Prima pagină » Actualitate » Câștigători și învinși. Despărțirea lui Trump de Ucraina, „o rețetă sigură pentru un viitor RĂZBOI” / „Putin nu a pierdut nimic”

Câștigători și învinși. Despărțirea lui Trump de Ucraina, „o rețetă sigură pentru un viitor RĂZBOI” / „Putin nu a pierdut nimic”

Câștigători și învinși. Despărțirea lui Trump de Ucraina, „o rețetă sigură pentru un viitor RĂZBOI” / „Putin nu a pierdut nimic”

Ruptura dintre administrația Trump și Ucraina – confruntarea din Biroul Oval, urmată de suspendarea ajutorului militar al SUA și a partajării informațiilor cu Ucraina – a dat naștere unei situații dureroase, dar nu una complet neașteptată pentru Kiev și susținătorii săi. Partenerii europeni ai Ucrainei, precum Franța și Marea Britanie, au încercat din răsputeri să împiedice acest rezultat, dar nu au reușit.

După întâlnirea cu Volodimir Zelenski, politicienii republicani s-au grăbit să-l laude pe Donald Trump pentru apărarea intereselor SUA și pentru dorința declarată public de a pune America pe primul loc, notează Eugene Finkel într-o analiză publicată de The Moscow Times.

„Cu toate acestea, privind imaginea de ansamblu și principalii actori implicați în război – SUA, Ucraina, Rusia, Europa și Marea Britanie – rezultatul ultimelor câteva săptămâni de escaladare a tensiunilor dintre Trump și Ucraina este sigur doar pentru unul dintre ei. Statele Unite au pierdut și au pierdut foarte mult”, consideră Eugene Finkel, profesor de afaceri internaționale la Universitatea Johns Hopkins și autorul cărții Intent to Destroy: Russia’s Two-Hundred-Year Quest to Dominate Ukraine.

O scădere radicală a influenței SUA în viitor”

Pe termen scurt, președintele Donald Trump nu a reușit să realizeze niciunul dintre obiectivele pe care le-a țintit, crede Eugene Finkel.

Dorința lui Trump de a „îngheța” războiul din Ucraina și de a rezolva rapid conflictul care dureze deja de trei ani pare acum de neatins.

„De asemenea, președintele SUA nu a reușit să obțină o participație atât de dorită în ceea ce privește mineralele rare ale Ucrainei și, potențial, să-l înlăture din funcție pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe care îl displace foarte mult.

Oprirea ajutorului SUA pentru Ucraina se referă la reducerea pierderilor și speranța că presiunea ar putea realiza ceea ce diplomația nu a putut, dar lipsa ajutorului american pentru Ucraina înseamnă, de asemenea, o scădere radicală a influenței SUA în viitor.

Dincolo de Trump, consecințele pe termen lung pentru SUA sunt mai puțin sigure, dar totuși copleșitor de negative. Politicile administrației de subminare a structurilor de securitate transatlantice existente și de înstrăinare / amenințare a aliaților, în timp ce se apropie de Rusia președintelui Vladimir Putin, creează, încetul cu încetul, o lume mai periculoasă, haotică și imprevizibilă.

Simultan, demontarea instrumentelor existente de soft și hard power sau expertiza în afaceri externe și capacitățile statului, în general, fac navigarea sau chiar supraviețuirea acestei lumi periculoase mult mai dificilă pentru SUA”, punctează profesorul de la Universitatea Johns Hopkins.

Confruntați cu hărțuirea lui Trump, europenii sunt acum mobilizați”

Pentru Ucraina, continuă Eugene Finkel, care este în mod evident epuizată după trei ani de lupte brutale, cel mai de dorit rezultat al angajamentului cu administrația Trump ar fi fost cel de a continua sprijinul militar și un acord de încetare a focului care includea perspectiva aderării la NATO sau, în afară de aceasta, garanții de securitate semnificative care ar reduce riscul unei noi agresiuni ruse.

Cu toate acestea, Trump nu este dispus să ofere o astfel de înțelegere. 

  • Cel mai rău rezultat posibil pentru Ucraina ar fi fost o înțelegere proastă care ar da Rusiei controlul asupra teritoriilor ocupate și ar menține Ucraina slăbită, expusă, potențial exploatată economic de SUA și lipsită de umbrela de securitate occidentală.
  • Retorica – atât a lui Trump, cât și a vicepreședintelui JD Vance – sugerează că tocmai acesta a fost acordul pe care l-au avut în vedere.
  • Un astfel de rezultat, totuși, este o rețetă sigură pentru un viitor război, odată ce Putin va avea șansa de a se regrupa și de a pune în aplicare un scenariu belicos prin care Ucraina ar fi subjugată definitiv.

Zelenski reușește, deocamdată, să evite acest rezultat catastrofal. Ceea ce rămâne Ucrainei, prin urmare, nu este o victorie și nici o capitulare totală, ci o luptă continuă, deocamdată fără sprijin american, o speranță pentru un rezultat mai bun pe viitor.

Deocamdată, Ucraina ar trebui să poată rezista. Dar, pe termen lung, va trebui să se bazeze în mare măsură pe sprijinul sporit al partenerilor săi britanici și din UE. Ucraina are, totuși, motive de optimism.

Confruntați cu hărțuirea lui Trump, europenii sunt acum mobilizați și par mai hotărâți ca niciodată să investească în propria lor securitate”, anticipează Eugene Finkel.

„Putin, cu siguranță, nu a pierdut nimic”

Pe plan intern, mai scrie profesorul de afaceri internaționale în analiza sa publicată de The Moscow Times, „Ucraina iese din confruntarea cu Trump mai plină de energie și unită în spatele lui Zelenski, al cărui rating deja substanțial de aprobare este de așteptat să crească la niveluri nevăzute din iarna-primăvara lui 2022”.

Chiar dacă Ucraina nu reușește să lupte fără SUA, eventualul rezultat nu ar fi mai rău decât ceea ce Trump și Vance au încercat deja să impună.  

Pentru Vladimir Putin, un rezultat ideal ar fi fost o încetare a focului conform liniilor trasate de Trump. Asta i-ar permite să aștepte, să se reînarmeze corespunzător și să lovească din nou.

În timp ce această opțiune este în prezent exclusă după confruntarea dintre Trump și Zelenski, Kremlinul se mulțumește și cu un război continuu, de uzură, împotriva Ucrainei slăbite. Pentru Putin, status quo-ul este cu mult de preferat față de un acord de încetare a focului care include garanții de securitate pentru Ucraina, ceea ce ar limita capacitatea Kremlinului de a subjuga Ucraina în viitor.

Economia rusă se luptă, dar nu se prăbușește încă. Astfel, deși Putin nu a câștigat totul sau cel puțin încă nu a câștigat mare lucru din ruptura dintre SUA și Ucraina, el a câștigat ceva și, cu siguranță, nu a pierdut nimic”, avertizează Eugene Finkel.

„Europa are șansa de a-și construi propriile structuri de securitate noi, puternice și durabile”

Finkel este de părere că actorul final este Europa, respectiv UE și Marea Britanie. După SUA, UE și Marea Britanie sunt afectate grav de această criză.

Conștientizarea că America lui Trump nu este un aliat de încredere – și posibil chiar o putere ostilă – este o nouă realitate șocant de dureroasă pentru un continent care s-a obișnuit să se bazeze pe umbrela de securitate a Washingtonului.

Probabil că aceste zile s-au încheiat. Dar în timp ce Statele Unite sunt ocupate să distrugă ceea ce posedă deja, Europa are șansa de a-și construi propriile structuri de securitate noi, puternice și durabile, care nu ar depinde de capriciile alegătorilor americani și ale reprezentanților acestora.

Totul, acum, depinde de europeni și de capacitatea lor de a înțelege pe deplin că o nouă eră se apropie și trebuie să se ridice la înălțimea unei astfel de provocări”, încheie Eugene Finkel.


Citește și:

Dosarul grupului acuzat de TRĂDARE și legături cu Rusia. Doi dintre reținuți au fost arestați preventiv, alți patru sunt sub control judiciar

Dosarul grupului acuzat că pregătea un puci. Fiica gen. Theodoru: Ne așteptăm la AREST la domiciliu. Tata e bine, astea sunt pistoale cu apă pentru el

Operațiunea „TĂIETORII” și lingourile de aur. Cum a devenit Iranul centrul spionajului rus în Orientul Mijlociu și cine conduce rezidența GRU

„Prietenie” cu beneficii reciproce. Parteneriatele OPORTUNISTE ale Rusiei, cu China, Iran și Coreea de Nord, subminează ordinea nucleară

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și