VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: Mai este litoralul românesc o destinație favorită pentru concediile românilor?

Publicat: 22/05/2023, 08:00

Dacă anul 2022 a fost considerat de către anumiți reprezentanți HoReCa cel mai slab sezon de pe litoralul românesc din ultimii 30 de ani, vânzările concediilor la Marea Neagră în sezonul 2023 au crescut până la acest moment cu 15%, comparativ cu anul trecut, conform statisticilor unei companii specializate în oferte turistice interne.

Destinații externe precum Grecia, Bulgaria sau Turcia pot fi extrem de ofertante pentru români datorită prețurilor, a peisajului diferit al plajelor, dar și al serviciilor culinare vaste.

GÂNDUL a întrebat invitații din cadrul emisiunilor dacă litoralul românesc mai este o destinație favorită pentru concediile românilor.

Dacă vloggerul Andrei Vereștiuc a răspuns categoric ”nu”, motivând prin faptul că românilor din vest le este greu să ajungă la mare, Tudor Ionescu a menționat faptul că optează pentru litoralul românesc, mai ales pentru stațiunea Olimp.

Iată ce au răspuns invitații la ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Mai este litoralul românesc o destinație favorită pentru concediile românilor?

Andrei Vereștiuc, vlogger

”Nu! Din păcate nu consider că litoralul este o alegere favorită pentru destinațiile românilor. În primul rând celor din vestul țării le este foarte greu să ajungă pe litoral, durează foarte mult și în al II-lea rând văd mulți din restul țării care preferă să meargă în sud, datorită condițiilor mai bune, a mediului mai frumos și am înțeles că nici prețurile nu diferă foarte mult. Din păcate, poate fac cel mai bine.”

Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM

”Nu cred că este, dar ar trebui să se facă o strategie națională și litoralul să redevină ceea ce a fost pe timpuri, mai ales că sunt și constănțean, văd ce se întâmplă acolo. Este păcat, noi avem o resursă și avem cele mai multe locuri de cazare din sud-estul Europei dacă stai să te gândești, mai ales și acum, când știm ce se întâmplă la est de noi.

Este clar că turismul pe litoral ar trebui să devină sector prioritar pentru economia națională.”

Dinu Gheorghe, fost președinte al FC Rapid

”Sunt un fan al litoralului românesc, dar nu în perioada de vară, îmi place foarte toamna, îmi place primăvara, când natura intră în vegetație, atunci mai merg la mare 2-3 zile și admir într-adevăr marea. Sunt un pasionat al vacanțelor montane, sau în zonele acestea nou apărute în țară, legate de refacerea anumitor obiective turistice. Mă gândesc la castele, fel de fel de pensiuni moderne și pentru mine, ținând cont de vârsta pe care o am, sunt mai ușor de accesat și mă fac să mă simt foarte bine.”

Ionuț Ciurea, director Pro Infrastructură

”Cu siguranță, da. Chiar dacă circulăm și prin alte țări, la noi încă este frumos și este bine că investim din banii noștri de vacanțe, tot aici, în țară. E o diferență majoră între ceea ce există acum pe litoral și ceea ce exista acum 10-15 ani ca servicii. Asta o spun eu strict ca utilizator și din punct de vedere al transportului și al infrastructurii. Avem autostrada gata, nu chiar de ieri, de azi, dar este gata. Avem și o centură a Constanței. O să refacem sperăm în viitor și trenul spre Mangalia, să avem o călătorie ok, la fel și alternativa rutieră Techirghiol. Avem servicii mult mai bune ca acum 15 ani. Poate că nu sunt la nivelul Rivierei Franceze, dar în continuare merită un efort și o vizită la mare, ceea ce sper că o să facem și noi în curând.”

Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurg

”Eu nu am mai fost în ultimii ani pe litoralul românesc, vreau să mergem acum, la propunerea soției, în Deltă unde nu am mai fost de ani buni. Am văzut că se dezvoltă foarte mult și în partea de sud. Cred că este competitiv. De fiecare dată când am fost am văzut îmbunătățiri, o situație mult mai bună, comparativ cu alte resorturi de la mare, din Grecia, din alte părți, și litoralul românesc nu are motive să nu ajungă la același nivel.”

Rareș Hopincă, city manager al Sectorului 5

”Litoralul românesc este o destinație foarte bună. Eu personal prefer Delta și prefer Sulina unde avem și deltă, avem și mare. Îi invit pe toți cei care se uită la noi să încerce și litoralul de la Sulina pentru că vă garantez că odată ce ajungeți acolo veți mai merge de multe, multe ori.”

Tudor Ionescu, fost viceprimar al Capitalei

”Da. Optez pentru litoralul românesc și am să vă spun și unde pe litoralul românesc dacă vreți și am să vă spun și de ce acolo. Optez pentru sudul litoralului românesc, mă refer mai ales la zonele de Olimp, Neptun, partea aceea pentru că este foarte mult verde. Am mers foarte mult mai ales pentru partea de distracție, care este foarte frumoasă, în partea de Mamaia, dar cred că s-a construit excesiv, cred că s-a construit haotic. Am fost anul trecut acolo și erau efectiv bloc lângă bloc lângă bloc, praf, șantier, fără locuri de parcare, erau niște panouri cu 500 de lei ora de parcare, niște nebunii de genul acesta și atunci mă duc în Olimp unde este mult mai multă verdeață. Clar, Olimp! În România!”


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: Ce buget alocați vacanței de vară de anul acesta?

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII LA GÂNDUL: ”Cărui profesor îi purtați recunoștință, unuia sever sau unuia îngăduitor?” Ce au răspuns Ilinca Vandici, Matei Dima, Cristian Pulhac și Ion Cristoiu

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: ”În cazul unei probleme de sănătate, unde preferați să vă tratați, la stat sau la privat?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?