EXCLUSIV | Fiica lui Ion Dichiseanu împlinește una dintre ultimele dorințe ale marelui artist, la Festivalul de la Adjud. ”Tata și-ar fi dorit mult” 

Publicat: 15/05/2023, 19:30
Actualizat: 16/05/2023, 03:21

Unul dintre evenimentele celei de-a doua ediții a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care este pe cale să debuteze la Adjud, orașul natal al „lordului scenei românești”, este lansarea albumului „Amintește-ți clipa”, un CD pe care Ioana Dichiseanu a încercat să adune toate melodiile interpretate de marele artist de-a lungul carierei sale de excepție.

Albumul „Amintește-ți clipa”, o dorință din timpul vieții a marelui artist, include și duete cu fiica și soția sa, Ioana Dichiseanu și Simona Florescu.

„Albumul mi-a dat cam multe bătăi de cap, pentru că a fost un timp foarte scurt și am încercat să adun toate melodiile pe care tata le-a interpretat de-a lungul anilor, din cariera lui. Dar nu a fost posibil acest lucru din cauza faptului că unele erau la o calitate mai slabă și atunci am încercat să comprim ceea ce a fost esențial și calitativ pe acest CD”, a mărturisit Ioana Dichiseanu, în interviul la Gândul Exclusiv.

Melodiile de pe acest CD nu lipsesc din playlist-ul familiei, în momentele de relaxare sau pe drumurile cu mașina, fiind foarte iubite și de nepoata marelui actorul, Anastasia, spune Simona Florescu.

„Eu sunt atât de fericită că există acest CD în format fizic, pentru că tata și-ar fi dorit foarte mult. Știu că el, cu un an înainte să se îmbolnăvească, lucra cu cineva pentru a aduna anumite melodii pentru realizarea unui CD”, a adăugat fiica marelui artist Ion Dichiseanu.

„I-am promis că voi face tot ceea ce pot pentru a duce mai departe dorințele lui și am spus că voi scoate și o carte, poate îmi ajută Dumnezeu, poate tata să mă ajute, să scot și o carte în care mi-ar plăcea să îl prezint pe el ca om, cum era el în spatele camerelor”, a mai spus Ioana Dichiseanu.

Adjud, „capitala culturală” a României pentru trei zile

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este un omagiu adus de familia, prietenii și colaboratorii marelui actor, care a trecut la cele veșnice acum doi ani. Cea de-a doua ediție a evenimentului in memoriam va avea loc la Adjud, orașul natal al marelui actor Ion Dichiseanu, în perioada 19-21 mai, la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”.

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este dedicat în exclusivitate marelui actor, pentru talentul deosebit cu care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă.

Invitați din lumea artei, cinematografiei, teatrului și spectacolului vor merge în weekend în orașul natal al iubitului actor, care devine astfel, pentru trei zile, ”capitala culturală” a României, au dezvăluit Ioana Dichiseanu și Simona Florescu, în interviul la Gândul Exclusiv.

Doi ani de la pierderea marelui actor

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani și a fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Bellu din București.

La un an de la deces, în 2022, Ioana Dichiseanu și-a propus să-i păstreze memoria vie, fondând Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care a debutat pe 20 mai anul trecut și a inclus proiecții de filme, piese de teatru, lansări de carte și concerte ale unor cunoscuți artiști.

O sinteză emoționată a primei ediții a festivalului a fost realizată de organizatori într-un scurt material video:

Personalitatea marelui actor a fost evocată și cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc, care a avut loc la începutul lunii august 2022, la Iași. Pe scenele din Iași au fost prezenți, prin urmașii lor, și mari actori români trecuți la cele veșnice. Astfel, Gala CineMemoriam, unul dintre evenimentele premium ale acestei ediții, a fost dedicată celor care nu mai sunt, dar care merită o recunoaștere în cadrul unicului festival dedicat exclusiv filmului românesc. La Ateneul Național din Iași, actorii Florina Cercel, Luminița Gheorghiu și Ion Dichiseanu au fost evocați în cadrul unui eveniment complet, cu secvențe din viața acestora și unde apropiații și membrii familiei au fost prezenți. La Ateneu a fost reunită o serie de fotografii, lucruri și obiecte care au aparținut actorului Ion Dichiseanu, sub titlul „Un rol este o viață de om – In memoriam Ion Dichiseanu”, care a putut fi vizitată până la sfârșitul lunii august, la Galeria Regală de Artă.

Festivalul a fost evocat de Andrei Giurgia, managerul proiectului, prezent la Gândul Exclusiv, alături de fiica și soția lui Ion Dichiseanu.

Invitații speciali ai ediției a doua a Festivalului ”Ion Dichiseanu”

Ediția a doua a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care debutează vineri 19 mai, îi are ca protagoniști pe Florin Piersic, Pavel Bartoș, Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Daniela Condurache, George Rotaru și Adrian Artene, soțul Ioanei Dichiseanu, director editorial al grupulul de presă Gândul.

Programul include proiecții de film, expoziții de fotografie, spectacole de muzică, spectacole de teatru, discuții și întâlniri. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Adjud și Casa de Cultura „Tudor Vornicu” și produs de Asociația Artis, sub coordonarea lui Andrei Giurgia.

Printre evenimentele premium ale ediției se numără și spectacolul de teatru ”One Man aproape Show”, cu Pavel Bartoș, o întâlnire specială cu actorul Florin Piersic – Marile întâlniri | Florin Piersic despre Ion Dichiseanu și spectacolul muzical în aer liber „Amintește-ți clipa 2.0”, cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru.

Tot în cadrul ediției de anul acesta, Ioana Dichiseanu, fiica actorului Ion Dichiseanu, va lansa albumul cu muzică portugheză ”O meu fado”, primul de pe piața din România.

Actorul Florin Piersic, unul dintre invitații de seamă ai ediției, va împărtăși câteva clipe din prietenia lui de-o viață cu Ion Dichiseanu, care a început în anul 1966 pe platourile de filmare, povestesc organizatorii Festivalului de Teatru, Film și Muzică de la Adjud.

„A fost o prietenie care a durat o viață. Pe Dichi l-am invitat la Festivalul Serile Filmului Românesc, la Iași. Se întâmpla în 2019. Mi-am permis să-l invit pentru că acest festival ieșean mi-a fost dedicat. Am petrecut împreună o săptămână grozavă și ne-am bucurat. Dincolo de întâlnirile cu publicul, am putut să stăm la șuetă și să povestim”, a mărturisit actorul Florin Piersic.

Programul complet al Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”

Evenimentele vor avea loc timp de trei zile:

 𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟭𝟵 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯

Ora 𝟭𝟳.𝟬𝟬 – 𝗗𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗼𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗳𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶:

  • discursuri oficiale;
  • prezentare making of de la prima ediție a festivalului, din mai 2022;
  • prezentarea temelor și a invitaților de anul acesta sub formă de rezumat video;
  • vernisajul expoziției fotografice cu tematică – filmul ”Clipa”, serialul ”Toate pânzele sus”, relația de prietenie dintre Ion Dichiseanu și Florin Piersic;
  • lansare CD muzical Ioana Dichiseanu ”𝑂 𝑚𝑒𝑢 𝑓𝑎𝑑𝑜” – album cu muzică portugheză, primul de pe piața din România;

Ora 𝟭𝟴.𝟬𝟬 – 𝗗𝗲𝘇𝗯𝗮𝘁𝗲𝗿𝗲: 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂 𝗶̂𝗻 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂𝗹 𝘀̗𝗶 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘂𝗹 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲𝘀𝗰

Participă: Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Pavel Bartos, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Adrian Artene, Simona Florescu.

Ora 𝟮𝟬.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹ul 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂 𝗙𝗮𝘇𝗮𝗻𝘂𝗹 (regia Alexandru Mâzgăreanu) – Teatrul Nottara București

𝗦𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆, 𝟮𝟬 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯

Ora 𝟭𝟰.𝟯𝟬 – 𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁̗𝗶𝗲 𝗥𝗲𝘁𝗿𝗼𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮 ”𝑇𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑎̂𝑛𝑧𝑒𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑠” (regia Mircea Mureșan)

Ora 𝟭𝟲.𝟬𝟬 – 𝗣𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗖𝗗 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮𝗹 – 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂– ”𝐴𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̗𝑡𝑒-𝑡̗𝑖 𝑐𝑙𝑖𝑝𝑎” și relansarea cărții ”𝐴𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑢𝑙, 𝑚𝑎𝑖 𝑓𝑟𝑢𝑚𝑜𝑠 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑙𝑒𝑔𝑒𝑛𝑑𝑎”, de Ion Dichiseanu (editura Polirom)

Ora 𝟭𝟳.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮𝗹 „𝐴𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̗𝑡𝑒-𝑡̗𝑖 𝑐𝑙𝑖𝑝𝑎 2.0” IN MEMORIAM Ion Dichiseanu, cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru (în Piațeta ”Ion Dichiseanu”)

Ora 𝟮𝟬.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂 ”𝗢𝗻𝗲 𝗠𝗮𝗻 A𝗽𝗿𝗼𝗮𝗽𝗲 𝗦𝗵𝗼𝘄”, 𝗰𝘂 𝗣𝗮𝘃𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗿𝘁𝗼𝘀̗ (scenariul și regia Pavel Bartoș) – cu sprijinul Teatrului Odeon București

𝗗𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆, 𝟮𝟭 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮

Ora 𝟭𝟰.𝟬𝟬 – 𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁̗𝗶𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 ”𝐶𝑙𝑖𝑝𝑎” (regia Gheorghe Vitanidis)

Ora 𝟭𝟴.𝟯𝟬 – 𝗜̂𝗻𝘁𝗮̂𝗹𝗻𝗶𝗿𝗲 𝗰𝘂 𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 Florin Piersic – ”𝗠𝗮𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗶̂𝗻𝘁𝗮̂𝗹𝗻𝗶𝗿𝗶 |𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶𝗻 𝗣𝗶𝗲𝗿𝘀𝗶𝗰 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂”

Ora 𝟮𝟬.𝟯𝟬 – 𝗜̂𝗻𝗰𝗵𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂, 𝗙𝗶𝗹𝗺 𝘀̗𝗶 𝗠𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮̆ ”𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂”. Concluzii și anunțarea ediției următoare.

Urmăriți interviul integral cu Ioana Dichiseanu, Simona Florescu și Andrei Giurgia, la Gândul Exclusiv:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Florin Piersic, Mirabela Dauer și Pavel Bartoș se strâng la Adjud, în memoria marelui actor Ion Dichiseanu! Dezvăluiri despre festival

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului