SCHIMBĂRI anunțate de Ministerul Educației în contextul grevei. Noul ordin, trimis la Monitorul Oficial

SCHIMBĂRI anunțate de Ministerul Educației în contextul grevei. Noul ordin, trimis la Monitorul Oficial
SCHIMBĂRI anunțate de Ministerul Educației în contextul grevei
Publicat: 26/05/2023, 12:48
Actualizat: 26/05/2023, 13:17

Am intrat în cea de-a cincea zi de grevă generală a profesorilor din România, după ce sindicaliștii din învățământ și guvernanții nu au ajuns la niciun consens în ceea ce privește revendicările dascălilor. Apar însă și primele schimbări anunțate de Ministerul Educaţiei în contextul grevei. 

Mai exact, oficialii din Educație au  precizat că a fost actualizat calendarul înscrierii în clasa pregătitoare, ordinul cu noile date fiind trimis spre publicare în Monitorul Oficial.

”A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului înscrierii în învăţământul primar 2023 – 2024. În perioada 3 – 18 mai au fost depuse şi validate cererile de înscriere de către părinţi/tutori legal instituiţi/reprezentanţi legali”, anunţă, vineri, Ministerul Educaţiei.

Reamintim că evaluarea națională de la clasa a VI-a a fost și ea mutată de Ministerul Educației pe 30 și 31 mai, după ce sindicatele au anunțat că testarea nu se susține în timpul grevei generale.

Pentru prima etapă de înscriere

  • În perioada 29 mai – 6 iunie 2023, vor avea loc: procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere;
  • Repartizarea, la şcoala de circumscripţie, a copiilor ai căror părinţi/tutori legal instituiţi/reprezentanţi legali au solicitat înscrierea la altă şcoală decât şcoala de circumscripţie şi nu au fost repartizaţi din lipsă de locuri şi care au exprimat această opţiune în cererea de înscriere;
  • Afişarea, în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratelor şcolare a listei copiilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri libere.

Pentru a doua etapă de înscriere

  • În perioada 6 – 12 iunie vor avea loc: depunerea, la unitatea de învăţământ, a cererilor de înscriere pentru copiii care nu au fost cuprinşi în etapa anterioară; validarea cererilor de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.
  • În perioada 13-19 iunie vor avea loc: procesarea cererilor de înscriere, la nivelul unităţii de învăţământ, în limita locurilor rămase libere; afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.
  • În perioada 1 – 8 septembrie 2023, vor fi soluţionate, de către inspectoratele şcolare, cererile părinţilor/tutorilor legal instituiţi/reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

„Modificările au fost necesare din cauza grevei din Educaţie. Potrivit calendarului iniţial, la 31 mai trebuia să aibă loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri rămase libere. Etapele pentru a doua sesiune de înscriere ar fi trebuit să înceapă în 5 iunie”, se precizează în informarea ministerului.

Dascălii din România nu au mers nici vineri la școală. Sindicaliștii amenință că vor continuă greva dacă nu primesc ceea ce cer: mărire salariale de 25%. Mai mult, ei spun că vor protesta marțea viitoare în fața Palatului Cotroceni, după ce joi au organizat un amplu miting în fața Guvernului și a Parlamentului.

Nicolae Ciucă: „Azi ar fi trebuit să-mi depun mandatul. Am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din Învăţământ”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că dialogul cu sindicatele din învăţământ va continua.

„Astăzi ar fi trebuit să-mi depun mandatul în condiţiile în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. (…) După discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei şi aseară şi în această dimineaţă, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ”, a spus Ciucă, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vicepremierul Kelemen Hunor.

În cadrul declarațiilor de presă comune, cei trei lideri au coaliției au anunțat că vor amâna rotativa guvernamentală până când vor fi soluționate problemele profesorilor.

CITIȚI ȘI:

„Nimeni nu este absurd. Avem și noi copii care ar trebui să intre în examen” În ce condiții ar putea înceta greva profesorilor? – DECLARAȚII EXCLUSIVE

EXCLUSIV | Ecaterina Andronescu, de patru ori ministru, analizează greva profesorilor și legile Educației. „Trăiesc momentul cu îngrijorare”

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Culisele discuțiilor de sistare a grevei profesorilor. Acestora li s-ar fi spus că nu sunt bani pentru creșteri salariale

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?