Avocatul Gheorghe Piperea, despre ordinul semnat de Andreea Moldovan: „E ilegal! Secretarii de stat nu au dreptul de a semna ordine care afectează drepturi și libertăți”

Avocatul Gheorghe Piperea, despre ordinul semnat de Andreea Moldovan: „E ilegal! Secretarii de stat nu au dreptul de a semna ordine care afectează drepturi și libertăți”
Avocatul Gheorghe Piperea (Sursă foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 14/04/2021, 11:23
Actualizat: 14/04/2021, 11:45

Avocatul Gheorghe Piperea susține, într-o postare pe contul său de Facebook, că ordinul semnat de Andreea Moldovan este nu numai ilegal ci și inexistent, deoarece „secretarii de stat nu au dreptul de a semna ordine de ministru care afectează drepturi și libertăți”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a vorbit la Digi 24, miercuri, despre ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, subliniind că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină e „mult mai complexă”. Andreea Modovan susține că și de pe vechea grilă „Bucureștiul e de carantinat”.

Între timp, Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan au fost demiși de la Ministerul Sănătății. Dan Barna, ministru interimar

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis de premierul Florin Cîțu, în urma discuțiilor avute cu Dan Barna, liderul USR PLUS, miercuri dimineață. De altfel, Barna va ocupa funcția de ministru interimar al Sănătății. Totodată, și secretarul de stat, Andreea Moldovan, a fost revocată din funcție.

Iată ce spunea avocatul Gheorghe Piperea, înainte de demiterea celor doi:

Secretarii de stat nu au dreptul de a semna ordine de ministru care afectează drepturi și libertăți, chiar dacă li s-au delegat unele atribuții ale ministrului. Ordinul prin care se instituie regula carantinării unei localități pentru o rată a infectării de 3 la mie (de două ori și jumătate mai mică decât cea de până ieri) este nu numai ilegal, este un act administrativ inexistent, pentru lipsa dreptului de semnătură. În plus, este un abuz în serviciu penal.

Faptul că neomarxiștii din usere vor să ne priveze de sărbătorile de Paști punând, practic, orice localitate, inclusiv Bucureștiul, pe termen nelimitat, nu înseamnă că trebuie să ne mai lăsăm intimidați.

Chiar dacă unii infecționiști ai vieții vor să ne țină în detenție sanitară pe termen nelimitat pentru a-și satisface niște frustrări personale sau profesionale, nu înseamnă că trebuie să acceptăm chiar toate aberațiile, sub cuvânt că ar fi pentru siguranța noastră (care siguranță e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire de vreo 14 luni încoace).

Voi ataca în contencios administrativ acest ordin anti-legal”, scrie Gheorghe Piperea pe rețeaua de socializare.

Oraşele mari, vizate şi ele de carantinare

Bucureștiul ar trebui să fie, deja, în carantină, conform unui document conceput de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților, dacă au minimum 70 de puncte.

Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Aceste noi reguli de carantinare au fost publicate în Monitorul Oficial, într-un ordin semnat de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, relatează Antena 3.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Noi criterii pentru carantinarea localităților. Se iau în calcul testele efectuate, rata de infectare, gradul de ocupare din spital

Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care sunt introduse noi reguli de carantinare a localităților. Printre criteriile luate acum în calcul se numără testele efectuate, rata de infectare, dar și gradul de ocupare a paturilor din unitățile medicale.

În baza ordinului publicat în Monitorul Oficial, criteriile de care depinde carantinarea unei localități sunt… criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori: minimum 60 de puncte

 • Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile
 • Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile
 • Rata de incidență cumulată în 14 zile
 • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
 • Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
 • Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
 • Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru restul zonelor: minimum 70 de puncte:

 • Rata de incidență cumulată în 14 zile
 • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
 • Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
 • Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
 • Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Dan Barna, despre ordinul care ar băga Capitala în carantină: „Firesc și necesar”

Vicepremierul Dan Barna îl apără din nou pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății și spune că documentul care prevede eventuala carantinare tacită a Capitalei, dar și a marilor orașe, este un ordin firesc, tehnic, dar și necesar.

Dan Barna spune că „reglementarea anterioară, ordinul anterior, avea câțiva indicator foarte vagi, calitatea îngrijirilor medicale, reziliența pacienților, criterii total aleatorii care au făcut posibilă situația de la Timișoara. Modificările stabilesc indicatori foarte clari. Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative, să-ți dai seama dacă o localitate sau alta e în risc de a se lua o măsură de restricție sau alta”.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase