EXCLUSIV | Prefectul Capitalei, după ce Nicușor Dan a încercat să-i „preia” atribuțiile: „Se apropie alegerile, primarul general forțează tema”

EXCLUSIV | Prefectul Capitalei, după ce Nicușor Dan a încercat să-i „preia” atribuțiile: „Se apropie alegerile, primarul general forțează tema”
Publicat: 06/12/2023, 16:25
Actualizat: 06/12/2023, 16:36

Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, reacționează după ce Nicușor Dan a cerut, în instanță, anularea unei autorizații de construire emisă de primarul Sectorului 2. Magistrații de la Tribunalul București au respins, în primă instanță, cererea primarului general, din cauză că acesta nu are calitate procesuală în dosar și, în astfel de condiții, nu face altceva decât să încalce legea.

Practic, judecătorii i-au reamintit lui Nicușor Dan că – în calitate de primar general – nu are niciun drept de control asupra activității primarilor de sectoare și, așa cum Gândul a prezentat în exclusivitate (toate detaliile AICI), nu se poate „metamorfoza” în prefectul Capitalei.

  • Pentru emiterea autorizațiilor și pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) și a Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD), dar și pentru partea de disciplină în construcții există Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).
  • ISC sesizează eventuale nereguli sau ilegalități printr-un raport transmis către Prefectul Capitalei.

În consecință, doar prefectul Municipiului București poate să deschidă acțiune de anulare a unor astfel de acte administrative, în cazul în care sunt constatate nereguli semnalate de ISC.

 „Primarul general nu poate verifica autorizații de construire emise de către un primar de sector”

În contextul deciziei magistraților de la Tribunalul București, Rareș Hopincă – prefectul Capitalei – a precizat, în exclusivitate pentru Gândul, că primarul general nu poate verifica autorizațiile de construire emise de un primar de sector, iar din acest punct de vedere nu există loc pentru vreo interpretare.

Prefectul Rareș Hopincă a mai declarat și că i s-a mai transmis lui Nicușor Dan că nu se poate substitui prefectului, doar acesta din urmă având printre atribuții și verificarea autorizațiilor de construire,  prin intermediul Inspectoratului de Stat în Construcții.

Este clar că nu exista calitate procesuală în acest caz, așa cum este clar că primarul general nu poate verifica autorizații de construire emise de către un primar de sector, cum de altfel a mai încercat.

Instituția Prefectului i-a transmis că primarul general al Capitalei nu se poate substitui prefectului. Prefectul, în baza unui temei legal clar și concret, prin intermediul Inspectoratului de Stat în Construcții, poate controla autorizațiile de construire.

Primarul general nu poate să facă acest lucru, pentru că nu are atribuții legale. Pornind de la acest principiu și de la această reglementare clară a atribuțiilor, și rezultatul de la Tribunalul București este unul absolut logic și previzibil. Primarul general nu poate avea calitate procesuală în acest context”, a precizat prefectul Capitalei, în exclusivitate pentru Gândul.

”Trebuie ținute calde anumite subiecte, dar nu au legătură cu legea”

În același timp, prefectul Capitalei a mai spus că verdictul final, în acest caz, va fi dat de Curtea de Apel, pentru că, probabil, primarul general Nicușor Dan va face recurs.

Este, totuși, o „temă” pe care Nicușor Dan o „forțează”, a mai avertizat Rareș Hopincă, numai că rațiunile nu au nicio legătură cu legea, iar anumite subiecte trebuie păstrate „calde” fiindcă se apropie alegerile.

Probabil că va fi exercitată și calea de atac, rămâne să vedem ce va spune Curtea de Apel în acest caz. Dar reglementarea atribuțiilor din punct de vedere legal și distincția între atribuții este foarte, foarte clară.

Sigur, primarul general forțează această temă, probabil din alte rațiuni, dar nu din cele legale. Se apropie alegerile, sunt cu totul alte contexte și atunci trebuie ținute calde anumite subiecte. Dar nu au legătură cu legea”, a declarat prefectul Rareș Hopincă, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete