Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: ”Ceea ce face Rusia la adresa Ucrainei este inacceptabil în Europa secolului 21”

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: ”Ceea ce face Rusia la adresa Ucrainei este inacceptabil în Europa secolului 21”
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO | Foto - Mediafax
Publicat: 31/01/2022, 15:01
Actualizat: 31/01/2022, 15:04

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, avertizează că Rusia va plăti ”un preț sever” în cazul în care ar invada Ucraina.

Analizând situația extrem de complicată de la granița dintre Ucraina și Rusia, Mircea Geoană consideră, totuși, că Moscova ar putea reveni la masa negocierilor, chiar dacă primele discuții din cadrul Consiliului NATO-Rusia nu au avut ca rezultat o detensionare a crizei. 

În același timp, secretarul general adjunct al NATO transmite, din nou, că Alianța nu va interveni militar în Ucraina – care nu este membru NATO -, în cazul în care această țară va fi invadată de Rusia, dar vor exista sancțiuni, financiare, tehnologice, economice, politico-diplomatice, fără precedent. Mircea Geoană speră, pe de altă parte, ca dialogul să prevaleze, și nu un demers belicos cu urmări incalculabile pe termen lung. 

”Ucraina nu este membru NATO, deci nu i se aplică, cum este cazul României, de exemplu, articolul 5. Continuăm să susținem Ucraina, continuăm să le acordăm sprijin politic și practic, dar nu este vorba de o prezență militară NATO sau de o intervenție militară NATO, dacă Ucraina va fi atacată. În schimb, ceea ce nu este atât de mult în arsenalul de instrumente politico-diplomatice și economice al NATO, dar este în puterea țărilor aliate, inclusiv a G7, inclusiv a Uniunii Europene, este un preț foarte sever și imediat, pe care Federația Rusă l-ar avea de plătit, dacă încă o dată atacă militar Ucraina după 2014, iar aceste sancțiuni de care se vorbește, financiare, tehnologice, economice, politico-diplomatice vor fi foarte severe și vor afecta în mod dramatic situația economică și financiară și stabilitatea macro-economică a Federației Ruse. Sperăm să nu se ajungă acolo, sperăm ca dialogul să prevaleze”, a declarat Mircea Geoană la RFI.

”Revenirea la sfere de influențe este inacceptabilă în Europa secolului 21”

Europa nu se mai află într-o perioadă a ”sferelor de influență”, mai spune Mircea Geoană, iar modul în care se comportă Rusia este ”inacceptabil” în secolul 21.

Diplomația și dialogul rămân punctele de reper esențiale, în această situație de criză fără precedent, iar NATO – prin răspunsul trimis către Federația Rusă – speră ca Kremlinul să aleagă, în ultimă instanță, ”calea diplomației”, mai transmite Mircea Geoană.

”La NATO suntem cu toții foarte uniți. Considerăm că ceea ce face Rusia la adresa Ucrainei este inacceptabil în Europa secolului 21. Revenirea la sfere de influențe este inacceptabilă în Europa secolului 21, iar orice formă de amenințare la adresa țărilor NATO este totalmente intolerabilă. Dar în continuare, pentru noi, principala cale este calea diplomației și a dialogului”, insistă secretarul general adjunct al NATO.

”Sperăm ca și partea rusă să înțeleagă că dialogul și o soluție care să permită ambelor părți să-și rezolve o parte dintre preocupări, conform a ceea ce am transmis în scris Federației Ruse este calea de urmat și sperăm ca Federația Rusă să aibă înțelepciunea să meargă pe calea diplomației, a dialogului și a rezolvării pe cale politică a acestui moment complicat”

Mircea Geoană

”Federația Rusă are o interpretare proprie cu privire la documentele internaționale”

O ”postură agresivă” a Rusiei la granița cu Ucraina este o realitate îngrijorătoare, iar Moscova ar trebui să întreprindă demersuri pentru ca situația să nu degenereze în următoarea perioadă.

Mircea Geoană a mai declarat la RFI că Federația Rusă are, din câte se poate constata, ”o interpretare proprie cu privire la documentele internaționale”, ceea ce se traduce, de altfel, printr-un subiectivism care nu ar trebui să existe la un asemenea nivel. Națiunile europene au dreptul de a-și alege ”propriile alianțe”, a mai precizat Mircea Geoană.

”Federația Rusă are o interpretare proprie cu privire la documentele internaționale, care consfințesc ordinea de securitate europeană la care Federația Rusă este parte și dânșii insistă pe dimensiunea indivizibilității securității în Europa, uitând să menționeze și partea centrală a discuției și a documentelor europene în care se vorbește despre dreptul suveran al națiunilor europene să-și aleagă propriile alianțe. (…) Deci încă o dată, încurajăm dialogul și încurajăm Federația Rusă să dezescaladeze neîntârziat situația extrem de agresivă, postura agresivă a Federației Ruse în jurul granițelor Ucrainei”, a mai spus Mircea Geoană.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”