PMP solicită coaliției de guvernare să mențină compensarea prețurilor la carburanți și să reducă acciza

PMP solicită coaliției de guvernare să mențină compensarea prețurilor la carburanți și să reducă acciza
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP
Publicat: 19/09/2022, 13:50

Reprezentanții Partidului Mișcarea Populară (PMP) solicită coaliției de guvernare să nu renunțe la compensarea prețurilor la carburanți, și, totodată, să ia și alte măsuri – în acest contex – așa cum au făcut alte state membre UE.

Printre aceste măsuri, transmite PMP, ar trebui să se afle și reducerea accizei la carburanți, iar Guvernul României nu poate invoca un ”impact bugetar major”.

PMP atenționează coaliția PNL-PSD-UDMR că este o greșeală să renunţe la compensarea preţurilor la carburanți!

PMP solicită coaliției PNL-PSD-UDMR să mențină această facilitate fiscală, atât pentru motorină, cât și pentru benzină și să aprobe și alte măsuri, cum ar fi reducerea accizei la carburanți, așa cum au procedat și alte țări din Uniunea Europeană”, notează reprezentanții PMP în mediul online.

Gheorghe Ialomițianu: ”Față de miliardele de euro alocate de celelalte țări din UE, suma este nesemnificativă”

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, consideră că impactul bugetar al compensării prețurilor nu este unul care să determine Guvernul României să renunțe la o astfel de măsură.

Renunțarea la compensarea prețurilor ar avea efecte negative asupra puterii de cumpărare a românilor, mai spune Gheorghe Ialomițianu, iar suma alocată este ”nesemnificativă” prin raportare la miliarele de euro alocare de alte țări UE.

Eliminarea compensării va avea un efect care va fi resimţit din plin de români, prin creșterea prețurilor la aceste produse, ceea ce va influența negativ puterea de cumpărare a populaţiei. Deși compensarea a fost de doar 50 bani/litru de carburant, acoperindu-se o mică parte din scumpirile înregistrate la pompă, totuși această măsură a avut ca efect temperarea creșterii prețurilor la motorină și benzină.

”Guvernul României nu trebuie să invoce impactul bugetar al acestei măsuri, deoarece a fost de doar 800 milioane lei față de 2 miliarde lei cât a fost estimarea inițială”, declară fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP.

”Față de miliardele de euro alocate de celelalte țări din UE, suma este nesemnificativă pentru bugetul de stat”

Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult