Operațiunea El Matador și dedesubturile anchetei. Ce vorbeau între ei membrii rețelei, cum s-au dat de gol traficanții de cocaină columbiană și cum au fost prinși în laboratorul clandestin de la Zece Hotare

Operațiunea El Matador și dedesubturile anchetei. Ce vorbeau între ei membrii rețelei, cum s-au dat de gol traficanții de cocaină columbiană și cum au fost prinși în laboratorul clandestin de la Zece Hotare
Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Operațiunea declanșată la nivelul DIICOT-DCCO prin care au fost prinși cei cinci membri ai grupării care a adus în țară cocaina disimulată în pungi cu cafea a primit numele „El Matador”, având în vedere implicarea în grup a celor doi columbieni chimiști. Aceștia erau de bază în grupul organizat  al dealerilor de droguri pentru că știau rețeta secretă a extracției cocainei din amestecul cu cafea. Cei doi columbieni, Salazar Ladino Daniel Stiven și Marin Ospitia Orlando, zis Paco, aveau legături vechi cu cartelurile Norte del Valle și Clan del Golfo, grup paramilitar, care deține puterea în lumea traficanților de droguri columbieni.

Din referatul trimis de procurori instanței cu propunerea de arestare a celor cinci membri ai grupării care a creat primul laborator clandestin din România de extragere a cocainei, document obținut de Gândul, reiese că dosarul a fost înregistrat pe 6 iunie 2022 la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Secția de combatere a traficului de droguri, după sesizarea din oficiu din 3 iunie a Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) – Serviciul Antidrog din Poliția Română. Procuror de caz  este fostul adjunct al DIICOT Oana Schmidt-Hăineală.

În urma investigațiilor s-a stabilit faptul că Strelciuc Mihai, zis Miță, este asociat unei rețele de narcotraficanți cu ramificații internaționale, formată din cetățeni columbieni, israelieni, spanioli (…) Drogurile destinate pieței din România sunt distribuite cu preponderență în orașe precum București, Timișoara, Arad, Constanța, unor persoane de încredere ce asigură o bună conspirativitate a acestor activități infracționale“.

Referatul DIICOT cu propunerea de arestare

Modul de operare. Îngrijorarea capilor rețelei că traficul de droguri pe litoral “este mort”

Încă de la începutul lunii iunie 2022, rețeaua a fost inițiată și constituită de Mihai Strelciuc și Emilian Dorel Silaghi, zis Sisi, împreună cu afaceristul israelian Selouk Simon Shimon, la care au aderat columbienii Salazar și Marin Ospitia. Între Strelciuc și Silaghi exista o relație personală mai veche, iar Silaghi era apropiat de israelian.

Rețeaua formată a fost sub continua supraveghere a autorităților, prin mandate emise de Tribunalul București, din discuțiile dintre membrii grupării reieșind întreaga modalitate prin care aceștia au organizat, prin conexiune cu mediile narcotraficanților din America de Sud, transportul de cocaină în România, “prin disimularea drogurilor în mărfuri aparent legale”, și au înființat un laborator de extracție a cocainei în România.

Membrii rețelei au vorbit între ei, aparent cifrat, dar cu elemente ce au condus la descifrarea pașilor pe care îi făceau pentru a se asigura că transportul va ajunge în țară, au stabilit traseele și apoi modul în care cocaina trebuia să fie extrasă, pentru asta fiind nevoie de organizarea unui laborator clandestin.

Strelciuc și israelianul Selouk erau îngrijorați că vânzarea de droguri pe litoral nu merge bine. În una dintre convorbirile telefonice, Strelciuc și israelianul își exprimă îngrijorarea față de traficul de droguri care a scăzut pe litoral și dau de gol personaje prinse în rețeaua relațională pentru a face rost de diverse documente, cum ar fi eliberarea mai rapidă a unui pașaport.

Strelciuc Mihai: Și la mare, e totul mort aici.

Selouk Simon Shimon: Foar… Frate, trebuie să facem ceva, neapărat. Și eu mor, și tu, toți suntem morți.
Strelciuc: Da.

Selouk: Dacă nu facem ceva, nu știu…eu îți spun ție, fac rost de bani, mergem la bulangiu și prindem pe asta. (n.i.- neinteligibil) Și tu nu ai, tot nu ai pașaport.
Strelciuc: N-am pașaport. Eu pe 27, pe 27 am programare la Sălaj. Ca să vezi și tu! Nu e, unicu e Ion care rezolvă (n.i.-neinteligibil) repede cu (n.i.-neinteligibil)

Selouk: Frate….Mihai!
Strelciuc: Mihai, da!

Selouk: Ascultă pe mine. Eu …cum se spune, am făcut acolo treabă care nu există așa ceva. (…) Dar până atunci trebuie să rezist…rezistăm, ai înțeles? Până să intre banii!”, potrivit unor fragmente din stenograma discuției inițiate de la un post telefonic localizat în Constanța, la data de 13 iunie.

Din convorbirile membrilor rețelei a reieșit și modul în care aceștia au făcut rost de bani, dar și de substanțele chimice de care aveau nevoie pentru ca cei doi columbieni chimiști să extragă cocaina amestecată în cafea.

Astfel, în 5 iulie, la ora 09:19, Selouk a discutat cu o femeie de la o firmă, pe care a întrebat-o dacă poate achiziționa de la ei acid sulfuric. I s-a spus că firma nu vinde pentru persoane fizice, ci doar pentru persoane juridice și în niciun caz nu pot trimite marfa prin curier, însă israelianul a insistat spunând că el este persoană juridică și că îi trebuie și acid clorhidric.

Selouk: Și vreau și acid clorhidric.
Doamna: Acid clorhidric.

Selouk: Da. 37%.
Doamna: Da, nu știu, întrebăm. Având în vedere că nu sunteți firmă de profil… nu știu dacă vă putem da… dar, întreb. Da?

Selouk: Întreabă te rog și suna-mă înapoi”, potrivit unui fragment din stenograma discuției telefonice din 5 iulie.

Columbienii, aduși cu mașina la Vama Borș de un ungur

Din referatul procurorilor DIICOT reiese toată cronologia faptelor. În data de 1 iulie, Strelciuc și Silaghi au ieșit din România prin Vama Borș, către Ungaria, cu un autoturism Volkswagen Bora înregistrat în Bihor. După două ore, la Vama Borș 2, pe sensul de intrare în țară s-a prezentat Strelciuc, ca pasager într-o mașină înregistrată în Ungaria, condusă de cetățeanul maghiar Tesler Mihaly Csaba. În acest autoturism se aflau și cei doi columbieni. Ei le-au spus autorităților vamale că vin din Praga, iar Strelciuc a declarat în fals că vine de la Viena. În aceeași zi, Silaghi s-a întors în țară neînsoțit.

“La intrarea pe teritoriul României, cetățenii columbieni mai sus menționați aveau în bagaje, ambalată în ambalaje de cafea și amestecată în cafea, cocaina solicitată de numiți Strelciuc Mihai, zis Miță, și Silaghi Emilian Dorel, zis Sisi”, au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

În aceeași zi, columbienii au fost duși de Strelciuc la Oradea, unde românul locuia fără forme legale. Până la urmă, după mai multe telefoane, au reușit să facă rost de substanțele chimice care le trebuiau, mințind că le trebuie acid sulfuric și amoniac pentru a curăța o piscină.

Ustensilele de care aveau nevoie le-au cumpărat de la un magazin de mase plastice și instrumente de grădinărit, inclusiv trei cozi din lemn, “posibil utilizate pentru mixarea substanțelor chimice “.

Prinși la cabana Zece Hotare în plină activitate de extragere a cocainei

Conform referatului aflat la instanță, membrii grupării au luat legătura cu proprietarul cabanei la care au făcut laboratorul clandestin pentru extragerea cocainei disimulate în cafea. Proprietarului cabanei Zece Hotare i-au spus că vor să o închirieze pentru relaxare. Din datele de ultimă oră pe care le deținem, audierea acestuia va fi făcută de polițiștii de la Brigada Antidrog din Oradea, delegați de procuror să lucreze la caz.

“În perioada 07.07.2022-10.07.2022, cei patru membri ai grupării infracționale organizate s-au relocat la adresa din Șuncuiuș, sat Zece Hotare, la cabana «Zece Hotare», unde au demarat, folosind substanțele chimice achiziționate deja, procesul de extragere a cocainei. Selouk era sunat ori de câte ori aveau nevoie de ajutor pentru furnizarea de substanțe“, potrivit procurorilor DIICOT.

Percheziția la cabană a avut loc pe 7 iulie, în baza mandatului emis de Tribunalul București, în dosarul 18236/3/2022. Acolo, au fost surprinși în plină activitate infracțională cei doi români și cei doi columbieni.

La această oră, cei cinci membri ai grupului de traficanți de cocaină sunt arestați, după ce procurorii au cerut această măsură preventivă motivând, printre altele, pericolul concret pentru ordinea publică și pericolul social deosebit de ridicat. Valoarea cocainei depistate se ridică la aproape 200.000 de euro.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...