LIVE TEXT | Război în Israel. Netanyahu semnalează că armata israeliană va interveni la un moment dat în Fâșia Gaza, pentru distrugerea grupului Hamas

LIVE TEXT | Război în Israel. Netanyahu semnalează că armata israeliană va interveni la un moment dat în Fâșia Gaza, pentru distrugerea grupului Hamas
Război Israel-Gaza / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/10/2023, 08:52
Actualizat: 25/10/2023, 22:25
Actualizări
21:58

Joe Biden cere Israelului să evite atacarea civililor

Președintele SUA, Joe Biden, a îndemnat, miercuri seară, armata israeliană să se asigure că nu atacă civili palestinieni.

”Israelul trebuie să aibă mare grijă, să se asigure că îi atacă doar pe cei implicați în acest război împotriva Israelului”, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a negat că ar fi cerut Israelului să amâne o intervenție terestră masivă în Fâșia Gaza.

21:55

Macron avertizează că o intervenție terestră masivă a armatei israeliene în Gaza ar fi ”o eroare”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat miercuri seară, în Egipt, că o intervenție terestră masivă a armatei israeliene în Fâșia Gaza ar fi ”o eroare”.

”O intervenție masivă, care ar pune în pericol viața populației civile, eu cred că ar fi o eroare din partea Israelului (…)”, a declarat Emmanuel Macron, în cursul vizitei în Egipt, unde a discutat cu președintele Abdel Fattah al-Sisi despre eforturile pentru evitarea escaladării confruntărilor militare dintre Israel și grupul Hamas.

20:54

Netanyahu: Armata israeliană va interveni la un moment dat în Fâșia Gaza

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că armata israeliană este pregătită pentru o invazie pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza, fără a oferi detalii operaționale. Liderul israelian a semnalat că obiectivele sunt distrugerea grupului Hamas și eliberarea ostaticilor. Netanyahu nu a oferit detalii despre momentul eventualei invazii și nici despre amploarea acesteia.

”Vom face Hamas să suporte tot prețul. Hamas este ca rețeaua ISIS (Stat Islamic/DAESH)”, a amenințat Netanyahu, înaintea unei ședințe de guvern.

20:27

Guvernul Israelului: Mai mult de jumătate dintre ostaticii deținuți de Hamas sunt cetățeni străini

Guvernul Israelului a anunțat, miercuri seară, că mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 220 de ostatici israelieni au și pașapoarte străine, din 25 de țări.

Sunt 138 de persoane care au alte naționalități în afară de cea israeliană, printre care se numără 54 de thailandezi, 15 argentinieni, 12 germani, 12 americani, șase francezi și șase ruși.

18:32

WSJ: Israelul amână operațiunile terestre în Fâșia Gaza, pentru a permite Statelor Unite să consolideze apărarea

Guvernul Israelului a acceptat, conform cotidianului The Wall Street Journal, cererea SUA de amânare a unei ofensive terestre în Fâșia Gaza până când armata americană va instala sisteme antibalistice suplimentare în Orientul Mijlociu.

Departamentul Apărării din SUA vrea să trimită sisteme antiaeriene și antibalistice la bazele militare americane din Irak, Siria, Kuwait, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în cadrul eforturilor de respingere a atacurilor cu rachete și drone.

De asemenea, Guvernul Israelului ține cont de eforturile umanitare din Fâșia Gaza și de acțiunile diplomatice pentru eliberarea ostaticilor deținuți de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.

18:25

VIDEO | IDF a împiedicat o celulă teroristă să intre în Israel

Israel a oprit o celulă teroristă care a încercat să se infiltreze pe teritoriul israelian în zona Zikim, anunță IDF.

Noi imagini publicate arată cum Forțele Armate Israeliene urmăresc teroriștii pe mare.

Soldații IDF au identificat cel puțin doi teroriști care au încercat să se infiltreze pe teritoriul israelian în zona Zikim.

Teroriștii au ieșit printr-un tunel situat pe coasta Fâșiei Gaza și au fost loviți de avioanele de luptă ale IDF și de soldații navali.

