VIDEO | Eugen Tomac: ”Toate deciziile pe care le-a luat Putin în ultimul an au fost proaste”

Publicat: 20/09/2022, 11:05

Eugen Tomac, europarlamentar și președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), a făcut o scurtă analiză a tensiunilor majore care au avut ca factor declanșțator invadarea Ucrainei de către armata Federației Ruse.

Vladimir Putin a ”aruncat în aer securitatea europeană”, punctează liderul PMP, în momentul în care a ordonat ca soldații ruși să intre în Ucraina, vorbind despre așa-zisa ”denazificare” a acestei țări și pornind de la ideea că va avea loc un război-fulger pe care Rusia avea să îl câștige ”la pas”.

Realitatea l-a contrazis pe ”Țar”, iar Eugen Tomac conchide că Putin și-a dorit să schimbe cursul istoriei, însă toate deciziile pe care le-a luat, în ultimul an, ”au fost proaste”, toate obiectivele fixate la Kremlin fiind ratate. NATO nu a fost slăbită de acțiunile militare ale Rusiei, iar țara condusă de Vladimir Putin este ”perdantul major” pe termen lung.

”Putin a vrut să schimbe cursul istoriei și a aruncat în aer securitatea europeană. Ce nu a înțeles dictatorul de la Kremlin și nu poate pricepe nici acum este faptul că, pe termen mediu și lung, perdantul major este Rusia. Toate deciziile pe care le-a luat Putin în ultimul an au fost proaste.  A vrut să slăbească NATO.  Rezultat: Suedia și Finlanda au aderat la NATO”, spune Eugen Tomac.

”Nicio țară din Uniunea Europeană nu va mai depinde de Gazprom!”

Apropierea graduală a Ucrainei de Uniunea Europeană și de NATO a provocat insomnii la Kremlin, în ultimă instanță luându-se decizia tranșantă de a fi declanșată ”operațiunea militară specială”, sintagma folosită de Vladimir Putin pentru a ”masca” războiul de agresiune declanșat pe data de 24 februarie.

Pe de altă parte, Rusia lui Putin a dorit și dorește să țină în șah Europa, prin ceea ce specialiștii numesc ”șantajul gazului”, însă președintele PMP este convins că ”nicio țară din Uniunea Europeană nu va mai depinde de Gazprom”.

”A vrut să țină Ucraina sub influența Rusiei. Rezultat: Ucraina rezistă și va adera la Uniunea Europeană. Ne șantajează cu Gazprom-ul. Rezultat: niciodată, nicio țară din Uniunea Europeană nu va mai depinde de Gazprom!”, încheie europarlamentarul Eugen Tomac intervenția sa în mediul online.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult