Ministerul Sănătății verifică cele peste 500 de farmacii care vând medicamente care conțin oxicodonă și fentanyl. Care sunt suspiciunile

Ministerul Sănătății verifică cele peste 500 de farmacii care vând medicamente care conțin oxicodonă și fentanyl. Care sunt suspiciunile
Publicat: 25/09/2023, 18:50
Actualizat: 26/09/2023, 08:38

Peste 500 de farmacii din țară comercializează medicamente care conțin oxicodonă și fentanyl, iar acestea vor fi verificate de autorități pentru a se asigura că se respectă legislația în vigoare.

Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), continuă controalele în unitățile autorizate să deruleze activități cu medicamente stupefiante și psihotrope, au anunțat, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Potrivit instituției, colaborarea cu instituțiile abilitate în desfășurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonate.

Mii de comprimate capturate de DIICOT de la un farmacist

Verificările vin după ce un farmacist bucureștean, care acționa ca un veritabil traficant de droguri, a fost prins în flagrant de ofițerii DIICOT chiar lângă depozitul unui mare lanț de farmacii din România, într-o operațiune specială cu numele de cod „Himera”.

Pe 22 septembrie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Stenogramele interceptărilor DIICOT dezvăluie adevărata amploare a afacerii criminale.

Potrivit DIICOT, în perioada iulie 2022 – 21.09.2023, bărbatul a traficat şi deţinut în vederea comercializării mari cantităţi de droguri de risc şi mare risc, respectiv 13.000 comprimate ce conţin ca substanţă activă Fentanil, 868 comprimate ce conţin ca substanţă activă Oxicodonă, 817 plasturi cu eliberare prelungită ce conţin ca substanţă activă Fentanil, 3.243 fiole morfină, 3.250 comprimate morfină, 263 comprimate Codeină, 487 comprimate conţinând substanţă activă Alprazolam, precum şi 1.800 comprimate de Diazepam, Lorazepam, Bromazepam, Rivotril, medicamente ce reprezintă droguri de risc.

Ce verifică autoritățile

Inspectorii ANMDMR au început încă din data de 18 septembrie verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operațiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă.

Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează.

De asemenea, Ministerul Sănătății, în baza planului anual de inspecții, a demarat acțiuni de inspecție, anterior anchetei în cauză și care vor continua în perioada următoare. Tematica acestor inspecții va fi extinsă, în vederea asigurarii că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate.

„În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății, în colaborare cu ANMDMR și cu alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea reglementărilor mult mai stricte privind activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante”, se arată în comunicatul transmis.

Sursa foto: DIICOT

Citiți și:

Operațiunea „Himera”. Cum a fost prins FARMACISTUL traficant care vindea „pe sub mână” cele mai periculoase droguri – Oxicodonă și Fentanil

EXCLUSIV | Bărbatul misterios care îl droga pe Vlad Pascu, în copilărie. Ce a pățit ucigașul de la 2 Mai când era doar un băiețel nevinovat

Militari americani, anchetați pentru trafic de DROGURI. S-a dat ordin: razie în toate bazele SUA din țară!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului