EXCLUSIV | Doi sirieni bănuiți că finanțau terorismul cu bani furați din România sunt căutați de 20 de ani. Banii ajungeau în banca lui bin Laden

EXCLUSIV | Doi sirieni bănuiți că finanțau terorismul cu bani furați din România sunt căutați de 20 de ani. Banii ajungeau în banca lui bin Laden
Publicat: 24/10/2023, 07:00

Doi sirieni – care ar fi avut legături cu grupările teroriste din Orientul Mijlociu sunt căutați, de 20 de ani – de către autoritățile române. Deși au adus prejudicii grave statului, nu s-a reușit extrădarea lor, cu toate că Poliția i-a localizat pe amândoi. Peste 60 de milioane de euro din banii furați de la statul român ar fi ajuns direct în Orientul Mijlociu, dar și în conturile agenției din Paris a unei bănci controlate de familila lui Osama bin Laden.   

La începutul anilor 2000, o grupare formată 40 afaceriști arabi a fost destructurată după ce s-a dovedit  că, în perioada 1999 – 2003, evazioniștii au scos din țară peste 60 de milioane de dolari si câteva milioane de euro.

Gruparea era condusă de sirianul Omar Chama, iar anchetatorii au probat că, pe ștatele de plată ale acestuia erau funcționari bancari, vameși, inspectori de Fisc și angajați ai Registrului Comerțului, care ar fi protejat afacerile grupării.

Banii erau proveniți din economia subterană, care, în acea perioadă, funcționa din plin în România

După ce erau spălați banii erau scoși peste graniță și depuși în bănci din Siria, Liban, Emiratele Arabe Unite și Iordania.

Totodată, Omar Chama era și cămătar, în sensul că împrumuta cu bani arabii sau musulmanii din orice parte a lumii, cu o dobândă lunară de numai doi la sută.

Omar Chama și oamenii săi au fost prinși și reținuți de autoritățile române, însă sirianul a fost, în cele din urmă eliberat, pentru a fi cercetat, în continuare, în libertate. Bărbatul a profitat de situație și a dispărut fără urmă.

Abia în anul 2015, Tribunalul București l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Cinci ani mai târziu, în 2020, autoritățile române l-au localizat pe teritoriul Siriei, însă, în mod cel puțin ciudat, instanța de executare nu a propus Ministerului Justiției, nici până azi, formularea unei cereri de extrădare.

Legături cu familia lui Osama bin Laden

Un alt sirian asupra căruia a planat suspiciunea că ajută grupările teroriste a fost Ammar Nanaa. Acesta a fost acuzat că a devalizat Terom Iași.

Conform anchetatorilor, Nanaa Ammar, fostul administrator SC Terom SA, fratele său, Nanaa Hasan, fost acţionar majoritar al societăţii şi Nanah Ali au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ori pe care l-au sprijinit Viorica Zlate, fost director comercial, Ioan Viorel Vaidner , fost director general, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru, fost director economic, şi Mohamad Shawi.

Prin infracţiunile economice săvârşite aceştia au produs, potrivit DIICOT, un prejudiciu total patrimoniului SC. Terom SA şi implicit statului, prin AVAS, în valoare de 14.097.383 de lei.

Potrivit anchetatorilor, o parte din acești bani au fost schimbați în euro și trasferați, la Paris, în conturile unei bănci controlate de familia lui Osama bin Laden.

Ammar şi Hassan Nanaa au fost daţi în urmărire internaţională în 2005, după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă în lipsă.

Între timp, Ammar Nanaa a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare pentru constituirea unui grup organizat, delapidare și spălare de bani.

Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că Nanaa a fost arestat pe teritoriul Siriei în 2005, însă autoritățile din această țară au ignorat solicitările venite din partea Ministerului Justiției din România.

De altfel, potrivit MJ, cu toate că s-a solicitat „extrădarea numitului Nanaa Ammar la data de 25 iulie 2005 și s-au transmis reveniri privind stadiul soluționării cererii, până în prezent nu s-a primit niciun răspuns.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Donald Trump afirmă că Netanyahu ,,a fost criticat pe bună dreptate" pentru atacul din 7...
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se verifică banii românilor! Legea a fost adoptată marți, pe 30 Aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro