Personalități ale Rusiei, declarație împotriva ”Partidului Războiului” de la Kremlin: ”Acțiunile nebunești ale conducerii politice a țării”

Personalități ale Rusiei, declarație împotriva ”Partidului Războiului” de la Kremlin: ”Acțiunile nebunești ale conducerii politice a țării”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 04/02/2022, 11:34
Actualizat: 04/02/2022, 12:05

Zeci de personalități ale Rusiei, din diferite domenii, au semnat o scrisoare deschisă, inițiată de Lev Ponomarev – activist pentru drepturile omului -, prin care își exprimă dezamăgirea față de politica externă promovată la Kremlin. Semnatarii acestei scrisori sunt de părere că toți cetățenii Rusiei de azi s-au transformat în ”ostatici ai aventurismului criminal” care trăiesc în incertitudine, cu toate că nimeni nu le cere părerea.

Disidenți, actori, scriitori, cântăreți, jurnaliști și politicieni liberali s-au alăturat acestui demers, considerând că e eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia ar fi o greșeală cu efecte negative incomensurabile. În aceste zile, afirmă semnatarii declarației, tensiunea nu scade, ci – dimpotrivă – crește, numai că opinia publică din Rusia nu este chemată să își spună părerea.

Scrisoarea deschisă este adresată, în mod evident, lui Vladimir Putin, liderului de la Kremlin reamintindu-i-se că povara unui război cu Ucraina sau cu Occidentul va fi purtată pe umeri de cetățenii ruși. Or, în acest context, autoritățile nu au dreptul de a se juca cu destinele oamenilor.

”Fluxul de informații alarmante despre o posibilă invazie rusă a Ucrainei se intensifică. Există rapoarte privind recrutarea intensivă de mercenari în Rusia și transferul de combustibil și echipamente militare pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina. Ca răspuns, Ucraina se înarmează intens, NATO trimite forțe suplimentare în Europa de Est. Tensiunea nu scade, ci dimpotrivă, nu face decât să crească.

Cetăţenii Rusiei devin de fapt ostatici ai aventurismului criminal, care transformă linia politicii externe a Rusiei. Ei nu numai că trăiesc în incertitudine – dacă va începe un mare război, dar observă și o creștere bruscă a prețurilor și o scădere a monedei naționale. Au nevoie rușii de o astfel de politică? Vor ei război și sunt gata să-i poarte povara? Au dat autorităţilor dreptul de a juca un asemenea joc cu destinele lor?

Dar nimeni nu întreabă cetățenii Rusiei. Nu există discuții publice. La televiziunea de stat este prezentat un singur punct de vedere și acesta este punctul de vedere al susținătorilor războiului. De acolo se aud amenințări militare directe, se emană agresiune și ură față de Ucraina, America și țările occidentale. Dar cel mai periculos lucru este că războiul este prezentat ca un curs acceptabil și inevitabil al evenimentelor. Oamenii încearcă să înșele, să corupă, să le impună ideea unui război sfânt cu Occidentul în loc să dezvolte țara și să ridice nivelul de trai al cetățenilor săi. Nu se discută chestiunea prețului, dar oamenii obișnuiți vor trebui să plătească acest preț – un preț uriaș și sângeros”, se precizează în această declarație comună. 

”Noi, cetățeni responsabili ai Rusiei și patrioți ai țării noastre, facem apel la conducerea politică a Rusiei și aruncăm o provocare deschisă și publică la adresa Partidului Război, care a fost format în cadrul guvernului. Exprimăm punctul de vedere al acelei părți a societății ruse care urăște războiul și consideră o crimă chiar și utilizarea unei amenințări militare și a stilului criminal în retorica de politică externă”

Înșelați și folosiți oamenii, iar noi le spunem adevărul. Vorbim în numele Rusiei, și nu în numele dumneavoastră…”

Semnatarii declarației spun că urăsc războiul, în timp ce autoritățile – Vladimir Putin fiind vizat – susțin că este ”acceptabil”. Numai că viețile oamenilor sunt inserate într-un ”joc politic”, fiind ”înșelați și folosiți”.

Personalitățile care s-au alăturat demersului inițiat de activistul Lev Ponomarev – intitulat ”Dacă nu ar fi fost război” – susțin că ei vorbesc în numele Rusiei, iar Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și Occidentul.

”Urâm războiul și tu crezi că este acceptabil. Noi susținem pacea și prosperitatea pentru toți cetățenii Rusiei, iar tu le pui viețile și destinele în joc în jocul tău politic. Înșelați și folosiți oamenii, iar noi le spunem adevărul. Vorbim în numele Rusiei, și nu în numele dumneavoastră, pentru că popoarele Rusiei, după ce au pierdut milioane de oameni în războaiele din trecut, de multe decenii trăiesc după proverbul «dacă nu ar fi fost război». Ai uitat de asta?

Poziția noastră este extrem de simplă: Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și Occidentul. Nimeni nu ne amenință, nimeni nu ne atacă. O politică bazată pe promovarea ideii unui astfel de război este imorală, iresponsabilă și criminală și nu poate fi realizată în numele popoarelor Rusiei. Un astfel de război nu poate avea scopuri nici legitime, nici morale. Diplomația țării nu poate lua altă poziție decât respingerea categorică a unui asemenea război. Războiul nu numai că nu corespunde intereselor Rusiei, dar este și o amenințare la adresa însăși existenței sale”, mai transmit semnatarii acestei scrisori deschise.

Acțiunile nebunești ale conducerii politice a țării, împingându-ne în acest punct, vor duce inevitabil la formarea unei mișcări de masă anti-război în Rusia. Fiecare dintre noi devine în mod natural o parte a ei. Vom face tot posibilul pentru a preveni și, dacă este necesar, pentru a opri războiul”


Citește și:

Zece canale mass-media din Rusia, somate să șteargă investigațiile realizate de echipa lui Navalnîi: ”Distribuire de conținut care aparține unei organizații extremiste”

Kremlin: ”Vladimir Putin va răspunde SUA și NATO când va considera că este necesar”

Vladimir Putin, nemulțumit de răspunsurile SUA și NATO: ”A fost ignorată problema centrală. Nu au ținut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei”

Șeful diplomației ruse, noi acuzații la adresa SUA: ”Angajamentele adoptate în OSCE sunt privite exclusiv ca un «meniu». Aleg doar ceea ce este «gustos» pentru ei”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Care sunt singurele ființe care ar supraviețui dacă Pământul s-ar confrunta cu o catastrofă.
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
×