EXCLUSIV | Noi detalii din culisele afacerii prin care se vinde ”Perla Bucureștiului”, zonă ”verde” de peste 90.000 mp. Suma finală pentru care s-a ”bătut palma” cu compania miliardarului turc Mehmet Nazif Günal și termenele de plată

EXCLUSIV | Noi detalii din culisele afacerii prin care se vinde ”Perla Bucureștiului”, zonă ”verde” de peste 90.000 mp. Suma finală pentru care s-a ”bătut palma” cu compania miliardarului turc Mehmet Nazif Günal și termenele de plată
Publicat: 03/11/2022, 12:44
Actualizat: 03/11/2022, 15:04

Două terenuri intravilane cu o suprafață totală de peste 90.000 metri pătrați, aflate în zona Băneasa – pe Strada Gârlei nr. 1 C și 1 E -, care au au aparținut societății falimentare Dragon Medical Complex SA, urmează să intre în proprietatea unei companii din Turcia, Mapa Group, al cărei fondator și președinte este miliardarul Mehmet Nazif Günal. Este aceeași companie care a câștigat, împreună cu o firmă asociată, și contractul de peste 1 miliard de euro pentru construirea tronsonului 2 al Autostrăzii Sibiu Pitești.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, primele informații despre ”vânătoarea” declanșată de Mapa Group pentru a obține zona care este supranumită ”Perla Bucureștiului”, turcii făcând, inițial, o ofertă de 17 milioane de €, singura de altfel. Oferta ar fi fost transmisă prin Tufan Tuncer, ”omul din România” al miliardarului turc Mehmet Nazif Günal, au precizat sursele Gândul, acestea dezvăluind și că ”Perla Bucureștiului” i-ar fi atras ”atenția” și lui Neluțu Varga – patronul echipei de fotbal CFR Cluj.

Bunurile imobile ale societății falimentare Dragon Medical Complex SA au fost scoase la licitație, pentru vânzare ”în bloc”, prin negociere directă, de lichidatorul judiciar – pe data de 26 octombrie 2022 – fiind stabilit și prețul minim de 17 milioane de euro pentru cele două terenuri intravilane.

  • Teren intravilan în suprafață de 72.797 mp. din acte şi 72.796,98 mp. din măsurători, situat în Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1C, sector 1, nr. cad. 203942, înscris în Cartea Funciară nr. 203942 Bucureşti, sector 1, grevat de sarcini în favoarea OMV PETROM E&P BULGARIA SRL (fostă OMV PETROM GAS SRL).

  • Baza de agrement ”Băneasa” situată în Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1E, sector 1, constând în teren intravilan în suprafață de 22.030 mp. din acte şi 21.702,47 mp. din măsurători, cu construcții edificate pe acesta (C1- alei, platforme, drumuri – 4.395,38 mp., C2 – corp poartă -16,19 mp., C3 – terenuri sport – 3.041,41 mp., C4 – spațiu comercial şi de servicii – 1.472,90 mp., C5 – depozit subteran şi zona protecție sanitară – 255,00 mp., C6 -vila -68,16 mp., C7 – teren tenis – 569,91 mp., C8 – casuțe vacanță -162,70 mp., C9- debarcader – 503,88 mp.), grevat de sarcini în favoarea DGITL sector 1.

Potrivit Planului Urbanistic General (PUG), terenul de peste 70.000 metri pătrați figurează în zona V3a – baze de agrement, parcuri de distracții, poli de agrement și zona V4 – zona spațiilor verzi pentru protecția cursurilor de apă, iar miza este una uriașă, fiindcă turcii vor plăti 17 milioane € pe terenul “în verde”, însă dacă terenul ar fi construibil cu parametrii buni, valoarea ar sări, de 150 milioane €!

Gândul a intrat în posesia unor alte informații de ultimă oră despre această tranzacție și le prezintă în exclusivitate. Turcii și-au îmbunătățit ușor oferta inițială, iar ”Perla Bucureștiului” pare o afacere deja încheiată, asta cu condiția ca suma ofertată și termenele de plată să fie respectate.

”Perla Bucureștiului”, cumpărată de turcii de la Mapa Group

O singură ofertă înregistrată pentru ”Perla Bucureștiului”

Prin Sentința civila nr. 2861 din data de 31.07.2020, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Sectia a VII-a Civilă – s-a dispus deschiderea falimentului societății Dragon Medical Complex SA. Totodată, prin aceeași hotărâre, în cauza respectivă a fost numit și un lichidator judiciar, cele două terenuri intravilane care i-au ”atras” pe turcii de la Mapa Group fiind identificate în patrimonial societății aflate în procedura de faliment.

Pe data de 22 septembrie 2022 a avut loc Adunarea creditorilor, fiind întocmit și un Regulament de vânzare a bunurilor imobile care au aparținut Dragon Medical Complex SA. Ulterior, viitoare licitație a fost mediatizată prin intermediul mass-media, numai că – pe data de 26 octombrie 2022, ora 15.00 – atunci când urma să aibă loc desigilarea ofertelor, s-a constatat că exista doar una singură, oferta turcilor de la Mapa Group.

Potrivit regulamentului emis de lichidatorul judiciar, ”procedura de negociere va începe de la valoarea de 17.000.000 € exclusiv TVA, iar activele nu vor putea fi valorificate sub nivelul minim, adică suma de 17.000.000 € exclusiv TVA. Garanția de participare la ședința de negociere este de 500.000 EUR, indiferent de prețul la care se începe negocierea”.

Din informațiile obținute de Gândul, zona supranumită ”Perla Bucureștiului” ar fi fost dorită și de un alt ofertant, existând discuții preliminare în acest sens, numai că acestea nu s-au concretizat.

În consecință, oferta turcilor de la Mapa Group nu a fost contracarată, iar la finalul acestei prime ședințe s-a întocmit și un proces verbal, fiind stabilit un nou termen de negociere, respectiv data de 31 octombrie 2022, ora 12.00.

Turcii au ”plusat” cu 50.000 de euro pentru ”Perla Bucureștiului”: 17.100.000 € exclusiv TVA

A doua ședință de negociere, precizează sursele Gândul în exclusivitate, a pornit de la suma inițială oferită de compania din Turcia – 17.050.000 €, sumă care urma să fie achitată în 60 de zile.

Potrivit acelorași surse, ”turcii sunt foarte interesați de această zonă «verde» cu potential viitor uriaș”, astfel încât au ”plusat” și au oferit, finalmente, 17.100.000 € exclusiv TVA, iar ”procesul-verbal a fost încheiat la 12.15”.

”Suma de 17.100.000 € exclusiv TVA trebuie achitată în termen de 60 de zile. Totodată, câștigătorul trebuie să achite, până pe data de 14 noiembrie, și suma de 500.000 €, reprezentând o plată în avans”, au dezvăluit sursele Gândul.

Compania Mapa Group – fondată în 1976 – operează în Europa, Asia, Africa și America în construcții, ospitalitate, energie regenerabilă, aeroporturi și transport aerian. Fondatorul și președintele Mapa Group este omul de afaceri Mehmet Nazif Günal, considerat unul dintre cei mai de succes antreprenori și lideri de afaceri din Turcia. Mapa Group are peste 20.000 de angajați în întreaga lume, cu venituri anuale de peste 1,3 miliarde USD.

Fondatorul și președintele Mapa Group este omul de afaceri Mehmet Nazif Günal, considerat unul dintre cei mai de succes antreprenori și lideri de afaceri din Turcia

În 2020, revista Forbes a estimat averea lui Mehmet Nazif Günal la 1,6 miliarde de dolari.

Mapa Group și tronsonul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești: Contract de peste 1 miliard de euro

Mapa Group este compania care – într-o asociere cu o altă companie din Turcia, Cengiz Holding – a obținut, în 2021, contractual pentru lotul 2 al autostrăzii dintre Sibiu și Pitești, un tronson (în valoare de peste 1 miliard de euro) complicat pe care ar urma să fie construite 50 de poduri, 7 tuneluri și un eco-duct pentru animale.

Această asociere turcească Mapa Group – Cengiz Holding are la dispoziție – așa cum se specifică în caietul de sarcini -, 18 luni ca să proiecteze lucrarea. Șantierul propriu-zis va dura 50 de luni, iar tronsonul ar trebui finalizat în 2028.

Fondatorul companie Cengiz Holding – Mehmet Cengiz – se bucură de relații foarte strânse cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Omul de afaceri s-a îmbogățit prin câștigarea mai multor contracte majore de construcție în Turcia de când guvernul lui Erdogan a venit la putere în 2002, inclusiv pentru construirea și exploatarea aeroportului din Istanbul, care urmează să devină cel mai mare din lume dacă toate fazele de construcție vor fi finalizate.

Pentru cele două companii din Turcia – Mapa Group – Cengiz Holding -, construirea lotului 2 al autostrăzii dintre Sibiu și Pitești  reprezintă prima lucrare din România.


Citește și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele