EXCLUSIV | Ce spune medicul Octavian Jurma despre noul vaccin anti-Covid: „Este exclus să ajungă în România în octombrie. Cred că va fi bazat pe ARN mesager și produs, fie de Pfizer, fie de Moderna. Nu știm care va fi primul cu el pe piață”

EXCLUSIV | Ce spune medicul Octavian Jurma despre noul vaccin anti-Covid: Este exclus să ajungă în România în octombrie. Cred că va fi bazat pe ARN mesager și produs, fie de Pfizer, fie de Moderna. Nu știm care va fi primul cu el pe piață
Varianta Omicron este de patru ori mai transmisibilă decât varianta Delta / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 08/08/2022, 14:25
Actualizat: 08/08/2022, 14:28

Octavian Jurma – medicul folosește metode statistice şi algoritmice pentru studiul  pandemiei, având publicate multiple studii în neuroştiinţe şi biologie moleculară în SUA-   susține că, în România, campania de vaccinare a fost percepută și tratată, începând de la nivelul de autoritate, ca fiind o povară. Acesta a declarat într-un interviu pentru Gândul că, la economia și la populația noastră, dacă am fi vaccinat de două ori mai mulți oameni, am fi făcut – pe termen scurt și lung – economii suplimentare de miliarde în economie. În ceea ce privește livrarea noului vaccin – adaptat pentru tulpinile actuale – Octavian Jurma susține că acesta va ajunge în România, cel mai devreme, la sfârșitul lui noiembrie sau decembrie.

Medicul – unul dintre fondatorii Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale – vorbește și despre cât de benefică ar fi cooptarea mediului privat de sănătate în ecuația Covid19, susținând că cele două sisteme de sănătate – atât cel public, cât și cel privat – ar trebui să se alieze în lupta împotriva pandemiei.

Când va fi următorul val de COVID-19 în România. Octavian Jurma: „Avem o confirmare indirectă...”
 Foto: Facebook / Octavian Jurma

„Partea bună este că se lucrează la un vaccin pe bază de spray nazal”

„Este exclus ca vaccinul să ajungă în România în octombrie, decât dacă se aprobă luna asta în SUA. Pentru că totul merge cu o lună întârziere, până acum așa a fost a vaccinul. Dacă este vaccinul de care eu cred, înseamnă că va fi un vaccin bazat pe ARN mesager. Asta înseamnă ca va fi produs fie de Pfizer, fie de Moderna, ambii lucrează, nu știm care va fi primul cu el pe piață.

Atunci, va fi un booster sau un vaccin dedicat pentru versiunile Omicron care sunt acum dominante. Asta înseamnă că, în noiembrie, ar putea fi aprobate în UE și deci la sfârșitul lui noiembrie, decembrie, cel mai devreme, ar putea ajunge în România.

Dar întrebarea ar fi cum le vom procura și cum le vom distribui? Cel mai grav lucru este că, în continuare, vaccinarea în România este tratată cumva, inclusiv de autorități, ca fiind o povară. Se lucrează la multe vaccinuri. Partea bună este că se lucrează la un vaccin pe bază de spray nazal. Știința progresează foarte rapid și o să avem o gramadă de soluții.”

„Dacă tu nu vrei să-l cumperi ca stat, lasă privații să-l producă”

Octavian Jurma susține însă că nu are mari speranțe în privința campaniei de vaccinare din România, inclusiv în privința noului vaccin. Totodată, medicul mărturisește că nu înțelege de ce Guvernul nu a făcut și nu face niciun efort de a procura Paxlovid, despre care spune că este terapia curentă în infectare.

„I s-a dat Paxlovid președintelui Americii, este medicamentul de elecție primară la ora asta, nici nu se discută. Noi nici măcar nu am încercat să-l procurăm. În România, nu îl poți cumpăra, în nicio formă. Și asta nu am înțeles, dacă tu nu vrei să-l cumperi ca stat lasă, dragă, privații să-l producă.

La ora asta, sunt dispus să laud Guvernul și să-l sprijin dacă transferă către sectorul privat măcar parțial povara asta pe care guvernul nu vrea să și-o asume, a vaccinării, a terapiei.”

„Absența statului în acestă ecuație este foarte dăunătoare în România”

Medicul dezaprobă politizarea dialogului în sănătate și susține că neglijarea părții științifice este ceva ce o să ne coste pe terme lung. Acesta recunoaște că, în primul val al pandemiei, autoritatea medicilor a fost incontestabilă, comparativ cu situația celui de-al doilea val, unul în care opinia medicală a început să fie contestată de către politicieni.

„În valul cinci, eu văd și la mine personal, s-a trecut la suprimarea activă a opiniei medicale. Sunt foarte puțini medici care se exprimă. Nimeni nu vrea sa contrazică retorica oficială din punct de vedere politic. Medicii sunt acum suprimați și, în afară de presă, nu mai este nimeni care să vorbească. Absența statului în acestă ecuație este foarte dăunătoare în România, este groaznică. Noi, în mod deliberat, am renunțat la toate instrumentele de control și nu înțeleg de ce.”

„Este un virus foarte păcătos și intrat în organism încearcă să se ascundă de sistemul imun”

Medicul Octavian Jurma susține că, deși, în cazul Omicron simptomatologia este mai puțin alarmantă decât în cazul infectărilor cu tulpina Delta, pe termen lung însă, cei mai mulți pacienți rămân cu simptome și cu sechele post-Covid.

Acesta punctează un aspect despre care spune că este unul îngrijorător și anume acela că politicul a confiscat de tot comunicarea pe tema pandemiei, susținând că falsul sentiment de siguranță pe care vor guvernanții vor să-l inducă populației este chiar mai periculos decât sentimentul de panică și de stres pe care mulți oameni le-au experimentat de-a lungul acestei pandemii.

„Simtomatologia față de Delta a scăzut în continuare. Omicron rămâne în continuare o versiune mai puțit virulentă decât Delta. Vestea bună este aceea că simptomatologia este tot respiratorie și specifică infecției din tractul superior. Nu coboară prea profund în plămâni ca să producă formele acelea mai grave pe care le producea Delta.

Pe termen lung însă lucrurile se schimbă total pentru că sunt mulți care rămân cu simptome. Este un virus foarte păcătos și intrat în organism încearcă să se ascundă de sistemul imun. Dar, la nivel de autoritate a statului, nu ne putem permite să numim Covidul o banală viroză respiratorie.

Putem lăsa negaționiștii să spună că este o banală viroză respiratorie, dar din punct de vedere al statului, chiar dacă nu vrei să sperii oamenii, falsul sentiment de siguranță este, din punctul meu de vedere, chiar mai periculos decât sentimentul de stres, de panică. În România, puterea exemplului devine esențială. Dacă nu vreau să impun o lege prin puterea legii, o pot impune prin puterea exemplului. Pe mine m-a șocat felul în care politicul a confiscat complet comunicarea. Pur și simplu, au scos complet medicii, deoarece nu suportau niciun medic să fie mai credibil decât ei.” 

România, în așteptarea unui nou vaccin împotriva Covidului

Reamintim că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat  la Digi 24 că este foarte posibil ca, în luna octombrie, România să intre în posesia vaccinului anti-COVID-19, adaptat tulpinilor care circulă în prezent. De asemenea, Rafila a precizat că și persoanele care nu s-au vaccinat deloc până acum au posibilitatea de a face prima doză cu noul ser adaptat noilor variante de Covid-19.

„Cine dorește poate să-și facă. Nu vor exista restricții. Adică cine are 2 doze și dacă vrea să mai fac o doză cu vaccinul adaptat, se poate vaccina”, a explicat Rafila.

Ministrul recomandă românilor să își facă schema completă de vaccinuri înainte de a primi noul ser adaptat noilor variante, întrucât toate testele de până acum pe aceste noi tipuri de vaccinuri sunt făcute pe cei care au primit deja trei doze.

„E bine să-și facă 3 doze, pentru că schema completă considerată de vaccinare și studiile, toate de apropo de care studiază severitatea bolii, se referă la o schemă cu 3 doze. Toate studiile se referă la o schemă cu 3 doze, deci poate să-și facă acum doza a treia și doza a patra în toamnă. Cei care au deja 3 doze se pot vaccina cu doza a patra în toamnă dar asta nu înseamnă că cineva care a făcut 2 doze nu poate să opteze și pentru varianta noua a vaccinului în toamnă”, a spus el.

Vaccinul antigripal, pus la dispoziţie la începutul lunii octombrie

Alexandru Rafila a vorbit și despre vaccinarea antigrapală, explicând că există semne ca sezonul gripal din acest an să fie unul mai serios, „având în vedere monitorizarea din emisfera sudică”. În acest context, oficialul a precizat că vaccinul antigripal va fi la dispoziţie la începutul lunii octombrie, urmând să fie comandate 1,5 milioane de doze.

„Vaccinarea împotriva gripei, la categoriile la risc – înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu morbidităţi şi femeile gravide – se păstrează. Anul trecut, a fost o campanie care a avut mai puţin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus, a circulat mai puţin”, a conchis ministrul Rafila. 

Ministrul Sănătății, la Marius Tucă Show: „România are de plată 1,3 miliarde de euro pentru dozele achiziționate”

Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății și fost reprezentant al României la OMS, a vornit într-o ediție a emisiunii Marius Tucă Show, despre dozele de vaccin achitate de România în perioada pandemiei. La un simplu calcul, România are de plătit peste 1,3 miliarde de euro pentru cele 90 de milioane de doze de vaccin achiziționate, multe dintre ele nefolosite sau ajunge să expire prin depozite.

Dincolo de banii pe care țara noastră trebuie să-i achite, actualul ministru al Sănătății a ridicat în emisiunea lui Marius Tucă și o altă problemă: România nu mai are locuri de depozitare pentru tranșele viitoare de vaccin.

„M. Tucă: Care au fost calculele? Care este suma totală pe care România trebuie s-o achite pentru aceste 90 de milioane de doze?

A. Rafila: Probabil că depășește bine un miliard de euro. Probabil, 1,3 miliarde de euro. Până acum am plătit în jur de 400 de milioane de euro. Mai avem de plătit 900 de milioane de euro. Pentru toate tipurile de vaccin.”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului