judecat, luni, primul termen al recursului în casație formulat de Elena Udrea.

Aceasta este ultima cale excepțională de atac pe care o poate folosi Elena Udrea în cazul acestei condamnări. Anterior, ea a depus o contestație în anulare, dar cererea ei a fost respinsă de magistrați.

Pe 18 mai, Elena Udrea ar urma să afle dacă va fi sau nu extrădată din Bulgaria

Elena Udrea ar putea afla, miercuri, dacă va fi extrădată sau nu din Bulgaria. Judecătorii Curții de Apel din Sofia ar putea stabili dacă acceptă sau nu recursul fostului ministru român al Turismului. Asta după ce, în primă instanță, magistrații au hotărât ca Udrea să fie extrădată pentru a-și executa pedeapsă dată de Înalta Curte de Casație de 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Udrea a contestat prima decizie a magistraților bulgari și așteaptă sentința definitivă. La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul „Gala Bute”. A fost prinsă de poliția bulgară în apropiere de granița cu Grecia. Justiția bulgară a decis ca Udrea să fie arestată preventiv.

BREAKING NEWS. Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria

Udrea spune că este arestată ilegal în Bulgaria

Elena Udrea spune că este arestată ilegal în Bulgaria, fiind încălcate atât Constituția României, cât și a Decizia Curții de Justiție a UE. În același context, ea afirmă că fiica ei „trece prin drama de a fi lăsată fără mama pentru a doua oară”.

Adrian Alexandrov a vizitat-o pe Elena Udrea în penitenciarul din Bulgaria și a transmis, pe Facebook, mesajul fostului ministru al Turismului.

„Va mulțumesc tuturor celor care ați înțeles că sunt arestată ilegal, cu încălcarea Constituției României și a Deciziei CJUE, deopotrivă! Vă mulțumesc tuturor celor care mă susțineți direct sau indirect, prin opiniile pe care le exprimați în mod public. Este nu doar cauza mea, ci și cauza apărării Constituției.

Implicarea voastră îmi da putere să trec peste acest greu moment și îmi da speranța că nedreptatea și nelegalitatea la care sunt supusă, vor lua sfârșit în curând.

Le mulțumesc tuturor celor care se roagă pentru mine și fetiță mea, un copil care trece prin drama de a fi lăsată fără mama pentru a doua oară! Pe când avea doar 12 zile, m-au luat de lângă ea timp de 3 luni… când avea cea mai mare nevoie de mine, și care acum înțelege că mama ei nu mai este acasă, deși i-am promis că vom fi de Paște împreună!

Va întorc gândurile bune și mă rog la rândul meu, că nicio mamă să nu treacă prin momentele grele prin care trec în acest moment!”

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult