LIVE | Război în Ucraina, ziua 93: Volodimir Zelenski spune că acțiunile Rusiei în estul Ucrainei reflectă „o politică evidentă de genocid”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 93: Volodimir Zelenski spune că acțiunile Rusiei în estul Ucrainei reflectă „o politică evidentă de genocid”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27/05/2022, 08:00
Actualizat: 27/05/2022, 13:25

Este ziua 93 de lupte sângeroase în Ucraina. Forțele ruse își intensifică bombardarea zonelor din estul Ucrainei aflate încă sub control ucrainean. Oficialii ucraineni din est admit că apărarea lor este depășită. Mai mulți oficiali au spus că SUA se pregătește să ofere sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, care sunt acum cea mai mare solicitare din partea oficialilor ucraineni. Un pachet mai mare de asistență militară americană ar putea fi anunțat săptămâna viitoare, au spus aceștia. Nouă persoane au fost ucise și alte 19 au fost rănite joi la Harkov, pe fondul „bombardamentului puternic” al zonelor rezidențiale, potrivit unui oficial militar ucrainean. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acțiunile Rusiei în estul Ucrainei reflectă „o politică evidentă de genocid”.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 12:00 – Separatiștii pro-ruși din Donețk spun că au cucerit un important nod feroviar

Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman), în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, informează AFP, potrivit Agerpres.

Pe contul său de Telegran, statul-major al apărării teritoriale separatiste din Doneţk a anunţat că a „preluat controlul complet” asupra „Krasnîi Liman” (numele vechi al Lîman), cu sprijinul unităţilor militare ale regiunii separatiste Lugansk şi „sprijinul cu foc” din partea forţelor armate ruse.

Deocamdată, armata rusă nu a făcut niciun anunţ în acest sens, iar AFP nu a putut verifica aceste revendicări teritoriale din sursă independentă.

UPDATE ora 11:00 – 60% din casele din Severodonețk sunt distruse. Cel puțin 1.500 de morți sunt în oraș, spune liderul orașului

„60% din clădirile rezidențiale din Severodonețk au fost distruse, 85-90% din clădirile orașului sunt afectate și vor avea nevoie de reconstrucție majoră”, a spis Oleksandr Struk, liderul orașului

Potrivit acestuia, există cel puțin 1.500 de morți în oraș, transmite Nexta.


UPDATE ora 10:00 – Serghei Lavrov acuză Ucraina că refuză să poarte negocieri cu Moscova

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu dorește să negocieze cu autoritățile de la Moscova în privința unei eventuale încetări a conflictului.

UPDATE ora 09:00 – „Măcelarul Ceceniei”, avertisment sumbru: „Demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între 5 și 10 ani

General-colonelul Vladimir Șamanov, poreclit „măcelarul Ceceniei” chiar de către alți generali ruși, afirmă că „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între 5 și 10 ani.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:00 – VIDEO | Fostul bodyguard personal al lui Putin, numit în funcția de ministru (DOCUMENTAR)

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a promovat fostul bodyguard personal în funcția de ministru al Urgențelor în Rusia. Astfel, Alexander Kurenkov devine al șaselea bodyguard al președintelui Rusiei care a fost numit într-o poziție înaltă a Guvernului rus.

UPDATE ora 07:00 – Zelenski către Occident: „Nu vă mai jucați” cu Rusia, puneți capăt războiului

Președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să înceteze să se mai joace cu Rusia și să impună sancțiuni mai dure Moscovei pentru a pune capăt „războiului fără sens” din Ucraina, adăugând că țara sa va rămâne independentă, singura întrebare fiind cu ce preț, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Criticile lui Zelenski la adresa Occidentului s-au intensificat în ultimele zile, în timp ce Uniunea Europeană se îndreaptă încet spre un posibil embargou asupra petrolului rus, iar forțele ruse încearcă să încerce să încercuiască două orașe cheie din est, Sievierodonetsk și Lysychansk.

La trei luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia a renunțat la asaltul asupra capitalei Kiev și încearcă să consolideze controlul asupra regiunii industriale Donbas din estul țării, unde a susținut o revoltă separatistă începând din 2014.

Analiștii militari occidentali consideră că bătălia pentru Sievierodonetsk și Lysychansk reprezintă un potențial punct de cotitură în război, după o schimbare de momentum în favoarea Rusiei în urma capitulării garnizoanei ucrainene de la Mariupol, săptămâna trecută.

„Ucraina va fi întotdeauna un stat independent și nu se va rupe. Singura întrebare este ce preț va trebui să plătească poporul nostru pentru libertatea sa și ce preț va plăti Rusia pentru acest război fără sens împotriva noastră”, a declarat Zelenski într-un discurs susținut joi seara târziu.

„Evenimentele catastrofale în desfășurare ar putea fi încă oprite dacă lumea ar trata situația din Ucraina ca și cum s-ar confrunta cu aceeași situație, dacă puterile nu s-ar juca cu Rusia, ci ar face cu adevărat presiuni pentru a pune capăt războiului”, a continuat el.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 06:00 – Putin vrea dezvoltarea unei „mari asocieri eurasiatice”. Ce presupune proiectul „Eurasia Mare”

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi conturarea unei strategii de dezvoltare a unei „mari asocieri eurasiatice”, care să facă faţă noilor provocări internaţionale, cum ar fi acţiunile statelor occidentale împotriva ţărilor care au „politici independente”.

UPDATE ora 05:00 – Ce au pățit peste 100 de militari ruşi din Garda Naţională, după refuzul de a participa la „operațiunea militară specială” din Ucraina

Un tribunal militar rus din regiunea Kabardino-Balkaria (sud) a confirmat concedierea a 115 militari din Garda Națională, pentru că au refuzat să participe la invazia Ucrainei.

UPDATE ora 04:00 – Putin îi cere lui Draghi anularea sancţiunilor şi acuză Ucraina că blochează exporturile de cereale

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut joi, într-o conversaţie cu premierul Italiei, Mario Draghi, anularea sancţiunilor antiruse impuse de Occident şi a acuzat autorităţile ucrainene că nu acceptă culoare umanitare pentru exporturile de cereale pe Marea Neagră.

UPDATE ora 03:00 – American capturat de ruşi şi acuzat de spionaj, salvat din Ucraina după o misiune de 18 ore care a inclus și România

Kirillo Alexandrov, în vârstă de 27 de ani, un bărbat de origine americană din Michigan, se afla în locuinţa sa din apropiere din Herson atunci când forţele ruse au ocupat regiunea, la începutul lui martie. (Citește mai multe aici….)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului