Klaus Iohannis participă la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Președintele a semnat în cartea de condoleanțe deschisă în memoria fostului suveran

Klaus Iohannis participă la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Președintele a semnat în cartea de condoleanțe deschisă în memoria fostului suveran
Sursa foto: Administrația Prezidențială
Publicat: 13/09/2022, 14:43
Actualizat: 13/09/2022, 15:13

Președintele României va participa lunea viitoare, 19 septembrie, la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey, Londra.

Anunțul privind participarea lui Klaus Iohannis la funeraliile regale a fost făcut de Administrația Prezidențială, marți, când Klaus Iohannis a și mers la reședința ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, aflată în cartierul Primăverii din Capitală, pentru a-și exprima oficial condoleanțele.

Programul ceremoniilor

La ceremonia din capitala Regatului Unit participă și Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort după cum a transmis, marți, Familia regală a României.

Klaus Iohannis a semnat, marți, de la 14:00, în cartea de condoleanțe deschisă în memoria Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Aceasta este găzduită de reședința ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, pe strada Armindenului nr.12 din București.

Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după ce s-a aflat sub supravegherea medicilor la Castelul Balmoral.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, pe 19 septembrie. Sicriul monarhului a fost luat de la Castelul Balmoral din Scoția, dus la Edinburgh, iar marți va fi dus la Londra, ca mai apoi să fie depus la Westminster Hall, începând de miercuri și până în dimineața înmormântării, care este organizată la biserica Westminster Abbey din Londra.

Legătura specială a actualului suveran cu România

Șeful statului scrisese în 8 septembrie, pe contul de Twitter, un mesaj de condoleațe, iar vineri, 9 septembrie, Palatul Cotroceni a anunțat că președintele României a transmis un mesaj de condoleanțe Majestății Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în urma trecerii în eternitate a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.

„În numele poporului român și al meu personal, doresc să transmit Majestății Voastre, întregii Familii Regale și poporului britanic condoleanțe și compasiune pentru dureroasa pierdere suferită. Majestatea Sa Regina a fost un lider excepțional, care și-a servit patria cu devotament și responsabilitate desăvârșită, reprezentând un simbol al stabilității și un veritabil reper moral pentru întreaga lume. Cele șapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a întregului Commonwealth rămân în istoria umanității drept un reper și inspirație pentru noi toți și generațiile viitoare”, a transmis în 9 septembrie președintele României Majestății Sale Regele Charles al III-lea.

Primirea Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales, la Palatul Cotroceni, în 25 mai 2022 / Sursa: Administrația Prezidențială

Actualul suveran al Regatului Unit a fost primit ultima oară la Palatul Cotroceni, în calitate de Prinț de Wales, în 25 mai 2022. Dincolo de detaliile inedite despre viața unui monarh care a așteptat până la vârsta de 73 de ani pentru a-și lua în primire succesiunea, Regele Charles al III-lea are o legătură specială cu România, pe care a declarat de mai multe ori că o consideră a doua lui casă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase