UPDATE – De Ziua Forțelor Aeriene vor zbura doar avioane C-130 Hercules și C-27J Spartan, în urma incidentului cu elicopterul din Piața Charles de Gaulle

UPDATE - De Ziua Forțelor Aeriene vor zbura doar avioane C-130 Hercules și C-27J Spartan, în urma incidentului cu elicopterul din Piața Charles de Gaulle
Un elicopter militar american a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle din București
Publicat: 15/07/2021, 17:15
Actualizat: 15/07/2021, 18:27

Zborurile de Ziua Aviației au fost anulate, după incidentul de joi, când un elicopter militar a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle.

UPDATE – De Ziua Forțelor Aeriene vor mai zbura doar avioane de transport C-130 Hercules și C-27J Spartan, în urma incidentului cu elicopterul american de la Piața Charles de Gaulle

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis joi, prin intermediul unui comunicat, că au fost anulate zborurile de antrenament – în urma incidentului de zbor din data de joi, 15 iulie, în care a fost implicat elicopterul Armatei SUA, de tip UH-60 Black Hawk.

Acestea erau planificate în această perioadă deasupra Municipiului București, în vederea participării aeronavelor militare românești și americane la festivitățile organizate în data de 20 iulie, la Monumentul Eroilor Aerului, cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene, respectiv 21 iulie, la Arcul de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

Astfel, festivitățile de Ziua Forțelor Aeriene se vor desfășura fără survolul aeronavelor militare, iar la cele de la Arcul de Triumf vor participa aeronave de transport care au executat nemijlocit misiuni în Afganistan, respectiv avioane de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan.

„În urma incidentului de zbor în care a fost implicată aeronava Armatei SUA, care a necesitat aterizarea de urgență în zona Pieței Charles de Gaulle din Capitală, nu au fost înregistrate victime. Evenimentul este cercetat de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Forțelor Aeriene Române și ai Ambasadei SUA la București, iar investigațiile judiciare sunt coordonate de Parchetul Militar București”, se mai precizează în comunicatul MApN.

Știrea inițială:

Generalul maior Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene din România, a dat ordinul, iar anunțul a fost făcut de generalul de brigadă Constantin Spînu, șeful Direcției Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Potrivit acestuia, nu vor mai fi survolări ale aeronavelor de Ziua Aviației.

Ceremonia se va ține prin depunere de coroane de flori de la Monumentul Aviatorilor.

Conform comunicatului MApN exercițiile de antrenamente trebuiau să se desfășoare în perioada 15-17 iulie. În urma evenimentului de astăzi au fost sistate. De altfel, generalul maior Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene din România, a anunțat că acest lucru nu se va mai întâmpla nici pe data de 19 iulie, de Ziua Aviației, dar nici pe 21 iulie.

La fața locului, în Piața Charles de Gaulle s-au deplasat membrii ai bazei militare Mihai Kogălniceanu cu un trailler pentru a duce elicpoterul la baza din județul Constanța.

Forțele Aeriene Române, într-un comunicat emis pe 13 iulie, anunțau un alt incident în zona poligonului Mălina, jud. Galaţi. În incidentul de marți era implicată o aeronavă F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviație Vânătoare a Forțelor Aeriene Române.

„Incident de zbor F-16 Fighting Falcon. Marți, 13 iulie, pilotul unei aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviație Vânătoare a Forțelor Aeriene Române a raportat un incident de zbor survenit în timpul executării unor antrenamente cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina, jud. Galaţi.”, se spune în comunicatul FAR.

Circulaţia este restricţionată joi, în zona Pieţei Charles de Gaulle din Capitală.

S-a deschis o cauză penală

Parchetul Militar a fost sesizat joi cu privire la incidentul în care un elicopter a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle, în urma căruia s-a deschis o cauză penală, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Florin Bobin.

Procurori de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au deplasat în Piaţa Charles de Gaulle din Capitală pentru a cerceta împrejurările în care un elicopter american a aterizat forţat joi şi a lovit doi stâlpi de iluminat.

Ambasada SUA la București transmite că lucrează alături de români pentru a remedia situația creată de un elicopter al forțelor americane, joi, în București.

Un elicopter care participa la un exercițiu militar a aterizat de urgență joi în Piața Charles de Gaulle din Capitală. Mai mulți stâlpi din zonă au fost afectați.

Elicopterul care aparținea armatei americane zbura la circa 300 de metri altitudine, era un zbor de antrenament într-un grup de șase elicoptere, care se antrenau pentru ceremonia care va avea loc în 21 iulie, în Piața Arcului de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii armatei române în teatrele de operații din Afganistan.

CITEȘTE ȘI: Mărturia unui șofer a cărui mașină a fost avariată de elicopterul care a aterizat forțat în centrul Bucureștiului


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...