Cătălin Tolontan, prima reacție după ce a fost dat afară de la Libertatea: „Noi nu am început LUPTA asta având un plan B, o agendă ascunsă”

Cătălin Tolontan, prima reacție după ce a fost dat afară de la Libertatea: „Noi nu am început LUPTA asta având un plan B, o agendă ascunsă”
Publicat: 07/12/2023, 11:58
Actualizat: 07/12/2023, 13:58

Jurnalistul Cătălin Tolontabn a oferit primele explicații după ce conducerea trustului Ringier a decis să îl dea afară de la Libertatea, după ce fusese îndepărtat și de la Gazeta Sporturilor.

Într-o intervenție la Rock FM – la emisiunea „Mornig Glory cu Răzvan Exarhu” -, Cătălin Tolontan a precizat că nu a existat o „agenda ascunsă” și că totul a pornit de la scrisoarea pe care 25 de jurnaliști ai trustului au trimis-o către conducerea Ringier.

Jurnaliștii ceruseră în respectiva scrisoare „stoparea unor practici incompatibile cu jurnalismul liber”.

Cătălin Tolontan este realmente foarte puțin important în această chestiune. Nu cum salvăm jurnaliștii e întrebarea, ci cum avem jurnalism. Pe 28 august anul acesta, un număr de 25 de jurnaliști de la redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea au semnat și au dus la Zurich un apel – intern la vremea respectivă, pentru că am urmat treptele legale și organizatorice ale trustului la care lucram – și am spus că vrem să înceteze presiunile împotriva independenței presei.

Două exemple doar: Cătălin Țepelin, redactorul-șef al GSP, a explicat cum i-au fost cerute înainte de publicare articole pentru că ele se refereau la firmele de pariuri care făceau publicitate în ziar. A da cuiva un articol înainte la citit deschide calea oricărui abuz. Al doilea exemplu a fost faptul că există în trustul Ringier o publicație în Bulgaria, care este membră a unei organizații de lobby pentru industria pariurilor.

Imaginați-vă cum ar fi ca Libertatea să fie membră a unei organizații de lobby pentru sprijinul Guvernului României. Eu sper să nici nu ajungă vreodată, că nu e treaba presei să facă lobby, pentru orice fel de industrie.

După episodul acesta, liderii editoriali ai redacției au fost îndepărțati unul câte unul. În fiecare lună au fost 2, 3, 5, 8. 9 demiteri. Ceea ce s-a anunțat ieri a fost că. împreună cu Iulia Roșu, Camelia Stan și cu mine, vor pleca 20% din oamenii de la Libertatea, după ce trustul va face evaluările respective.

La noi nu a mai fost nicio evaluare. Toți cei care eram coordonatori am fost tăiați din prima. Asta este bolboroseala corporatistă. Ringier a negat faptul că există vreo presiune la adresa redacției, dar a dat afară toți liderii redacției”, a declarat Cătălin Tolontan în intervenția sa.

„N-am avut de ales, știam că vom pierde”

Cătălin Tolontan a mai spus că nu a existat un „plan B”, iar lupta cu conducerea Ringier a fost dusă pentru că „nu am avut de ales”.

În același timp, fostul director editorial de la Libertatea a recunoscut că a știut că va pierde această „luptă”, dar că nu a „trădat publicul”.

Noi nu spunem că dacă ni s-a întâmplat nouă ceva nu mai există jurnalism. Sigur că jurnalismul are o șansă, e nevoie de puțină încredere din partea publicului. Multă lume ne-a întrebat: «Bine, și ce variantă aveți? Voi ați intrat într-un conflict cu proprii acționari?» Da, pentru că ei înșiși nu se supuneau regulilor pe care le impuneau propriilor angajați. Nu avem nicio variantă. «Păi sunteți nebuni? De ce v-ați băgat în lucrul ăsta?» Pentru că nu am avut de ales.

Frizerul nu are de ales între a-l tunde pe om și a-i tăia urechea. Omul care lucrează la compania de apă nu are de ales între a pune otravă la chiuvetă sau a pune apă. El trebuie să pună apă. Așa e și cu jurnalismul. Dacă știrile tale sunt trecute prin filtrul patronatului, alea nu mai sunt știri, alea sunt otravă pentru societate.

N-am avut de ales, știam că vom pierde. Dar până la urmă nu te bagi în luptele pe care știi că le vei câștiga, te bagi în luptele care merită să fie câștigate la un moment dat de către cineva, chiar dacă nu de către tine. Noi nu am început lupta asta având un plan B, o agendă ascunsă. Am început-o pentru că suntem cu fața la public.

Jurnalismul se face respectând publicul. Da, greșim în fiecare zi, eu însumi am un milion de defecte, dar nu am trădat publicul. Nu știm ce se va întâmpla în continuare”, a mai explicat jurnalistul Cătălin Tolontan la Rock FM.


Citește și:

Israelul se pregătește să INUNDE cu apă de mare rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza. Scenariul ridică mai multe semne de întrebare

EXCLUSIV | Bănățeanul care crește cei mai mari iepuri din România a dat lovitura chiar pe 1 Decembrie. „Urecheații” săi, campioni naționali!

VIDEO | Clotilde Armand a pocnit din degete, viceprimarul USR îi poate mări salariul cu 50%. Daniel Ciungu (PNL S1): „Pentru munca sa DEZASTRUOASĂ”

EXCLUSIV | Nicușor Dan pierde primul proces din saga juridică ”Anulare autorizații de construire Sector 2”! Avocat: ”Vrea să se transforme în prefect”

EXCLUSIV | Prefectul Capitalei, după ce Nicușor Dan a încercat să-i „preia” atribuțiile: „Se apropie alegerile, primarul general forțează tema”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?