LIVE-UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 18 de război: 35 de oameni au murit, în urma unui atac al forțelor ruse lângă granița cu Polonia. Papa Francisc: „În numele lui Dumnezeu, opriți acest masacru”. Jurnalist american, ucis lângă Kiev

Publicat: 13/03/2022, 00:00
Actualizat: 13/03/2022, 22:40

Duminică se împlinesc 18 zile de la momentul în care Rusia a invadat teritoriul ucrainean. Armata ucraineană a anunțat că opt rachete rusești au fost lansate către o bază militară din Yavoriv, ​​​​în apropiere de granița cu Polonia. Aeroportul din apropierea orașului de vest Ivano-Frankivsk a fost și el lovit. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că 1.300 de militari ucraineni au murit în conflict până acum. Într-un nou discurs, el a afirmat că invadatorii ruși nu pot cuceri Ucraina, pentru că „nu au o asemenea putere”, nu au spirit, se bazează doar pe violență și sunt incapabili să facă viața normală.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Tot ce trebuie să știi duminică despre războiul din Ucraina

UPDATE 22:10 – Primarul din Irpin, Aleksandr Markuşin, a anunţat că nu mai permite accesul presei în oraş, din motive de siguranţă, după ce Brent Renaud, fost videojurnalist la New York Times, a fost ucis, duminică, în oraș. Un alt jurnalist şi un civil ucrainean au fost răniţi în timpul atacului.

UPDATE 20:40 – Un alt primar ucrainean ar fi fost răpit duminică de soldații ruși în sudul țării. Este vorba de edilul din Dniprorudne, din regiunea Zaporojie după ce, vineri, primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost ridicat de forțele ruse.

Oficialii ucraineni susțin că trupele ruse l-au răpit vineri după-amiază pe primarul Ivan Fedorov, după ce l-au acuzat în mod fals de terorism. BBC precizează însă că nu a reușit să confirme în mod independent acuzațiile, iar oficialii ruși încă nu au oferit un punct de vedere pe acest subiect.

UPDATE 20:10 – Președintele Klaus Iohannis anunță duminică, într-o postare pe Twitter, că a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a „asigurat de întreg sprijinul României pentru Ucraina”.

UPDATE 19:55 – Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor impune „consecințe adecvate” Rusiei, după uciderea jurnalistului american Brent Renaud.

Vestea morții jurnalistului a fost „șocantă și îngrozitoare”, a spus el, iar oficialii americani se vor consulta cu oficialii ucraineni pentru a stabili cum s-a produs decesul, relatează The Hill.

Celebrul jurnalist Brent Renaud, în vârstă de 51 de ani, de la The New York Times, a fost împușcat, duminică, de forțele ruse care au deschis focul asupra unei mașini în apropiere de Irpin, a spus șeful Poliției din zonă.

UPDATE ora 19:15 – Investigatorii croați au găsit rămăşiţe ale unei bombe aeriene în drona care s-a prăbuşit joi seara în sud-vestul Zagrebului, după ce a survolat spațiul aerian al României și Ungariei, a declarat duminică ministrul croat al Apărării, Mario Banozic.

El a precizat că este vorba despre un vehicul aerian fără pilot de fabricaţie sovietică, din anii 70, dar că încă nu este clar dacă a fost lansat de fortele armate ale Rusiei sau ale Ucrainei.

UPDATE 18:20 – Un pilot rus și-a spus părerea despre războiul din Ucraina, chiar în fața pasagerilor aflați la bordul aeronavei. Mesajul său a devenit viral.

„Războiul din Ucraina este o crimă și orice cetățean care gândește limpede o să mă susțină”, a spus pilotul, care a cerut încetarea conflictului, scrie The Independent.

Mesajul său a fost bine primit de pasageri, care l-au aplaudat și filmat, devenind omul zilei pe internet, după ce imaginile s-au viralizat.

UPDATE 17:05 – Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, susține că Lituania, stat membru NATO, va fi următoarea țară pe care Rusia dorește să o cucerească, dacă va reuși să câștige războiul din Ucrain. El spune că informațiile le are de la serviciile secrete .

UPDATE 14:55 – Corespondentul The New York Time, Brent Renaud, ucis în apropiere de Kiev

Celebrul jurnalist Brent Renaud, în vârstă de 51 de ani, de la The New York Times, a fost împușcat, duminică, de forțele ruse care au deschis focul asupra unei mașini în apropiere de Irpin, a spus șeful Poliției din zonă, citat de The Guardian.

Un alt jurnalist se afla cu el în acel moment și a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale după atac.

UPDATE 14:46 – Cât de mult a avansat Rusia pe teritoriul Ucrainei, în 18 zile de lupte sângeroase

BBC prezintă o hartă cu teritoriul asediat de forțele ruse, după 18 zile de la invadarea Ucrainei.

Sursa: BBC

UPDATE 14:30 – Aproape 125.000 de persoane au fost evacuate prin coridoarele umanitare ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproape 125.000 de persoane au fost evacuate din zonele de conflict prin coridoarele umanitare.

Într-un mesaj video transmis duminică, el a spus că prioritatea a fost Mariupol, unde 400.000 de oameni sunt captivi, iar resursele de apă și mâncare s-au epuizat, conform The Guardian. 

El a spus că un convoi cu ajutor umanitar se află la doar 80 km depărtare de orașul-port și ar putea ajunge la destinație în două ore.

UPDATE 14:00 – Peste 14.000 de persoane din 112 orașe au fost arestate în Rusia pentru că au participat la proteste împotriva invaziei Ucrainei, potrivit unui organism independent pentru drepturile omului din țară.


UPDATE 13:45 – Papa a spus că ucrainenii sunt masacrați și a cerut oprirea invaziei, în discursul său de duminică la Vatican.

Papa Francisc a spus mulțimii adunate în Piața Sf. Petru: „În numele lui Dumnezeu, să se audă strigătul oamenilor care suferă și să se oprească bombardamentele și atacurile.

Pentru numele lui Dumnezeu, vă rog, opriți acest masacru”, notează The Guardian.

Papa Francisc a adăugat că bombardamentele asupra spitalelor de copii și a țintelor civile sunt „barbare” și nu au „un motiv strategic valabil”.

UPDATE 13:30 – Ucraina discută cu Israel și Turcia ca potențiali mediatori în discuțiile de pace

O locație și un cadru pentru discuții sunt în curs de finalizare pentru negocierile cu Rusia, a declarat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak.

„Când se va rezolva, va avea loc o întâlnire. Cred că nu va dura mult până ajungem acolo”, a declarat el pentru televiziunea națională, potrivit Reuters.

UPDATE 13:22 – Un tren cu ajutorul căruia erau evacuați refugiaţi din Ucraina a fost atacat. Conductorul a fost ucis

Un tren cu ajutorul căruia erau evacuați refugiaţi din Ucraina a fost atacat de forțele ruse, iar conductorul a fost ucis, a anunțat compania națională de căi ferate a Ucrainei.

Trenul de pasageri se îndrepta spre preluarea refugiaților care erau evacuați din estul Ucrainei, potrivit BBC.

Conductorul a fost ucis și un alt angajat a fost transportat la spital cu răni. Trenul a fost atacat lângă stația Brusyn din regiunea Donețk, conform sursei citate.

UPDATE 12:43 – Bilanțul morților din atacul aerian asupra bazei militare de lângă Lviv a crescut la 35

Guvernatorul din Lviv a declarat că noul bilanț al deceselor rezultate în urma atacului cu rachetă asupra bazei Centrului Internațional de Menținere a Păcii și Securității a ajuns la 35.

Guvernatorul regional, Maksim Kozitski, a spus că numărul morților a crescut de la nouă la 35 și că 134 au fost răniți în urma atacurilor aeriene asupra bazei militare din Yavoriv, conform The Guardian.

UPDATE 12:40 – Primarul unui oraș din sudul Ucrainei a fost arestat de forțele ruse, potrivit ministrului de Externe al Ucrainei.

Dymtro Kuleba a spus că Yevhen Matveyev a fost „răpit” de forțele ruse.


Anunțul vine după ce primarul din Melitopol, Ivan Fyodorov, a fost arestat vineri de forțele ruse, orașul înregistrând lupte intense în ultimele zile.

UPDATE 12:16 – Un om a murit și mai mulți au fost răniți, după ce un microbuz care transporta refugiați din Ucraina s-a răsturnat pe o șosea din Italia

Autobuzul care transporta aproximativ 50 de ucraineni a părăsit partea carosabilă a unui drum din Italia. În urma impactului, un om a murit și alții au fost răniți, au anunțat pompierii italieni, citați de Reuters.

Accidentul a avut loc pe autostrada care leagă Cesena și Rimini, pe coasta de nord-est a Italiei. Imaginile postate de pompieri pe Twitter arată că autobuzul s-a răsturnat.

UPDATE 11:15 – În România există un buncăr antiatomic care oferă condiții de lux. Unde s-ar putea ascunde Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

În România există un buncăr antiatomic care oferă condiții de lux și este locul unde s-ar putea ascunde președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, dar și ceilalți membri ai guvernului. (Citește mai multe aici…)

UPDATE 10:50 – Anonymous, nou mesaj către ruşi: „Poporul Rusiei să se ridice împotriva lui Putin şi să-l înlăture de la putere”

Grupul de hackeri Anonymous a publicat un mesaj special conceput pentru a ajunge la cetățenii ruși, în care îi îndeamnă pe ruși să se ridice împotriva lui Putin și să-l înlăture de la putere.

UPDATE 10:21 – Nouă persoane au murit în atacul asupra bazei militare, din apropierea graniței cu Polonia – guvernator

Nouă persoane au fost ucise și 57 au fost rănite în atacul asupra unei baze militare din vestul Ucrainei, situată în apropierea graniței cu Polonia, a declarat guvernatorul regiunii Lviv.

Guvernatorul local susține că Rusia a tras 30 de rachete asupra centrului militar din Iavoriv, conform BBC.

UPDATE 09:30 – Armata ucraineană spune că forțele sale au capturat peste 12.000 de militari ruși, precum și 374 de tancuri, 1.226 de mașini de luptă blindate și 140 de sisteme de artilerie.

Pierderile sunt raportate a fi între 24 februarie și 13 martie, potrivit unei actualizări publicate de statul major al forțelor armate ucrainene, duminic, la ora locală 9 dimineața.

UPDATE 09:00 – Zelenski: Rusia încearcă să creeze noi „pseudo-republici” în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Rusia încearcă să creeze noi „pseudo-republici” în Ucraina pentru a distruge țara, dar a precizat că forțele ruse nu au nici puterea, nici spiritul pentru a cuceri țara pe care o conduce.

UPDATE 08:45 – Este posibil ca forțele ruse să fi lovit și o bază aeriană din Ivano-Frankivsk, duminică dimineața, potrivit primarului orașului, Ruslan Martsinkiv

„Conform informațiilor preliminare, exploziile de azi dimineață au fost de la un atac efectuat asupra aeroportului”, a spus Martsinkiv, îndemnându-i pe cei care locuiesc în apropierea aeroportului să se mute, transmite The Guardian.

&

UPDATE 08:00 – Lviv: Atacuri aeriene lansate asupra unei baze militare ucrainene situată în apropierea graniței cu Polonia

Un atac aerian a fost lansat asupra unei baze militare ucrainene din Iavoriv, în vestul țării, în apropiere de granița cu Polonia, a anunțat duminică administrația militară regională din Lviv, relatează Reuters.

„Ocupanții au lansat un atac aerian asupra Centrului internațional pentru menținerea păcii și securității. Potrivit datelor preliminare, au lansat opt rachete”, a precizat administrația într-un comunicat.

UPDATE 02:00 – Volodimir Zelenski a vorbit din nou cu Naftali Bennett despre un posibil summit cu Vladimir Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit din nou, sâmbătă seară, cu premierul Israelului, Naftali Bennett, despre un posibil summit la Ierusalim cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar oficiali israelieni au anunţat că liderul de la Kremlin analizează propunerea.

Conform Biroului premierului israelian, Naftali Bennett a avut o conversaţie de peste o oră, sâmbătă seară, cu Volodimir Zelenski, „despre modalităţile de oprire a confruntărilor militare în Ucraina şi despre eforturile Israelului în acest sens”, conform cotidianului The Times of Israel.

UPDATE 01:15 – Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „situația umanitară catastrofală”. Ministerul rus al Apărării susține că „naționaliștii” ucraineni minează zone rezidenţiale şi distrug infrastructuri cheie pentru evacuarea populației

Ministerul rus al Apărării a estimat sâmbătă că situaţia umanitară se degradează în Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă a forţelor Moscovei, şi că aceasta este „catastrofală” în unele oraşe, relatează Reuters, citând agențiile de presă ruse.

UPDATE 00:30 – Volodimir Zelenski vede un progres în negocierile ruso-ucrainene: Moscova nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă despre noua abordare, „fundamental diferită”, a Moscovei, în recentele convorbiri cu Kievul. El a afirmat că Rusia nu se mai mulţumeşte „doar să dea ultimatumuri”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun