Israelul a eliminat 20 – 30% din luptătorii Hamas. Wall Street Journal: ”Gruparea teroristă, departe de a fi ÎNVINSĂ”

Israelul a eliminat 20 – 30% din luptătorii Hamas. Wall Street Journal: ”Gruparea teroristă, departe de a fi ÎNVINSĂ”
Publicat: 21/01/2024, 15:42
Actualizat: 21/01/2024, 15:48

Potrivit Wall Street Journal, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au eliminat, de la declanșarea operațiunii militare din Fâșia Gaza – după masacrele din data de 7 octombrie 2023 – 20 – aproximativ 30% din luptătorii Hamas. Cu toate acestea, Hamas încă rezistă, iar momentul final al operațiunii israeliene nu poate fi, deocamdată, anticipat.

Înainte de războiul declanșat de atacurile teroriste din data de 7 octombrie 2023, gruparea Hamas ar fi numărat aproximativ 30.000 de luptători.

  • Săptămâna trecută, IDF a raportat că 9.000 dintre aceștia au fost uciși de forțele israeliene desfășurate în Fâșia Gaza.
  • În ciuda faptului că o mare parte din Gaza este în ruine, noile evaluări nu sunt optimiste și arată că gruparea teroristă este încă departe de a fi învinsă, notează WSJ.

Tacticile Hamas s-au schimbat de la începutul războiului, grupul terorist concentrându-și războiul de gherilă asupra unor grupuri mai mici și ascunzându-se în spatele capcanelor pe care le-au întins soldaților IDF.

Hamas are suficientă muniție și arme

Potrivit estimărilor SUA, Hamas are suficientă muniție și arme pentru a-i permite să continue să atace IDF în Gaza timp de mai multe luni. În plus, un raport clasificat al SUA ar arăta că, în încercarea de a-și restabili controlul, Hamas își reconstituie „forța de poliție” în orașul Gaza.

În plus, a mai notat WSJ, SUA estimează că aproximativ 10.500 până la 11.700 de teroriști au fost răniți și ar putea fi din nou pregătiți pentru luptă în curând. 

Totuși, IDF ar avea cifre ușor diferite și estimează că 16.000 de teroriști au fost răniți, dintre care jumătate sunt incapabili și nu se pot întoarce la luptă.

Supraviețuirea, obiectivul principal al Hamas

Oficialii israelieni au recunoscut ca obiectiv principal al Hamas „supraviețuirea”, în ciuda pierderilor pe care le-a suferit, se mai precizează în respectivul raport.

Aceste cifre survin pe fondul presiunii exercitte de SUA asupra Israelului, pentru a reduce amploarea operațiunilor din Fâșia Gaza și a obiectivului general al războiului – de la distrugerea completă a grupării teroriste până la eliminarea acesteia ca amenințare.

SUA au cerut, de asemenea, ca IDF să-și schimbe acțiunile, pentru a viza, în primul rând, conducerea grupării Hamas.

„Retragerea Israelului din Gaza, în 2005, păcatul originar care a permis grupării Hamas să crească”

Conduși de miniștrii Miri Regev, Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich, partenerii de coaliție de extremă dreapta ai lui Netanyahu s-au plâns că desfășurarea unei anchete interne, referitoare la eșecul serviciilor de informații israeliene de a preîntâmpina masacrul din 7 octombrie 2023 – în timp ce continuă luptele în Gaza – este inadecvată.

Mai mult, ar distrage atenția de la ceea ce ar trebui să fie adevăratul obiectiv al tuturor – câștigarea războiului.

Totuși, a precizat jurnalistul Dettmer de la Politico, furia lor s-a concentrat, în mare parte, pe includerea fostului ministru al Apărării – Shaul Mofaz, care a supravegheat retragerea israeliană din Gaza, în anul 2005 – în echipa de anchetă.

Ei văd retragerea Israelului din Gaza drept păcatul originar care a permis grupării Hamas să crească și să devină forța pe care o are acum, capabilă să lanseze atacuri devastatoare precum cele din 7 octombrie.

Ei doresc ca Israelul să anexeze o parte din Gaza sau chiar toată Gaza, discutând chiar și despre posibilitatea ca populația din Gaza să fie relocată «voluntar» în altă parte, inclusiv în RD Congo.

Conform planului lui Gallant (n.red. – ministrul Apărării din Israel), nu ar exista o preluare israeliană a Gazei – ceea ce i-a înfuriat pe naționaliștii religioși precum Smotrich. Cu toate acestea, IDF ar păstra controlul militar la granițe și ar avea dreptul de a organiza operațiuni militare în interiorul Gazei atunci când va considera necesar.

Locuitorii Gazei sunt palestinieni. Prin urmare, organele palestiniene vor fi la conducere, cu condiția să nu existe acțiuni ostile sau amenințări împotriva statului Israel, a transmis Gallant”, a amintit jurnalistul Jamie Dettmer.

Sursa foto – IDF


Citește și:

ANALIZĂ | Israel – Hamas, „RĂZBOIUL PROFILACTIC”: „O patrie evreiască alături de un stat palestinian radicalizat este un scenariu imposibil”

Ministrul israelian al Apărării: Suntem ATACAȚI pe 7 fronturi, cine acționează împotriva noastră e țintă potențială, nu există imunitate pentru nimeni

ANALIZĂ | S-au rupt BARIERELE care opreau războaiele: ”Nouă eră zguduie fundația pe care a stat lumea după Al Doilea Război Mondial”

MASACRUL „Tribe of Nova” | Un ofițer IDF s-a opus organizării festivalului atât de aproape de Gaza, pe 7 octombrie, dar nu a fost luat în seamă

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

Hamas amenință că nu va mai elibera OSTATICI decât dacă luptele din Fâșia Gaza încetează definitiv. Israel: „Nicio șansă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?