17:52

Israel reacționează la afirmațiile lui președintelui turc Recep Erdoğan / „Hamas = ISIS”

Ministerul Afacerilor Externe israelian a reacționat, printr-un comunicat de presă, la afirmațiile de miercuri ale președintelui turc Recep Erdoğan, referitoare la organizația Hamas.

Israelul respinge din toată inima cuvintele dure ale președintelui turc despre organizația teroristă Hamas, se arată în comunicat.

Președintele Recep Erdoğan a spus, în Marea Adunare Națională, că Turcia nu datorează nimic Israelului și a caracterizat Hamas drept „un grup de eliberare care luptă pentru a-și proteja pământul”.

În replică, Israelul a afirmat că Hamas este o organizație mai mare decât ISIS, care „ucide cu brutalitate și intenție bebeluși, copii, femei și bătrâni, ia civili ostatici și își folosește propriii oameni ca scuturi umane”.

Citește articolul aici. 

16:11

IDF a aflat cine este misteriosul purtător de cuvânt al Hamas

IDF a dezvăluit miercuri adevărata identitate a purtătorului de cuvânt al Hamas, cunoscut sub pseudonimul Abu Obaida, informează Israel National News.

Adevăratul nume al acestuia este Khazifa Kahloot, conform sursei citate.

IDF a publicat și o fotografie actualizată a purtătorului de cuvânt, care nu își arată niciodată chipul în videoclipurile organizației teroriste.

Abu Obaida apare în imagini purtând un keffyeh care îi acoperă fața. În 2014, instituțiile de presă israeliene au lansat o fotografie a lui Huzaifa Samir Abdullah al-Kahloot, depre care presupuneu că este purtătorul de cuvânt al Hamas. Însă, validitatea fotografiei și a numelui au fost negate de Brigăzile Al-Qassam. Un lider a spus atunci că Abu Obaida „nu apare și nu va apărea în presă” și că doar un număr mic de persoane știe cine este de fapt.

Citește articolul aici. 
15:36

Germania menține susținerea pentru Antonio Guterres

Guvernul Germaniei a anunțat, miercuri, că menține susținerea pentru secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

”Nu avem sentimentul că Antonio Guterres ar trebui să demisioneze”, a declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

15:06

VIDEO | Mărturia mamei unei tinere răpite de Hamas: Arată ca un film horror. Cred că o să mor

Romi Gonen a fost răpită, pe 7 octombrie, de la festivalul de muzică din Israel și este în prezent ținută ostatică în Fâșia Gaza. Mama sa a povestit ultimele conversații pe care le-a avut cu Romi, la telefon.

Romi are 23 de ani, a terminat serviciul militar în urmă cu doi ani, apoi a petrecut 7 ani în America de Sud. Pe 7 octombrie era la festivalul Nova. Când au început împușcăturile, Romi și-a sunat mama.

La ora 6.30 am primit un telefon de la ea. „Mamă, sunt mii de rachete aici, nu știu ce să fac. O mulțime de teroriști în zonă și trag în noi, fugim spre tufișuri”. La 10.15, am primit un telefon. „Mamă, sunt rănită, sângerez la braț. Arată ca un film horror. Cred că o să mor”. „Nu, Romi. Nu vei muri”. Ultimul lucru pe care mi l-a spus: „Alo? Mama?”, a povestit Mirav Gonen.

Citește articolul aici. 

15:02

Anunțul de ultimă oră al Israelului, după afirmațiile șefului ONU: „A sosit momentul să le dăm o lecţie”

Israelul i-a refuzat viza şefului ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, ca urmare a comentariilor făcute în Consiliul de Securitate al ONU de secretarul general António Guterres, a declarat miercuri ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, la postul de radio al armatei israeliene.

Erdan a menţionat că Israelul a început deja să adopte această politică şi că a refuzat să acorde viză Coordonatorului ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

(Citește continuarea articolului aici…)

Gilad Erdan / Sursa foto: Profimedia
Gilad Erdan / Sursa foto: Profimedia
14:38

„Pacea în regiune depinde de înființarea unui stat palestinian” / Recep Erdoğan cataloghează Hamas drept un „grup de eliberatori”

Recep Tayyip Erdoğan a vorbit la o reuniune a grupului parlamentarilor săi din Marea Adunare Națională a Turciei despre atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza, „opresiunea din Palestina” și despre Hamas, care este „un grup de eliberatori”. 

Președintele turc a spus că a anulat vizita pe care intenționa să o facă la Tel Aviv, menționând că Israelul a profitat de bunele intenții ale Turciei, transmite Hürriyet. Președintele Turciei a amintit și întâlnirea pe care a avut-o cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la New York, din septembrie.

I-am strâns mâna lui Netanyahu o dată în viață (n.r. în SUA). Aveam în plan să ne deplasăm în Israel, dar am anulat. Nu ne vom mai duce. Au abuzat de bunăvoința noastră. (…) Relațiile ar fi putut fi diferite, dar asta nu se va mai întâmpla, din păcate, a spus liderul turc, conform sursei citate.

Reacționând la atacurile Israelului asupra Gaza, Erdoğan a spus că „Israelul ucide copii” și că nu „putem permite niciodată ca acești copii să fie uciși”.

Israel, nu poți merge nicăieri cu această mentalitate. (…) Totul este de a stabili o lume justă. Nimeni nu poate dormi liniștit într-o lume în care părinții își țin în brațe trupurile copiilor. Este valabil și pentru fiecare țară în care nu există niciun obstacol. Este timpul să vorbim despre situația celor care au întors spatele adevărului prin acțiuni care nu se pot compara cu aceste masacre. A găsi scuze pentru atacuri este moștenirea Occidentului din istoria sa sângeroasă, a spus Erdoğan, într-o adresare directă către Israel.

Citește articolul aici. 

13:40

IDF prezintă un bilet găsit asupra teroriștilor / „Acest dușman este o boală fără leac”

Forțele Armate Israeliene au prezentat un bilet scris de mână despre care susțin că l-au găsit asupra unor teroriști. Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, l-a arătat în timpul unui interviu acordat rețelei de televiziune americane CBS.

În nota găsită asupra teroriștilor scrie:  Niciun alt tratament decât decapitarea.

Israel National News relatează că nota, găsită asupra unui membru Hamas, i-a fost înmânată înainte de atacul din 7 octombrie și era „un ordin de ucidere a evreilor” și încurajarea de a „decapita victimele și de a le smulge inimile și ficatul”.

Citește articolul aici. 

12:43

Un terorist Hamas și-a sunat familia pentru a se lăuda că a masacrat evrei: ”Mamă, fiul tău este un erou!”

O înregistrare audio șocantă a fost făcută publică de Armata Israeliană (IDF). Un terorist Hamas și-a sunat familia, lăudându-se că a ucis foarte mulți evrei.

Unul dintre teroriștii care au participat la atacurile din data de 7 octombrie, lansate asupra Israelului, este – la telefon – entuziast atunci când povestește familiei cum a ucis evrei ”cu propriile mâini”.

”Uitați-vă câți am ucis cu propriile mele mâini! Fiul vostru a ucis evrei! Mamă, fiul tău este un erou”, spune el, potrivit unei traduceri în limba engleză. (Continuarea AICI)

12:38

Şeful Hezbollah s-a întâlnit cu lideri din Hamas şi Jihadul Islamic, pentru a discuta despre ce trebuie să facă pentru „a obţine o victorie reală”

Șeful grupării militante Hezbollah din Liban s-a întâlnit cu șeful Jihadului Islamic palestinian Ziyad al-Nakhalah și cu liderul adjunct al Hamas Saleh al-Aruri.

Şeful Hezbollah din Liban s-a întâlnit cu liderii facţiunilor militante palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic, potrivit televiziunii al-Manar a Hezbollahului, care a precizat că aceşti aliaţi au evaluat ce trebuie să facă pentru „a obţine o victorie reală a rezistenţei” în Gaza, relatează Reuters.

(Citește continuarea AICI…)

Şeful Hezbollah s-a întâlnit cu lideri din Hamas şi Jihadul Islamic, pentru a discuta despre ce trebuie să facă pentru „a obţine o victorie reală”
Şeful Hezbollah s-a întâlnit cu lideri din Hamas şi Jihadul Islamic, pentru a discuta despre ce trebuie să facă pentru „a obţine o victorie reală”
11:00

IDF și Shin Beth anunță că l-au ucis pe Tissir Mubashir, unul dintre comandanții Hamas

Potrivit unui anunț de ultimă oră, armata israeliană (IDF) și Shin Beth – serviciul de securitate internă al Israelului – au reușit să îl descopere și să îl elimine pe pe Tissir Mubashir, unul dintre comandanții Hamas.

Conform informațiilor furnizate de The Jerusalem Post, Tissir Mubashir a fost ucis în orașul Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza.

De-a lungul timpului, mai notează sursa citată, Mubashir a condus ”atacuri criminale împotriva soldaților IDF și a cetățenilor israelieni”, inclusiv atacul asupra școlii pregătitoare Atzmona din martie 2002, în care cinci dintre elevi au fost uciși și mulți alții au fost răniți. (alte detalii AICI)

09:34

IDF susține că a efectuat peste noapte zeci de lovituri pe scară largă împotriva țintelor Hamas

Forțele de Apărare Israelului spun că au efectuat peste noapte zeci de lovituri aeriene în Fâșia Gaza, inclusiv împotriva tunelurilor Hamas, a centrelor de comandă, a locurilor de depozitare a armelor și a locurilor de lansare a rachetelor antitanc.

IDF susține că loviturile au vizat și camere de război, infrastructură și centre de comandă aparținând așa-numitului aparat operațional de urgență al Hamas.

Potrivit acestora, aparatul operațional de urgență al Hamas este responsabil pentru instituirea de blocade care împiedică palestinienii să evacueze din nordul Gazei spre sud.

08:53

Liderii mondiali încearcă acum să împiedice extinderea conflictului într-o regiune cheie pentru aprovizionarea cu energie la nivel mondial.

Preşedintele american Joe Biden şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, au vorbit la telefon marţi şi au convenit asupra unei diplomaţii mai ample „pentru a menţine stabilitatea în întreaga regiune şi a împiedica extinderea conflictului”, a declarat Casa Albă.

Războiul continuă în Israel. Un nou bilanț al războiului dintre Israel și Hamas indică aproape 5.800 de morți

Numai marți, au fost uciși 704 palestinieni, dintre care 305 copii, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza controlată de Hamas, un bilanţ despre care Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a declarat că este cel mai ridicat raportat într-o singură zi de la începutul conflictului, în urmă cu aproape trei săptămâni.

Rata deceselor copiilor din Gaza este „pur și simplu uluitoare”, a declarat directorul regional al UNICEF ​​pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, scrie The Guardian.

Adele Khodr a îndemnat ambele părți să convină asupra unei încetări imediate a focului și să permită ajutorul în enclavă. Oficialul UNICEF a spus că numărul victimelor copiilor reprezintă o „pată tot mai mare asupra conștiinței noastre colective”.

„Uciderea și mutilarea copiilor, răpirea copiilor, atacurile asupra spitalelor și școlilor și refuzul accesului umanitar constituie încălcări grave ale drepturilor copiilor. Chiar și războaiele au reguli. Civilii trebuie protejați – în special copiii – și trebuie depuse toate eforturile pentru a-i cruța în toate circumstanțele”, transmite UNICEF.

Organizația a transmis că 2.360 de copii au fost uciși în Gaza și 5.364 au fost răniți din cauza „atacurilor necruțătoare” de când conflictul a izbucnit.

Israelul a lansat loviturile asupra Fâşiei Gaza după ce militanţii Hamas au atacat oraşe din sudul Israelului la 7 octombrie, într-un raid care a ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Foto: Profimedia Images

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei