UPDATE | Omul de afaceri Nelu Iordache, audiat într-un nou dosar de corupție, a părăsit sediul DNA

UPDATE | Omul de afaceri Nelu Iordache, audiat într-un nou dosar de corupție, a părăsit sediul DNA
Afaceristul Nelu Iordache. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 21/07/2021, 17:53
Actualizat: 21/07/2021, 18:16

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost preluat miercuri de procurorii DNA de pe Aeroportul Otopeni, de unde a fost dus la sediul instituției pentru audieri într-un nou dosar de corupție.

UPDATE – 17:50 – Nelu Iordache a ieșit, în urmă cu doar câteva minute, din sediul Direcției Naționale Anticorupție. Întrebat dacă, de-a lungul timpului, a dat mită vreunui judecător, acesta a răspuns: ”La nimeni”.

Totodată, omul de afaceri a spus că a plătit ”300 de lei pentru biletul de avion” și că era singur.

Întrebat dacă îi este teamă de ceea ce i s-ar putea întâmpla (n.red. – din punct de vedere juridic, în acest dosar), Nelu Iordache a declarat: ”Nu îmi este teamă de nimic”, precizând și că nu poate da niciun fel de declarații despre audierea sa la DNA.

UPDATE – 14:45 – Potrivit G4Media, omul de afaceri Nelu Iordache ar fi suspect de trafic de influență și dare de mită într-un dosar legat de achiziții publice. În momentul în care a fost preluat de către procurorii DIICOT, Nelu Iordache se afla într-un avion aparținând companiei Ryanair. Aeronava urma să decoleze – la ora 09.45 – de pe aeroportul Otopeni cu destinația Roma, Italia.

UPDATE – 12:25 – În jurul prânzului, omul de afaceri Nelu Iordache a fost dus de procurori, încătușat, la sediul DNA (imagini în exclusivitate AICI).

Procurorii i-au adus la cunoștință acuzațiile din noul dosar și au început audierea acestuia, potrivit G4Media.ro, care citează unele surse judiciare.

Omul de afaceri numai ce ajunsese în România, unde a fost așteptat de procurori. La ultimul termen dintr-un alt dosar de corupție, avocatul lui Nelu Iordache a declarat că acesta se afla în Italia.

Nelu Iordache a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare în martie

Nelu Iordache a fost condamnat în luna martie de Tribunalul București  la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare. Sentința nu este definitivă.

Condamnarea este în dosarul în care DNA l-a acuzat că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare. Astfel, omul de afaceri a prejudiciat statul român cu 2 milioane euro.

Nelu Iordache a fost condamnat la 11 ani de încisoare pentru evaziune fiscală. De asemenea, a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru delapidare. Totdată, omul de afaceri mai avea o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare primită într-un alt dosar. Astfel, acesta ar avea de executat o pedeapsă totală de 12 ani și 6 luni de închisoare.

Și compania SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian) este obligată să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Instanţa i-a obligat pe Iordache, Ali Imad şi Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalităţi, majorări).

Nelu Iordache trebuie să plătească suma de 481.310 lei firmei Bata Sky Imobiliare SA.

Instanța a desființat și mai multe înscrisuri. Printre acestea se regăsește un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu şi Bata Sky în valoare de 11 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase