Personalități ale Rusiei, declarație împotriva ”Partidului Războiului” de la Kremlin: ”Acțiunile nebunești ale conducerii politice a țării”

Personalități ale Rusiei, declarație împotriva ”Partidului Războiului” de la Kremlin: ”Acțiunile nebunești ale conducerii politice a țării”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 04/02/2022, 11:34
Actualizat: 04/02/2022, 12:05

Zeci de personalități ale Rusiei, din diferite domenii, au semnat o scrisoare deschisă, inițiată de Lev Ponomarev – activist pentru drepturile omului -, prin care își exprimă dezamăgirea față de politica externă promovată la Kremlin. Semnatarii acestei scrisori sunt de părere că toți cetățenii Rusiei de azi s-au transformat în ”ostatici ai aventurismului criminal” care trăiesc în incertitudine, cu toate că nimeni nu le cere părerea.

Disidenți, actori, scriitori, cântăreți, jurnaliști și politicieni liberali s-au alăturat acestui demers, considerând că e eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia ar fi o greșeală cu efecte negative incomensurabile. În aceste zile, afirmă semnatarii declarației, tensiunea nu scade, ci – dimpotrivă – crește, numai că opinia publică din Rusia nu este chemată să își spună părerea.

Scrisoarea deschisă este adresată, în mod evident, lui Vladimir Putin, liderului de la Kremlin reamintindu-i-se că povara unui război cu Ucraina sau cu Occidentul va fi purtată pe umeri de cetățenii ruși. Or, în acest context, autoritățile nu au dreptul de a se juca cu destinele oamenilor.

”Fluxul de informații alarmante despre o posibilă invazie rusă a Ucrainei se intensifică. Există rapoarte privind recrutarea intensivă de mercenari în Rusia și transferul de combustibil și echipamente militare pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina. Ca răspuns, Ucraina se înarmează intens, NATO trimite forțe suplimentare în Europa de Est. Tensiunea nu scade, ci dimpotrivă, nu face decât să crească.

Cetăţenii Rusiei devin de fapt ostatici ai aventurismului criminal, care transformă linia politicii externe a Rusiei. Ei nu numai că trăiesc în incertitudine – dacă va începe un mare război, dar observă și o creștere bruscă a prețurilor și o scădere a monedei naționale. Au nevoie rușii de o astfel de politică? Vor ei război și sunt gata să-i poarte povara? Au dat autorităţilor dreptul de a juca un asemenea joc cu destinele lor?

Dar nimeni nu întreabă cetățenii Rusiei. Nu există discuții publice. La televiziunea de stat este prezentat un singur punct de vedere și acesta este punctul de vedere al susținătorilor războiului. De acolo se aud amenințări militare directe, se emană agresiune și ură față de Ucraina, America și țările occidentale. Dar cel mai periculos lucru este că războiul este prezentat ca un curs acceptabil și inevitabil al evenimentelor. Oamenii încearcă să înșele, să corupă, să le impună ideea unui război sfânt cu Occidentul în loc să dezvolte țara și să ridice nivelul de trai al cetățenilor săi. Nu se discută chestiunea prețului, dar oamenii obișnuiți vor trebui să plătească acest preț – un preț uriaș și sângeros”, se precizează în această declarație comună. 

”Noi, cetățeni responsabili ai Rusiei și patrioți ai țării noastre, facem apel la conducerea politică a Rusiei și aruncăm o provocare deschisă și publică la adresa Partidului Război, care a fost format în cadrul guvernului. Exprimăm punctul de vedere al acelei părți a societății ruse care urăște războiul și consideră o crimă chiar și utilizarea unei amenințări militare și a stilului criminal în retorica de politică externă”

Înșelați și folosiți oamenii, iar noi le spunem adevărul. Vorbim în numele Rusiei, și nu în numele dumneavoastră…”

Semnatarii declarației spun că urăsc războiul, în timp ce autoritățile – Vladimir Putin fiind vizat – susțin că este ”acceptabil”. Numai că viețile oamenilor sunt inserate într-un ”joc politic”, fiind ”înșelați și folosiți”.

Personalitățile care s-au alăturat demersului inițiat de activistul Lev Ponomarev – intitulat ”Dacă nu ar fi fost război” – susțin că ei vorbesc în numele Rusiei, iar Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și Occidentul.

”Urâm războiul și tu crezi că este acceptabil. Noi susținem pacea și prosperitatea pentru toți cetățenii Rusiei, iar tu le pui viețile și destinele în joc în jocul tău politic. Înșelați și folosiți oamenii, iar noi le spunem adevărul. Vorbim în numele Rusiei, și nu în numele dumneavoastră, pentru că popoarele Rusiei, după ce au pierdut milioane de oameni în războaiele din trecut, de multe decenii trăiesc după proverbul «dacă nu ar fi fost război». Ai uitat de asta?

Poziția noastră este extrem de simplă: Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și Occidentul. Nimeni nu ne amenință, nimeni nu ne atacă. O politică bazată pe promovarea ideii unui astfel de război este imorală, iresponsabilă și criminală și nu poate fi realizată în numele popoarelor Rusiei. Un astfel de război nu poate avea scopuri nici legitime, nici morale. Diplomația țării nu poate lua altă poziție decât respingerea categorică a unui asemenea război. Războiul nu numai că nu corespunde intereselor Rusiei, dar este și o amenințare la adresa însăși existenței sale”, mai transmit semnatarii acestei scrisori deschise.

Acțiunile nebunești ale conducerii politice a țării, împingându-ne în acest punct, vor duce inevitabil la formarea unei mișcări de masă anti-război în Rusia. Fiecare dintre noi devine în mod natural o parte a ei. Vom face tot posibilul pentru a preveni și, dacă este necesar, pentru a opri războiul”


Citește și:

Zece canale mass-media din Rusia, somate să șteargă investigațiile realizate de echipa lui Navalnîi: ”Distribuire de conținut care aparține unei organizații extremiste”

Kremlin: ”Vladimir Putin va răspunde SUA și NATO când va considera că este necesar”

Vladimir Putin, nemulțumit de răspunsurile SUA și NATO: ”A fost ignorată problema centrală. Nu au ținut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei”

Șeful diplomației ruse, noi acuzații la adresa SUA: ”Angajamentele adoptate în OSCE sunt privite exclusiv ca un «meniu». Aleg doar ceea ce este «gustos» pentru ei”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete