EXCLUSIV | ”Bunul samaritean” de la Dumbrava, despre controalele în centrele sociale: „Au pozat două muște, mi-au căutat prin beci”

Publicat: 08/08/2023, 12:00

Viorel Paşca este cunoscut drept ”bunul samaritean” de la Dumbrava, pentru că de mai bine de 18 ani îi îngrijește pe oamenii abandonați, bătuți de soartă, oferindu-le adăpost celor care-și trăiesc, poate, ultimele clipe. Acesta a povestit pentru Gândul că aproape 400 de oameni, majoritatea cazuri sociale, fără venituri, primesc, în prezent, hrană și un acoperiș deasupra capului în cadrul centrului social.

Născut în Inceşti, un cătun bihorean, Viorel Pașca s-a mutat în Dumbrava, un sat izolat, cu oameni săraci. Mulți ani, a făcut naveta între Spitalul din Oradea și fabrica de încălțăminte la care muncea.

De 18 ani, s-a transformat în îngerul păzitor al celor ce pentru mulți rămân „oamenii nimănui.” Pentru Viorel Pașca, însă, ei devin parte din povestea centrului social de la Dumbrava.

Viorel Paşca a fondat centrul social Dumbrava

Mai mult, 2.900 de bolnavi au fost îngrijiți de-a lungul celor 18 ani în centrul de la Dumbrava. Cei mai mulți oameni care ajung să trăiască în centrul social fondat de Viorel Pașca sunt din București, Teleorman și Constanța.

De fapt, din toată țara, pentru că nu există niciun județ de unde să nu fi primit bolnavi”,  spune bunul samaritean de la Dumbrava.

Situația din cele trei centre din Ilfov pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități, denumite, după perchezițiile DIICOT, „azilele groazei și ale terorii”, a deschis Cutia Pandorei în ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.

Premierul Marcel Ciolacu a dispus controale în toate centrele sociale din țară, cerându-le însă „autorităților să nu pice în cealaltă extremă şi să facă uz de zel.”

„Le-am spus că ceea ce fac este ce pot să fac”

Controalele pornite după dezvăluirile din scandalul „azilele groazei” nu au ocolit nici centrul Dumbrava. Viorel Pașca susține că nu au primit însă amenzi, ci aprecieri pentru tot ceea ce fac acolo pentru „oamenii nimănui.”

De data aceasta, au fost mai «vigilenți» și mai minuțioși în verificări, astfel că au căutat și în podurile și beciurile caselor, pentru a vedea probabil dacă nu ascund pe-acolo ceva. Au pozat și vreo două muște, mi-au căutat prin beci, prin pod, să vadă dacă nu am ascunși bolnavi acolo. 

Ne-au lăudat pentru condiții. Eu le-am spus, nu acum, în urmă cu mai mulți ani, că ceea ce fac este ce pot să fac și dacă nu-i convine statului român, atunci să-i ducă unde vrea. N-am reușit să înțeleg de ce, de la izbucnirea «scandalului azilelor» – care, fie vorba între noi, e doar un foc de paie -, statul român încă trimite din toată țara bolnavi la Dumbrava, motivând că, fiind cazuri sociale, fără venituri și locuință, nu au unde să îi trimită”, mărturisește Viorel Paşca.

„Bolnavii vor fi primiți în continuare la Dumbrava, pentru a primi îngrijire și adăpost”

După perchezițiile DIICOT și dezvăluirile despre teroarea din ”azilele groazei” din Ilfov, care au dus la apoi la controale în toate centrele sociale din țară și la descoperirea altor orori în cămine de bătrâni sau pentru persoane cu deficiențe, mulți s-au întrebat ce se întâmplă cu centrul de la Dumbrava, cu bolnavii îngrijiți acolo, dacă statul român va decide încetarea activității.

”Mulți m-au întrebat dacă mi-e frică și ce o să fac, alții au venit cu multe sfaturi, inclusiv să stau liniștit o vreme și să nu mai primim bolnavi. Ei, bine, lucrurile și-au urmat și își vor urma cursul firesc la Dumbrava, bolnavii au continuat și vor continua să fie primiți la Dumbrava pentru a primi îngrijire și adăpost, iar noi vom fi aici ca și până acum, transparenți și cu capul sus, neavând motive să ne oprim din ceea ce facem.

Atât timp cât statul român nu va fi capabil să-și îngrijească cetățenii bolnavi, în vârstă, fără venituri, fără familii sau abandonați de acestea și îi va trimite la Dumbrava ca să primească aici îngrijirea și adăpostul de care au nevoie, vom face acest lucru. Dacă statului român nu îi place ceea ce facem, să nu-și mai trimită bolnavii la noi și să vină să-i ducă și pe cei aproape patru sute care sunt în acest moment la Dumbrava.

Vom avea atunci conștiința împăcată și curată gândindu-ne că, în ultimii optsprezece ani, am îngrijit aproape 2.900 de bolnavi trimiși aici de către instituțiile statului, deoarece nu aveau soluții pentru ei.

În momentul în care vor decide să-i transfere de la Dumbrava, vom realiza că în sfârșit statul român a găsit soluția și resursele necesare pentru a îngriji de acești oameni, ceea ce ,fără îndoială, este un lucru bun și de apreciat”, a scris Viorel Pașca, pe pagina sa de Facebook.

”Statul nu are loc pentru oamenii ăștia”

Oamenii care ajung la Dumbrava sunt cei de care statul român află atunci când se îmbolnăvesc și ajung în spital sau sunt răniți în urma unor accidente.

Nu au acte de identitate, asigurări de sănătate și, de cele mai multe ori, singura soluție este să-i trimită la Dumbrava, acolo unde Viorel Pașca le găsește întotdeauna un loc.

O parte dintre ei  nu se adaptează. La noi, vin bolnavii imobilizați la pat, cu cancer, bolnavii cu forme foarte grave, amputați. Unii dintre ei se fac bine, alții se prăpădesc de boală și bătrânețe. Atunci când se fac bine, unii oameni decid să plece, alții vor să rămână, pe alții îi încurajăm noi să plece, pentru că locurile sunt limitate. În prezent, avem 450 de locuri și vrem să mai deschidem încă 50”, spunea Viorel Pașca, în 2021, într-un interviu pentru Gândul.

„Statul nu are loc pentru oamenii ăștia. Mă sună de la toate spitale din țară, pentru că nu sunt locuri pentru cei cu boli psihice”, mai spunea Pașca.

Ajutor pentru centrul social Dumbrava și poveștile oamenilor de aici

Povestea de la Dumbrava și îngrijirea celor fără speranță se face exclusiv din donațiile oamenilor impresionați de demersul lui Viorel Pașca și de soarta celor care ajung aici.

Cei care vor să ajute comunitatea din Dumbrava, pot dona în următoarele conturi, pe numele „Asociația Dumbrava DPG”, reprezentată de Viorel Pașca.

 IBAN RO81BTRLEURCRT036044600- EURO

RO34BTRLRONCRT0360446001- LEI

Cod Swift BTRLRO22

Cei care vor să trimită colete prin poștă/curier:
Nume și număr destinar: Pașca Viorel/0751022191
Adresă: Localitatea Dumbrava, nr.83, comuna Holod, județul Bihor

Sursă foto: Facebook Viorel Pașca


CITEȘTE ȘI:

O fetiță din Mureș a fost luată de lângă mama grav bolnavă, înainte ca femeia să moară (FOTO)

Morții nimănui. Dramele din spatele celor 600 de cruci din Dumbrava. ”A stat două luni la morgă fără ca cineva să-l revendice”

EXCLUSIV | „Sabia” cu două tăișuri a controalelor în azile. „Ne ucid cu legea-n mână. Tăindu-le subvenția, a atentat la viața lor”

Imagini revoltătoare din noul azil al groazei, descoperit în județul Mureș – GALERIE FOTO

EXCLUSIV | Patronul de la ”azilele groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari. DIICOT: ”25.000 lei într-o noapte!” (VIDEO)

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii