EXCLUSIV | CAB admite recursul ADU în dosarul privind anularea Planului Urbanistic General. Cauza, trimisă spre rejudecare: ”SUFERĂ un oraș întreg”

EXCLUSIV | CAB admite recursul ADU în dosarul privind anularea Planului Urbanistic General. Cauza, trimisă spre rejudecare: ”SUFERĂ un oraș întreg”
Publicat: 23/06/2023, 10:34
Actualizat: 23/06/2023, 10:56

Judecătorii Curții de Apel București (CAB) au admis recursul formulat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU) în dosarul privind anularea Planului Urbanistic General al Capitalei. Cauza a fost trimisă spre rejudecare la Tribunalul București, fiind anulat întreg raționamentul instanței de fond, potrivit președintelui ADU.

Urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele ADU, punctează că este vorba despre o victorie a asociației pe care o conduce, în ultimă instanță, însă avertizează asupra ”tergiversărilor” care fac ca acest proces să se prelungească nepermis de mult timp.

“Tip soluție: Trimitere cu rejudecare. Soluția pe scurt: Respinge excepțiile nulității și tardivității recursului. Admite recursul. Casează în parte hotărârea atacată și trimite cauza spre rejudecare pentru a se analiza excepția prescripției dreptului la acțiune și fondul cauzei. Menține, în rest, hotărârea atacată. Definitivă. Pronunțată prin intermediul grefei, azi, 22.06.2023”, au decis judecătorii Curții de Apel București.

”Practic, din 2019 ai fi avut termen 5 ani să ataci orice act care a fost aprobat anterior”

În exclusivitate pentru Gândul, președintele ADU a explicat și ce se va întâmpla în continuare, în această cauză.

Totul a pornit de la o excepție ridicată de Municipiul București, numai că lucrurile nu sunt ceea ce par la o primă vedere, afirmă urbanistul Alexandru Pânișoară.

”Ce s-a întâmplat, practic, este că judecătorii CAB trebuiau să judece, singura posibilitate ca dosarul să fie trimis spre rejudecare era aceea ca instanța de fond să se pronunțe greșit pe o excepție. Una dintre excepțiile pe care a judecat tribunalul, data trecută, a fost pe această prescripție.

În anul 2019 a fost modificată Legea 350, care spune că nu mai ai voie să mai ataci acte administrative mai târziu de 5 ani de la data aprobării lor. Atunci când noi am introdus acțiunea cu Planul Urbanistic General al Capitalei, în 2021, norma era în vigoare. Municipiul București a ridicat, atunci, această excepție și au spus că s-a prescris, că au trecut 5 ani de la data aprobării, fiind aprobat în 2000 PUG-ul.

Tribunalul a admis, atunci, această excepție, noi am făcut recurs la CAB, iar Curtea de Apel s-a spus că este greșit, fiindcă acea prescripție de 5 ani începe să curgă din anul 2019, atunci când a fost modificată Legea 350. Nu se poate modifica retroactiv, pentru că atunci s-ar încălca Constituția, neretroactivitatea unei legi. Practic, din 2019 ai fi avut termen 5 ani să ataci orice act care a fost aprobat anterior”, spune urbanistul Alexandru Pânișoară.

”Nu reușim să anulăm un PUG care este profund nelegal de 23 de ani”

Acum urmează un nou ”joc al așteptării”, mai spune Alexandru Pânișoară, pentru că dosarul va ajunge, din nou, la tribunal, după motivarea Curții de Apel București, se va da un termen, se va judeca, sentința nu va fi una definitivă, una dintre părți va face recurs.

Răstimp, un oraș întreg are de suferit de pe urma unui PUG care este ”nelegal”, avertizează președintele ADU.

”Din acest motiv, CAB  a trimis înapoi la tribunal dosarul, pentru a rejudeca și a se reintra pe fond, a tranșat această chestiune. Acum, la recurs, aceeași instanță, Curtea de Apel, vine din nou și spune că trebuie dezbătută chestiunea cu prescripția. E greșit, s-a încălcat procedura aici, dar nu am ce să fac, trebuie să mă duc înapoi la tribunal.

E o formă clară și pe față de tergiversare, e vorba despre aceeașți instanță, mai vii o dată cu o poveste după ce ai tranșat asupra ei. Acum urmează să fie redactată motivarea, poate dura, apoi dosarul va fi trimis la tribunal. La tribunal va fi dat un termen, iar după hotărârea tribunalului, care nu va fi definitivă, Municipiul București sau ADU vor face recurs, depinde de soluția tribunalului. Pe urmă iar ajungem la Curtea de Apel.

Cert este că nu reușim să anulăm un act care este profund nelegal de 23 de ani, un oraș întreg are de suferit”, a declarat Alexandru Pânișoară, președintele ADU, în exclusivitate pentru Gândul.

”Este evident efortul instanței de a tergiversa acest dosar din 2021”

Urbanistul Alexandru Pânișoară mai precizează că – în pofida acestei soluții favorabile ADU, dată de judecătorii Curții de Apel București – se poate constata o ”încercare disperată” de a tergiversa o sentință definitivă în acest dosar și anularea PUG.

Potrivit acestuia, CAB ar fi trebuit ”să judece nemijlocit” și nu să trimită dosarul spre rejudecare la Tribunalul București.

”Chiar dacă soluția a fost favorabilă Asociației, instanța, în încercarea disperată de a tergiversa, s-a agățat de o excepție pe care a tranșat-o deja de anul trecut. Porbabil Curtea are memoria scurtă și nu mai știe ce judecă. Este evident efortul instanței de a tergiversa acest dosar din 2021, nu avea niciun motiv să trimită spre rejudecare ci trebuia să judece nemijlocit.

Aici nu mai este vorba că e urbanism și e un domeniu mult prea specific unde judecătorii nu înțeleg, aici era vorba de procedură și atât. Dar, nu ai nicio cale să atragi răspunderea magistraților pentru aceste mizerii și nu rămâne altceva decât să te conformezi, așa cum am făcut în multe alte dosare…

”În mod cert PUG-ul va fi anulat la un moment dat, cu toate tacticile și artificiile pe care le tot folosesc judecătorii ca să tragă de timp! Singura problemă este că pe lipsa lor de responsabilitate sufera un oraș întreg…”

Alexandru Pânișoară, președintele ADU

Citește și:

EXCLUSIV | Denunț la Parchet împotriva lui Clotilde Armand, după evenimentul Romanian Design Week: ”Neglijență în serviciu” (DOCUMENT)

EXCLUSIV | Anularea PUZ Sector 2, comentatată de un cunoscut urbanist: ”Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, distruge și blochează”

EXCLUSIV | Tribunalul București, decizie stupefiantă. PUZ Sector 2, anulat! Avocat: ”Doamna judecător s-a judecat ea pe ea!”

Ciprian Ciucu demontează încă o informație falsă a lui Nicușor Dan: ”Nu poate stabili o comunicare normală cu mine!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...