SURSE: Fondatorul „căminului groazei” din Mureș, angajat la Penitenciar, are mai multe afaceri. E dezvoltator imobiliar și are firmă de transport

SURSE: Fondatorul „căminului groazei” din Mureș, angajat la Penitenciar, are mai multe afaceri. E dezvoltator imobiliar și are firmă de transport
Cosmin Păpuc, fondatorul „Azilului groazei” din Mureș
Publicat: 29/07/2023, 15:18
Actualizat: 29/07/2023, 15:29

Trei persoane au fost reținute în cazul „azilului groazei” din Mureș. Între acestea se numără și patronul Cosmin Păpuc – care este agent de poliție penitenciară la Penitenciarul din Târgu-Mureș -, dar și administratorul azilului şi fiul său.

UPDATE 2: Cosmin Păpuc este, pe lângă polițist la penitenciar, și dezvoltator imobiliar

Surse judiciare au spus, pentru GÂNDUL, că bărbatul care se află în spatele azilului din Bordești- Mureș este bugetar angajat la penitenciar, dar, în același timp, și dezvoltator imobiliar.

El are înregistrate și două firme: una de transport mărfuri și una de ardere a deșeurilor. Proiectul de dezvoltare imobiliară ar fi trecut pe firma de transport.

Agenția Națională de Integritate ar fi fost sesizată de un cetățean pentru a se afla de unde are Păpuc o avere atât de mare.

UPDATE 1: Patronul asociației Re-Min, suspendat de la Penitenciar din Târgu-Mureș

„La data de 29 iulie, procurorii DIICOT au comunicat Administrației Naționale a Penitenciarelor că unul dintre inculpați, membru fondator al asociației Re-Min, este agent de poliție penitenciară la Penitenciarul din Târgu-Mureș. Față de acesta, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore.

Acuzațiile nu vizează exercitarea atribuțiilor de serviciu din cadrul penitenciarului.

Din punctul de vedere al statutului poliţiştilor de penitenciare, agentul în cauză nu va mai exercita atribuțiile funcției, conform prevederilor art. 128 din Legea nr.145/2019.

Ministerul Justiției acordă o atenție sporită acestei situații și va acționa în concordanță cu rezultatele acestei faze procesual penale”, a transmis Ministerul Justiției.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Trei persoane sunt suspectate de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane, în dosarul azilului groazei din Mureș.

„S-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători”, a transmis, sâmbătă, DIICOT.

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării.

Până acum au fost identificate 56 de victime

„Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei”, conform sursei citate.

Joi, au fost  identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea.

În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica.

„Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna”, precizează DIICOT.

În cursul zilei de sâmbătă, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Mărturie în lacrimi a unei femei care şi-a pierdut tatăl în căminul GROAZEI din Mureş: „Tata a murit în chinuri”

O femeie povesteşte că tatăl ei, în vârstă de 71 de ani, a trăit doar 10 zile în acest azil din Căsuța Lu’Min din Sâncraiul de Mureș. L-a dus acolo într-o stare bună, dar crede că a avut parte de tratamente extrem de rele din partea angajaţilor azilului.

Polițiștii alertați joi printr-un apel la 112 au descoperit douăzeci și opt de persoane cu dizabilități îngrămădite într-un centru social care avea autorizație doar pentru nouă persoane. Este vorba despre azilul Lu’Min, administrat de Asociația RE-MIN, din Sâncraiul de Mureș unde, conform datelor preliminare primite de cancelaria Premierului și postate de Marcel Ciolacu pe Facebook, există dovezi că rezidenții au fost maltratați.

Vineri, au apărut noi mărturii ale aparținătorilor acestor persoane. Astfel, femeia care și-a pierdut tatăl în acest azil a declarat pentru Antena 3 CNN că este decisă să depună chiar şi o plângere penală. (Citește continuarea aici…)

„L-am adus pe picioare. Mi-au dat telefon asistentele, era cu Covid-ul şi mi-au dat telefon tot timpul că tata mănâncă, tata e bine. Zece zile a trăit…”, mărturiseşte, cu lacrimi în ochi, femeia care şi-a pierdut tatăl în căminul groazei din Mureş.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii